Vietnamkriget

5 röster
5826 visningar
uppladdat: 2009-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vietnamkriget

Vietnam kriget är nog världens mest kritiserade krig. Varje familj kunde sitta hemma i sina vardagsrum och titta på när Amerikanska soldater bombade små byar i Vietnam. Över 58 000 Amerikanska soldater dog och mycket över 2 miljoner Vietnameser dog (vissa tror att det kan röra sig om cirka 4- 5 miljoner). Vietnam kriget är också det längsta kriget i USA´s historia. Detta var också det första kriget som USA har förlorat.

Det kanske krävs mer än att bara ha nya vapen och massa soldater...

Vietnam var en fransk koloni som var fattig. Vietnam blev en fransk koloni på 1800 - talet. År 1954 så delades Vietnam i två delar, Nord och Syd Vietnam. Men fransmännen ville inte släppa Vietnam helt dom höll sig kvar i Södra Vietnam. Och Nord Vietnam fick en ledare som hette Ho Chi Min och han var kommunist. Han ville att alla skulle behandlas likadant och att alla skulle h a samma lön. Men tillslut så vill inte Nord och Syd Vietnam ha kvar Fransmännen. Så Nord Vietnam och Syd Vietnam gick i mot Fransmännen och tillslut så fick Frankrike ge upp. Nu var Vietnam utan Fransmän! Syd Vietnam fick en ledare som var i mot kommunisterna Ngn Dinh Diem. Gerillan NLF som bildades 1960 höll till i Nord Vietnam bestod av kommunister och nationalister. NLF betyder National Liberation Front.

I slutet av 1950 - talet så började USA att blanda sig i. USA var väldigt starkt i mot kommunister. Dom var rädda att kommunismen skulle sprida sig till Asien och sen till sist till USA. Detta fick ej ske. USA började först skicka vapen till Syd Vietnam. Sydvietnam blev en diktatur regering. Nord Vietnam fick vapen och pengar ifrån Kina och Sovjetunionen och Syd Vietnam fick pengar och vapen av USA. Men trots alla vapen och pengar ifrån USA så lyckades man inte vinna över No Chi Min och deras gerilla NLF. Så 1965 började USA skicka trupper till Syd Vietnam. Man beslutade att kriga i Syd Vietnam för att på den tiden så hade Kina, Sovjetunionen och USA kärnvapen lika mycket för att kunna spränga jorden i luften, så ingen av dom länderna ville kriga. Men man var på den tiden också mycket rädda för Kina och Sovjetunionen för båda länderna var mycket starka och Sovjetunionen hade erövrat många länder. Så nu var det nästan öppet krig mellan USA och Nord Vietnam. Men större delen av Syd Vietnam var täckt av tät skog så gerillan NLF hade en stor fördel för att dom hade hemliga tunnlar och gångar under marken med luckor. NLF kunde då helt plötsligt komma upp och börja skuta mot USA och lika fort som dom kom fram så var dom borta igen. Många av dom som krigade mot USA brukade gömma vapen och soldater i små byar. Men en sak som blev väldigt kritiserat var search and destroy. USA anade att soldater gömde sig i byarna så dom tog beslutet att döda ALLA. Barn, kvinnor, djur och soldater allt var borta. På det vistet så kunde Amerikanerna vara säkra på att ingen levande fanns där. Så man kunde sitta hemma och titta på tv när barn, kvinnor och alla dog.

I många länder var det demonstrationer om att stoppa USA. Sveriges egna stadsminister Olof Palme deltog i en demonstration i Stockholm. Hela USA  och en alla massa länder ville stoppa USA´s inblandning. I Washington gjorde man den största demonstrationen över 500 000 demonstranter demonstrerade mot USA.

Många av USA´s soldater ville inte ens kriga. Dom var inte motiverade alls. Men Vietnameserna var väldigt motiverade!  Dom ville ju kriga för frihet för sitt land! USA bombade sköt och sprängde fortfarande så kunde dom inte vinna över kommunisterna och NLF. USA började bli lite oroliga för att detta krig skulle gå åt skogen. USA hade inte beräknat att kriget skulle ta så lång tid som det gjorde gerillan NLF var starkare än vad USA trodde. Och övriga världen var emot och arga på USA. Men USA var ju också rädda att förlora sin popularitet i världen. USA ville också att Syd Vietnam skulle kriga själva med USA´s vapen då skulle Amerikanerna få åka hem. Men detta gick dom ej med på. Men tillslut så började USA förlora mer och mer soldater, folk dog och vissa åkte hem. Den nya Amerikanska presidenten Nixton tog beslutet att börja dra sig ur kriget. 1972 så togs fredshandlingar upp med vapen stillestånd som följd. Endast 24 000 Amerikanska soldater fanns nu kvar i Vietnam.

Nu så började USA och Syd Vietnams regering ge upp hoppet att krossa kommunisterna. Nord Vietnam och NLF vinner med e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnamkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-24

    Vad blev det för betyg på detta arbete?

  • Inactive member 2012-08-31

    MVG!

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-14]   Vietnamkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58186 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×