Ulandsrapport Somalia

7 röster
9971 visningar
uppladdat: 2009-05-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1 Sammanfattning:
Mellan 1963 och 1978 har minst tre krig ägt rum mot Etiopien och Kenya krigen har ingen vunnit och många dog. Inbördes krig har härjat i Somalia under många år och barn soldater är vanliga. Dom anledningarna och många fler är orsaker till det är som det är just nu i Somalia. Somalia har ingen fungerande ekonomi ofta är det byteshandel som är aktuellt med mat. Regler är till för att brytas anser dom kriminella och på många ställen finns det inte ens någon lag.

Jag har skrivit en U-landsrapport om Somalia. Jag visste inte så mycket om landet förutom att pirater härjade ute till havs. Jag valde Somalia mest för att landet såg intressant ut och att alla andra länder var tagna. Jag har upptäckt att Somalia är ett av världens fattigaste länder och att arbetslösheten är 47 % och många barn jobbar i slav löner och då går dom inte i skolan, endast 19 % av barnen börjar i grundskolan. Det som är mest intressant är nog hur dom försöker göra för att få landet under kontroll, det finns inga fungerande lagar och många skolbarn som flyttar utomlands och studerar och aldrig kommer tillbaks, då blir det så att alla smarta människor flyttar ut ur landet och bara osmarta är kvar. I Somalia är det ca 61 % män som arbetar över dom som har jobb varav 39 % kvinnor.

6 Avhandling:

6.1 Läge:

Somalia ligger i Östra Afrika. Somalia kallas även för Afrikas horn för att landet är en spets. Somalia gränsar till Etiopien, Kenya och Sudan. Somalia gränsar också till Indiska oceanen och Adenviken. Somalias yta är 637 660 kvadrat km medan Sveriges yta är på 450 000 kvadrat kilometer. 

Diagrammet visar hur stor Somalias yta är jämfört med Sveriges yta.

Beskrivning:
Många stora städer ligger längs med kusten som huvudstaden Mogasichu och vid stora vägar. Höga berg i norr, högsta punkten är ca 2416 möh.  Jämfört med Sverige finns det inga stora sjöar utan bara en massa floder som rinner genom hela landet. Stora vägar är byggda jämsides med floder mellan olika städer.

6.2 Klimat:
Somalias klimat hänger på ekvatorn som skär igenom Somalias sydligaste del. Landet har ett tropiskt öken klimat med varma dagar och kalla nätter. Somalia har två regnperioder och två perioder med torka. Den första regnperioden (Gu) äger rum i april- juni andra regnperioden (Dayr) är mellan december och april. Den svåra torkan (Jilaal) är mellan December och april, den lilla (Hagaa) från juli till september. Regnperioder kan vissa år hel enkelt inte äga rum och torkan blir då ett stort problem. Efter kan dom mest flodrika delarna av Somalia kan det orsaka svåra översvämningar.

6.3 Natur:
Landet Somalia har mest av busk, träd eller grässavanner. Och i vissa fall utgår savannen till öken. Längs med Adenviken ligger kustslätten Guban där är det så hett att det blir svårt att leva där. Söder om Guban ligger höga berg som i söder och sydväst planar ut till den vidsträckta haodplatån.  På vintertorkan är det svårt att skaffa vatten på haoudplatån så dom flesta som bor där vandrar vidare.

6.4 Arbete och ekonomi:
Dom flesta Somalier jobbar inom jordbruket varav att 60 % jobbar med boskap och 25 procent har fast jordbruk. Ingen exakt siffra finns om arbetslösheten men det beräknas till ca 47 %.  Var tredje unge arbetar i slav löner. 80 % av Somalias exportinkomster kommer från boskap, fårskinn, getter. Varje år exporterades ca tre miljoner djur och massor med bananer. Men år 2000 sa många länder upp avtalet på grund av att det var smittrisk i djuren och bananerna. Somalias ekonomi gick då ännu mer neråt. Jag har inte lyckats att hitta BNP per invånare någon stans på Internet. Det beror på att landet har det så dåligt och inte lyckat få till en siffra. Problemen är som långa inbördes krig och att man inte vet om hur många människor det finns fullt ut. Invånarantalet kan inte sägas för alla flyktingar som föder barn och inte registrerar barnet. Nästan 75 % bor på slumområden i städer.

6.5 Befolkning:
I Somalia bor det 8-11 miljoner människor. Siffran kan inte sägas säkert för att det är så många flyktingar som föder barn som inte registreras. Dom flesta människorna bor på landsbygden, det är bara ett fåtal som bor vid sidan av huvudstaden Mogasichu. 13,8 bor per kvadrat km. Medellivslängden av kvinnor är nästan 50 år och för männen ca 47 år.

Bilden visar hur medellivslängden i Somalia gämfört med Sverige indelat i män och kvinnor.

6.6 Tillgångar:
Somalias naturtillgångar är låga och inte mycket utvinns. Små mängder med guld, mineraler, tungsten, silver, järn, krom, nickel och uran. Även en del olja finns både på land och ute på havet. Men ingen utvinning av naturtillgångarna sker.

4. Syfte:
Syftet om U-landsrapporten är att lära mig att skriva rapporter och lära mig mer om U-länder. Jag ska också höja mitt betyg. Med det här arbetet så ska jag lära mig mer allmänt om Somalia.

Hur kommer det sig att Somalia är så fattigt?

Hur mycket pengar har landet att bygga upp ett fungerande samhälle?

Hur lyckas människorna överleva fast dom har det så svårt?

7. Problem:
Ett av Somalias största problem är ekonomin, Somalias utlandsskuld ligger på ca 2849 miljoner US dollar vilket är ca 33504 miljoner svenska kronor.

Under 2000- talets början hade Somalias export nästan upphört när många djur har fått en febersjukdom som härjat i Afrika. Då hade många länder sagt upp avtalet och exportinkomsterna upphört. Somalia planerar att byta valuta helt för att det är massa kopior av den nuvarande valutan och det ägde rum en stor inflation år 2006.

Ett annat stort problem är att i stora delar av Somalia är laglöst och pirater härjar utanför Kap Hafun som ligger i norr väst. Piraterna kapar fartyg och kräver en lösensumma för fartyg med lass och besättningsmännen. Långa inbördes krig har härjat i Somalia där barnsoldater vanligt. Krig mellan Kenya och Etiopien har ägt rum flera gånger under dom senaste 60 årenoch Lagar

8 diskussion:
Somalias svåraste problem är ekonomin, utan att få en fungerande ekonomi går det inte att bygga upp ett fungerande samhälle. I många delar av Somalia är det laglöst och det mest kända är piraterna som håller till utanför Somalias kust i piratstäder. Piraterna kapar skepp och kräver lösensummor för dem desto fler kapade skepp desto mer pengar och mer pengar betyder mer vapen och mer vapen är mer män och mer män är fler kapade skepp. piraterna som håller på med det får massor med pengar och piraternas ledare är högt satta personer i regeringen. Den överblivna vinsten går till att bygga upp skolor och vägar så Somalia förlorar inget av att det finns pirater. Pengarna som går till landet tycker jag dom har rätt till men inte på att kapa andra fartyg. Många länder har tillräckligt med pengar som dom bara lägger på hög. Dom pengarna skulle dom kunna skänka till U-länder istället f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ulandsrapport Somalia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-08]   Ulandsrapport Somalia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58161 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×