Nord VS Syd internationella relationer

1 röster
5371 visningar
uppladdat: 2009-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Nord VS Syd internationella relationer

Korea är en halvö som sticker ut 1 100 km från det asiatiska fastlandet. Landets högsta punkt är Paektusan på 2 744 meter.  I Kina utgörs gränserna med floderna Tumen och Yalu. Det vanliga klimatet är relativt tempererat med mer nederbörd på sommaren under en kort regnperiod kallad jangma, och ibland väldigt kalla vintrar. Nordkoreas huvudstad och största stad är Pyongyang. Andra stora städer är Nampo i väster, Kaesong i söder, Sinuiju i nordväst, Wonsan och Hamhung i öster samt Chongjin i norr, Syd Korea ligger 38 om bredd graden över landet.

Nordkorea är en av världens mest isolerade och centralstyrda ekonomier och är klassat som en av världens mest slutna land, och det är det var nog det som lockade mig att lära mig mer om Syd och Nordkorea. Dom båda länderna som var i en väpnad konflikt från den 25 juni år 1950 tills 27 Juli år 1953 när dom båda länderna begärde gemensam stilleståndsavtalet för att Nordkorea gick med på att skrota deras kärnvapenprogram, men varken Nordkoreas dåvarande ledare Kim Jong och Sydkoreas president Roh Moo-Hyun skrev inte på något fredsavtal, så egentligen pågår kriget än idag.

Den nordkoreanska krigsmakten anses omfatta omkring en miljon man i stridande förband och den sydkoreanska omkring 680 000 man. Inom militärsamarbetet med USA finns idag runt 29 000 amerikansk militär personal i Korea. UNCMAC som övervakar stilleståndsavtalet utgörs av 16 FN-stater men domineras av USA.
Sydkorea upprättade diplomatiska relationer med Sovjetunionen så sent som 1990 och med Kina 1992. Relationerna till Kina har utvecklats, inte bara ekonomiskt. En förändrad politik i mot Kina och länder inom sovjetsfären som utav det kalla krigets slut och kommunismens fall i Östeuropa. Den utvecklingen bidrog samtidigt till Nordkoreas ökade internationella isolering som den enda kvarvarande O-reformerade kommuniststaten.

Men stora framsteg har gjorts mellan Syd och Nordkorea den 20 Maj 2007 för första gången sedan 1951 återupptogs det reguljära kommersiella fartygsförbindelser om nu planerna följs skall tre fartyg i månaden att frakta varor, också kommer tågförbindelser mellan Syd och Nordkorea att återupptas för att frakta byggnadsmaterial och andra färdiga produkter. 

Även en luftkorridor ska öppnas mellan Sydkoreas huvudstad Seoul och Nordkoreas högsta topp, Mount Paekyu, som är för koreaner en helig plats för att det sägs att landet enligt skapelsemynten föddes där. Kan det här kanske leda till att det finns en chans att dom kan komma överrens, och kanske inse att deras länder skulle kunna bli så mycket bättre om dom kunde förhandla, och sköta utrikeshandeln på det sättet som Nord behöver. Om inte vem vet när slutet blir för Nordkorea, en sak som är säkert något måste ändras och det är drastiskt.

Jordbruket I Nordkorea har långsamt börjat förbättrats under senare år, men är fortfarande inte bra. Det är brist på gödsel, det återkommer naturkatastrofer och lokala förhållanden så som att det finns bara liten yta för odlingsbar mark (22% av landets area) och kort odlingssäsong har begränsat Nordkoreas produktion av spannmål till omkring en miljon ton mindre än vad som krävs även enligt de lägsta internationella standarderna. En miljöekonomisk katastrof som inträffat under 1990-talet är den omfattande situation ytterligare, orsakat främst översvämningar och torka, men också av skogsskövling längst med bergssidor. Nordkorea driver ett projekt med FNs jordbruksorgan FAO för att återplanera skog och skapa avledningar för Taedonfloden i syfte med att stoppa jorderosionen.

Men Nordkoreas situation bara förvärras det råder åter akut matbrist i Nordkorea. Omkring sex miljoner människor behöver bistånd med mat snarast, uppger FN:s organ för livsmedelshjälp WFP. WFP beskriver hungern i Nordkorea i år som den värsta sedan svältperioden på 1990-talet. Då dog hundratusentals människor. Enligt Biståndsministern Gunilla Karlsson uppgav år 2006 att Sverige ger omkring 40 miljoner kronor året igenom FN till det svältandelandet.

Sydkorea som är Nordkoreas motsats har presterat mycket bättre än Nord, Sydkoreas har stora företad som Samsung, som uppskattas vara 20 % av Sydkoreas BNP, Hyundai, LG och SK. Vilket som är en stor betydelse för Sydkoreas ekonomi och är större än storföretag i andra utvecklade industri länder men en hård finanskris i Asien ungefär slutet av 90-talet, som bidrog till att värdet på den sydkoreanska valutan sjönk dramatiskt. Regeringen accepterade det största lånepaket som IMF någonsin utbetalat, men Sydkorea har återhämtat sig på en årlig tillväxt på cirka 6%. Under senare år har tillväxttakten dämpats till drygt 4 procent. BNP/capita uppgick vid slutet av år 2007 till drygt 20 000 USD. Sydkoreas relationer med EU har också blivit bättre det senaste årtiondet efter som Sydkoreas snabb ökande ekonomiska och politiska betydelse. EU stöder Sydkoreas engagemangspolitik mot Nordkorea.

Nordkorea som bildades efter andra världskriget är det inge tvivel om att dom har fått utstå mycket, Korea som blev ockuperat utav Japan och delades upp i en nord och en sydlig ockupationszon den södra delen blev "Republik Korea" och nord för den "demokratiska folkrepublikens Korea" under ledning av Kim II Sung.  Kim II dog 1994 fast sitter kvar som president, och det gör Nordkorea till världens enda nekrokrati. Hans son som nu är överbefälhavare som blev därigenom hans far död till landets högste politiske ledare. Hans son som också heter Kim II Sung har som sin roll som diktatur i Nordkorea infört att kvinnorna måste bära kjol och endast fem manliga frisyrer tillåts, män som är över 50 år får lov att ha sju centimeter långt hår men bara om hårmanen används för att dölja tunnhårighet.    

Bryter man mot klädkoderna väntas en tillrättavisning av klädpolisen. De är särskilt på sin vakt under dessa varma sommardagar.
Kim Jong II själv, med sitt bakåtkammade hårsvall, undantas från modereglerna. Man måste ju undra hur Kim Jong II tänker när så dessa regler intas. Att ett land kan ha en sådan stor makt på hur vidare folket klär sig kan jag inte förstå.

Nord Korea gick med i ett förbund år 2002 som heter de koreanska vänskapsförbundet (KFA) och deras syfte med det hela är att skapa ett vänskapsband mot den internationella, demokratiska folkrepubliken i Korea. KFA är en ideell organisation som bland annat är registrerad justitiedepartementet i Spanien. De huvudsakliga arbetsområdena i KFA är att Demokratiska Folkrepubliken ska visa verkligheten i Nordkorea för resten av världen, dom antyder att dom vill sprida det koreanska folkets kultur och historia. Dom vill också att det ska bli en fredlig arbetande mellan återföreningen a Korea. Nordkoreas regering bedriver verksamheter över hela världen, vi kan nästan säga att vi i Sverige är inblandade i den verksamheten. Sverige anordnar resor ner till Nordkorea varje år. Men har KFA verkligen gjort någon större skillnad kanske från förut men Nordkorea är ändå ett fattigt och svältande land?

Vilket land är bäst Nord eller Syd? På denna fråga tror jag nästan att alla svara Syd Korea, Syd bygger sig uppåt och har bra handel med dom andra l&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nord VS Syd internationella relationer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-06]   Nord VS Syd internationella relationer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58152 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×