Manhattanprojektet och atombomben

3 röster
9408 visningar
uppladdat: 2009-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag har valt att fördjupa mig i tillverkningen av atombomberna och USA:s användning av dessa gentemot Japans städer Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget. Jag finner det här ämnet intressant och jag anser att det är ett ämne som många inte har en djupare kunskap inom. Eftersom så lite som två bomber kunde skapa sådan stor förödelse, anser jag att det är viktigt att man har en större kännedom av vad vapen egentligen kan framkalla om de sätts i fel händer.

Syfte

Syftet med uppsatsen är att klargöra hur framställningen av atombomben började, Varför USA valde att använda kärnvapen mot Japan samt resultatet av detta. Jag ska även ta en närmare titt på de debatter som skedde både före och efter bombningen.

Frågeställningar

  • Vad var Manhattanprojektet och varför startades det?
  • Varför valde USA att använda kärnvapen mot Japan?
  • Vilka blev följderna för Hiroshima och Nagasaki?
  • Hur har debatten sett ut både före och efter bombningen?

Litteraturreflektion

Jag har valt att använda mig av fyra olika källor, dessa är "det andra världskriget 1939-45" av Louis L Snyder, dd.chalmers.se, sv.wikipedia.org samt skolarbete.nu. Jag känner att man kan lite på boken eftersom den blivit publicerat i tryckt format och därmed borde innehålla korrekt information. Dd.chalmers.se är sidan jag aldrig tidigare hört talas om, men sidan är skapad av Göteborgs Universitet och därför har jag valt att använda mig av den. På Wikipedia kan man fritt skriva in information inom de olika områden som finns och den är därmed inte 100 procent pålitlig, men informationen jag fann stämmer överens med sådant jag även hittat på andra internet sidor och därför har jag valt att lite på den. skolarbete.nu är en sida som jag förr varit väldigt kritisk mot men efter detta arbete ser jag denna sida som saklig och seriös. Det är en sida är ungdomar själva kan lägga upp sitt arbete och det är då denna information man tar del av.

Vad var Manhattanprojektet och varför startades det?

Manhattanprojektet var ett amerikanskt, brittiskt och kanadensiskt bombprojekt som pågick under andra världskriget. Dess mål var att konstruera de första kärnvapnen. Det huvudsakliga motivet till projektets start 1941 var att tre fysiker vid namn Albert Einstein, Szilard och Fermi som alla var i exil från Tyskland i flykt från Hitler var oroliga över vilka konsekvenser som kunde äga rum om Hitler kom i kontroll över ett kärnvapen. Det fanns många spekulationer om Tyskland var under processen att skapa kärnvapen eller inte. De uppmanade USA:s dåvarande president Franklin D. Roosevelt att omgående konstruera en egen bomb. Dessa påfrestningar för att starta ett projekt gav inget resultat förrän Tysklands självsäkra anfall mot sovjet skapade misstankar om att Hitler redan hade en atombomb. Nu startade projektet på allvar.

Projektet fick kodnamnet Manhattan efter Manhattans ingenjörsdistrikt i New York, men dess verkliga namn var "Development of Substitute Materials". Detta projekt kom att innefatta 150 000 anställda och över 3000 forskare och fysiker, det kom att kosta över 2 miljarder amerikanska dollar. Faktum är att bombprojektet idag är en av de största industriprojekt som människan någonsin varit engagerad i. Trots de tiotusentals anställda var det ytters få som visste vad det egentligen rörde sig om. Projektet var koncentrerat till tre områden, men det fanns även mindre anläggningar i USA, Storbritannien samt Kanada. I Hanford tillverkade man kärnbränsle, i Oak Ridge separerade man isotoper d.v.s. "renade" kärnbränslet och i Los Alamos, New Mexiko konstruerade och designade man bomben och dess utseende.              

Efter tre års intensiv forskning stod den första atombomben kallad Trinity färdig i juli 1945. Detta var då den första "test" bomben. Den detonerades den 16 juli kl. 5.29 ca 400 km från Los Alamos vid en plats kallad Alamogordo. Explosionens styrka överraskade både teoretiker, forskare och fysiker. Sprängkraften motsvarade 20 000 ton TNT, vilket var 2000 gånger intensivare än den dittills kraftfullaste bomben. Värmen från expositionen förvandlade asfalten under detonationsplatsen till grön sand, och allt inom en radie av en kilometer blev totalförstört. Den andra bomben innehöll berikat uran och kallades för Little Boy. Den detonerade över Hiroshima, Japan den 6 augusti. Den tredje och sista bomben innehöll plutonium och detonerade den nionde augusti över Nagasaki, Japan. Denna bomb kallades Big Boy.

Varför valde USA att använda kärnvapen mot Japan?

Den främsta orsaken bakom användningen av kärnvapen mot Japan var USA ville få slut på det rådande kriget. Man ville inte gå in med trupper i landet då det skulle leda till stora förluster för USA. Användningen av atomvapnen var då för att injaga fruktan hos japanerna så att de skulle sluta fred.

Med nutida beräkningar har historiker kommit fram till att Japan endast hade klarat sig till hösten det följande året utan att kapitulera. Därför kan man betrakta att USA använde kärnvapnen för att avskräcka och visa upp sin militära överlägsenhet gentemot deras kommande motpol, Sovjet.

Innan man släppte bomberna varnade man Japan om vad som skulle ske och bad de att kapitulera. Japans tystnad efter detta besked sågs som ett nej till kapitulation och USA ville inte missa chansen så den förste bomben Little Man fälldes över Hiroshima den sjätte augusti. Efter fortsatt tystnad fälldes även den andra och sista bomben Fat Man, då över Nagasaki. Den 15 augusti kapitulerade Japan tillslut och det andra världskriget närmade sig sitt slut.

Vilka blev konsekvenserna för Hiroshima och Nagasaki?

Den kraftiga chockvågen som kom i samband med bombernas detonation utplånade allt i son närhet. Hus och asfalt blev till sand och tusentals människor miste livet. Den starka strålningen tog även livet av många japaner de följande dagarna. Denna strålning har lett till att dessa två städer än idag, 60 år senare, fortfarande är obeboelig och det är än många som dör av bombernas effekter. Det beräknas att det i Hiroshima dog mellan 90 000 - 120 000 och att det avled 75 000 japaner i Nagasaki.

Hur har debatten sett ut både före och efter bombningen?

Den amerikanska stadsledningen menade att det var nödvändigt att fälla bomberna för att rädda både amerikanska och japanska människoliv. Det hade redan stupat 200 000 amerikanska soldater i strider mot Japan. Det gjordes beräkningar över hur många som skulle mista sina liv om man invaderade Japan, dessa tal uppnådde till en halv miljon amerikaner och ännu fler civila japaner. Trots att det dog fler i atombombningen än väntat uppskattas det vara färre än vad ett krig skulle ha inneburit. Somliga japanska historiker anser att de civila ledarna i japan såg atombombningen som en frälsning, då de då fick nya argument mot de soldater som ville kapitulera.

De kritiker som var mot atombombningen menade att japan redan förberedde sig på att kapitulera innan bomberna fälldes. De påstår även att USA redan kände till detta, men ignorerade det för att de inte ville att de enorma summor som gått åt under Manhattanprojektet skulle gå till spillo. Många hade även en åsikt om att den andra bomben som släpptes över Nagasaki var överflödig. Även ett fler tal av de som stod bakom bombningen av Hiroshima ställde sig kritiska mot den andra bomben. Albert Einstein som uppmanat president Roosevelt att utveckla atombomber ångrade sig efter att ha sett de förödande biverkningarna som de orsakade. Szilard som var den ledande vetenskapsmannen under kärnvapnets födsel ogillade bombningen och skrev: "Om det i stället för oss hade varit tyskarna som atombombade städer, skulle vi ha definierat atombombningen av städer som ett krigsbrott, och vi skulle ha dömt de tyskar som bar ansvaret för detta till döden genom hängning i Nürnberg".

Sammanfattning

Manhattanprojektet startade 1945 eftersom man var rädd att även Tyskland höll på att framställa atomvapen och att de då kunde gå till anfall när som helst. Projektet var det största industriprojekt människan någonsin varit engagerar i med mer än 150 000 anställda. För att snabbt få slut på kriget med Japan valde man att detonera de två bomberna där istället för i Tyskland . Detta ledde till ödsliga konsekvenser för de två japanska städer som bombades. Cirka 170 000 civila japaner miste sina liv under dessa dagar. Den 15 augusti 1945 kapitulerade Japan.

Diskussion

Jag finner det konstigt att bara två atombomber används i krig hittills, då de avslutar krig snabbt och enkelt.

Såklart tycker jag det var bra att andra världskriget slutade och inte blev ännu mer utdraget, men med det här arbetet har jag insett...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

1. Louis L Snyder, Det andra världskriget 1939-45. Tidens förlag Stockholm 1985. 2. http://www.dd.chalmers.se/~f00mion/atom.txt. 3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Manhattanprojektet. 4. http://skolarbete.nu/skolarbeten/atombomben-3/ 5.http://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomberna_%C3B6ver_Hiroshima_och_Nagasaki#Debatten_kring_f.C3.A4llningen_av_atombomberna

Kommentera arbetet: Manhattanprojektet och atombomben

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-12]   Manhattanprojektet och atombomben
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58177 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×