Fission

2 röster
21609 visningar
uppladdat: 2009-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Fission är något som används inom kärnkraft mest men också inom kärnvapen. Fission betyder delning och det är just det fission är eftersom, i alla fall inom fysik, så menas när man skickar in en neutron i en atom så att den klyvs.

Syfte:

Jag gjorde denna uppsats dels eftersom jag blev klar med min uppsats om fusion och behövde fortsätta jobba.

Frågeställningar:

Jag började denna uppsats med att komma på frågorna "Vad är fission?", "Vad händer med atomerna när de fusionerar?" och "Vart i själva fusionen finns/kommer energin ifrån?".  Detta var ganska några frågor så därför har denna uppsats inte blivit så lång, och jag kan dessutom inte komma på fler frågor eftersom jag redan har fått reda på det som jag annars skulle ha frågat om i min förra uppsats.

Fördjupning:

1,1. Vad är fission?

Jo fission betyder delning och inom fysiken så menas då atomklyvning. Detta innebär att man skickar in en neutron med otroligt mycket energi (hastighet) in i en atom t.ex. en Uran-235 atom så att den blir Uran-236 och att den får ett överskott av energi, och då börjar den vibrera kraftigt och tillslut klyvs den, alltså fissioneras, så att det uppstår två nya ämnen och två till tre neutroner. Så när det har kluvits så skickas neutronerna iväg av den energin som uppstår och skickas kanske in i ett annat ämne så att det uppstår en fission där också, och det är just denna kedjereaktion som man använder sig av i ett kärnkraft verk och i kärnvapen.

1,2. Vad har man för säkerhet i kärnkraftverken?

Jo för att det inte ska ske en skenande process och sedan en hårdsmälta i kärnkraftsverken så har man dels vatten, som är en moderator som saktar ner reaktionen (det är också det som driver hela generatorn tack vare ångan som skapas), och dels så har man som rör som man kan stoppa ner uranet i om det behövs, för att när man gör detta så stoppas processen fullständigt eftersom rören består av ett ämne som drar åt sig neutronerna så att processen stoppas helt eller i alla fall saktas ner riktigt, riktigt ordentligt.

1,3. Men vilka ämnen används och vilka ämnen skapas?

Jo i kärnkraftverk och kärnvapen så brukar man använda Uran eller Plutonium, och i kärnkraftverk är det oftast Uran-235 eller Plutonium-239. Och av just Uran-235 så skapas Barium-141 och Krypton-92, och precis som uranet som dessa skapas ifrån så är de radioaktiva. Men sen kan man också använda en del blandningar av ämnen som man kan t.ex. använda Uran som består av 3% Uran-235 och 97% Uran-238. Jag kan inte hitta varför man gör på detta viset men jag tror att man gör det för att det dels blir mycket billigare eftersom Uran-238 är det vanligaste uranet och med andra ord mycket enklare att få tag på, och dels så gör detta den lite stabilare (tror jag).

1,4. Men vart i fissionen kommer/skapas energin?

Jo det är ju så att när neutronen kommer in i atomen så har den ju riktigt mycket energi i sig (den går riktigt fort, med andra ord har den kinetisk energi, alltså rörelse som skapar värme kan man säga) och detta gör så att atomen klyvs, och då när den klyvs så kommer ju dels energin som kommer från neutronen ut och dels så kommer energin från fissionen ut. Men om man då undrar vart själva energin från fissionen kommer ifrån så är det ju så att en del av massan i atomen omvandlas till energi.

Reflektion: När jag har läst på och så för att skriva denna uppsats så har jag också läst andras skolarbeten på mimersbrunn.se och då var det speciellt en person som hade skrivit om kärnkraft som väckte lite tankar, eftersom där stod det om att det var jätte bra och miljövänligt och så i början av uppsatsen, men sedan så berättade han om alla avfall och så sa han tillslut att fusionskraften verkar jätte bra och kommer troligtvis att bli framtidens energi källa, men då kom jag att tänka, tänk om man trodde att kärnkraften var så otroligt bra när de började forska om den och så och att det kanske är samma sak med fusionskraften att det kan se hur bra ut som helst men i längden så kommer den kanske bara vara lite bättre än kärnkraften. Men ja det är väl bara att hoppas på att den är så pass bra som den låter.

Självkritik: Jag tycker att jag skrev lite men eftersom jag redan har besvarat en del av de frågor som jag skulle ha ställt med min fusionsuppsats så fick det vara. 

Länk som man kan titta på, visar bra hur det går till när Uran-235 tror jag det är delas www.classzone.com/books/earth_
scie...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fission

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-14]   Fission
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58193 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×