Abakusen Kulramen

8749 visningar
uppladdat: 2009-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Den absolut första kulramen Uppfanns för ca 4000 år sedan, men då var det ingen riktigt färdig kulram ännu det skulle dröja några tusen år innan den va helt klar.

Ett annat ord för kulram är även abakus som betyder ungefär platta eller ställning.

Till en början så ritade man bara upp ett rutmönster i t.ex. i Sand eller nått annat där det syntes bra och använda sig av t.ex. Stenar snäckor eller ändra små föremål för att göra lättare uträkningar. Man flyttade då snäckorna fram och tillbaka i olika rutmönster. Det va I arabländerna som man använde sig mest av detta men även i Kina växte idéerna om en räknemaskin.

Det finns Bara någon enstaka i världen som idag förstå hur som bar sig åt för att Kunna räkna på det viset.

Med åren Utvecklades Kulramen mer och mer men inte först 400-600 år före Kristus så hade dom Kommit fram till att om man placerade kulor på en stålram med olika Stavar så skulle man kunna göra mycket mer avancerade uträkningar.

Den första abakusen va uppfunnen!

Dom första "riktiga" kulramarna uppfanns i Kina och i Egypten, man tror att dom kom på uppfinningen vid ungefär samma tidpunkt fast dom Hade inte precis samma funktioner och såg inte lika dana ut, Man tror även att vid ungefär samma tid Tog även Ryssland fram en kulram detta var vid ca 600 år före Kristus.

På dom alla 3 kulramarna kunde man använda sig av dom 4 vanligaste räknesätten, Addition (plus), subtraktion (minus), multiplikation (gånger) och division (delat med).

Men senare kom kineserna på att man även kunde räkna ut volym och Roten ur.

Från allra första början va dom 3 kulramarna ungefär likadant uppbyggda det låg ungefär samma tanke bakom dom allihopa.

Den kinesiska var byggd som en liten låda med stänger av Metall eller bara vanlig tråd.

På trådarna hade man trätt 7 kulor, 2 stycken va träfärgade och 5 stycken var svarta, dom 2 träfärgade Betydde tiotal och dom 5 andra va ental, genom att flytta dom emot varandra & fram och tillbaka kunde man göra uträkningar.

Den egyptiska var Vid den tiden ungefär uppbyggd på samma sätt fast det var en stående ställning med trådar och kulor på, Även dom hade 7 kulor där 2 svarta representerade 10 tal och Dom övriga 5 var färgade i olika färger och hade olika värde beroende på vilken färg kulan var i. Det gjorde att det var lättare att hålla reda på dom. Även där drog man kulorna Fram och tillbaka för att komma fram till slutsumman.

Den ryska var den som va dummast och krångligast att räkna på, den va uppbyggd precis som den Kinesiska, en träram med metallstänger men den ryska bestod av 10 träkulor och det krångliga var att alla var i samma färg så det va mycket svårt att skilja allt åt och den vart mycket svårare att räkna på.

Dom kommande 700 åren hände inte så stora förändringar men nångång runt 100 år efter Kristus så började man tänka ett steg till hur man skulle kunna göra Kulramen mer avancerad.

Kineserna kom på att om man Skiljer entalen och tiotalen åt så skulle det bli mycket lättare att räkna och man skulle få betydligt större tal och det skulle både gå lättare och snabbare att räkna.

Så dom Satt helt enkelt bara en Träbalk mellan Tiotals och entals kulorna  och nu betydde kulorna bara något om dom va uppskjutna emot träbalken, det var en mycket smart idé och den kinesiska räknemaskinen började att ta fart ute i världen.

Den egyptiska kulramen utvecklades inte så hemskt mycket utan dom kom fram till att om man placerade fler kulor på varje tråd så skulle man på det viset kunna få mycket högre tal, dom tog även bort det smarta systemet med färgade kulor och hade nu 5 svarta tiotals kulor och 10 träfärgade för entalen, Teknik var densamma att man skulle skjuta dom fram och tillbaka för att komma fram till talet.

Den ryska Kulramen Gjorde i princip inga framsteg och glömdes nästan bort, men dom kom på att dom skulle sätta in en "död kula" i mitten för att skilja 10-tal och ental ifrån varandra.

Nu började handeln röra sig mellan Asien och Europa och Kulramen vart en väldigt viktig sak.

Men Inte först ca 700 år efter Kristus Tog egypterna ett nytt steg och byggde en miniatyr av sin kulram, det vart nu mycket lättare att ta den med på handels resor istället för att ta med en stor låda eller en ram, Lådorna kunde väga upp mot 10 kilo och ramarna va uppemot en meter höga.

Den nya lilla modellen var bara 30 cm hög och 20 cm bred och bestod av 2 tiotals kulor och 5 Entals Kulor och man kunde då ej göra några extremt svåra uträkningar, men den dög alldeles utmärkt för att ha till handeln.

Den kinesiska och den egyptiska Kulramen användes effektivt ända fram till 1600 talet då en engelsman vid namn William Qughtred uppfann räknestickan, där man istället för kulor hade 2 Graderade linjaler som man ställde in och kunde Mycket smidigare få ut talen och den hade Även mer funktioner än kulramen.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abakusen Kulramen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-12]   Abakusen Kulramen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58167 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×