HUR ETT BENBROTT LÄKER

6 röster
25117 visningar
uppladdat: 2009-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Josefin 8c

MVG UPPGIFT I BIOLOGI - HUR ETT BENBROTT LÄKER

INLEDNING/FRÅGESTÄLLNING

Jag har funderat över hur det går till när ett benbrott läker. För mig är det ganska otroligt att det går så snabbt, på bara 5 veckor så läkte min handled  som jag hade brutit och det tycker jag är jättehäftigt! Jag skulle vilja ta reda på lite mer exakt hur det går till när benet byggs ihop igen, och lite om hur starkt det blir när det har varit trasigt. Det skulle vara intressant att få veta. Så det är vad mitt arbete kommer att handla om! För att få fram fakta till arbetet har jag använt Internet och böcker (se källförteckning).

1

HYPOTES

Min hypotes om hur ett benbrott läker är att cellerna i kroppen bildar ny benvävnad och reparerar benet. Jag är ganska så säker på att det går till ungefär så men jag vill veta lite mer exakt vad som händer.

2

RESULTAT

Jag har letat efter information och kommit fram till att min hypotes stämmer delvis. Jag har även hittat en del information om benbrott i allmänhet som jag också har tagit med i arbetet. Här är det jag har kommit fram till:

HUR EN FRAKTUR UPPSTÅR/OLIKA TYPER AV FRAKTURER

Ett benbrott, eller fraktur som det också kallas, uppstår när ett ben belastas mer än vad det klarar av.

Frakturerna delas upp i tre olika "kategorier" som definierar hur allvarligt benbrottet är och hur det ska behandlas. Kategorierna är enkla frakturer, komplicerade frakturer och fissurer.

En enkel fraktur innebär att benet är brutet men att vävnaderna runt omkring är lindrigt skadade. Om vävnaderna runt omkring benet är väldigt allvarligt skadade kallas det komplicerad fraktur, då kan till och med huden vara så pass skadad att man kan se frakturen utifrån.

Har benet fått en spricka kallas det en fissur, benet är alltså inte av helt. Fissur är den minst allvarliga typen av fraktur och vävnaden runt omkring benet är oskadd.

Benbrott uppstår oftast vid olyckor av olika slag, men inte alltid. Skelettet kan också försvagas av sjukdom eller ålder och kan då gå av när det utsätts för annars normal belastning. Den typen av frakturer kallas spontanfrakturer. En vanlig spontanfraktur är lårbenshalsfrakturer hos äldre. De uppstår på grund av att just lårbenshalsen inte utsätts för belastning så ofta hos äldre, och blir då väldigt skör.

Det finns ytterligare en typ av benbrott, utmattningsfrakturer. Utmattningsfrakturer uppstår när ett ben som inte utsatts för belastning så mycket plötsligt utsätts för upprepad och långvarig belastning. Detta kan till exempel ske om man inte har tränat under en lång period och sedan börjar träna väldigt hårt. Benet behöver tid att vänja sig vid träning och man ska därför öka på träningen successivt.

KORT OM SYMPTOM

När ett benbrott uppstår är det största symptomet smärta, runt om och på frakturen. När jag bröt min handled så gjorde det ju självklart väldigt ont men det var mest efteråt. Precis när det hände så tyckte jag att det kändes ungefär som att jag hade sockerdricka i armen som bubblade.

Det blir ofta svullet kring frakturen, och benet som brutits kan om det ligger i fel ställning "peta" åt fel håll.

3

LÄKNING AV FRAKTURER

När ett benbrott sker uppstår en blödning i benet. I resterna av blödningen sker kärlnybildning, med andra ord nya blodkärl börjar växa in i blödningen. Det är viktigt för att bencellerna vid benändarna i benbrottet ska kunna få näring ifrån blodet och producera benvävnad.

Bencellerna producerar omogen benvävnad som sedan växer över benbrottet steg för steg. Eftersom den omogna benvävnaden är mjuk krävs det att benet är stabiliserat under läkningsprocessen, antingen med gips eller med plattor eller skruvar som har sats in i benet under en operation. Vissa frakturer behöver ingen stabilisering utan är stabila av sig själv, ett exempel på det är revben som hålls upp av muskulaturen runt om det.

Efter en tid förkalkas benvävnaden och blir hård, då kan man ta bort gipset eftersom benet är tillräckligt stabilt för att "klara sig sjä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HUR ETT BENBROTT LÄKER

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-19]   HUR ETT BENBROTT LÄKER
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58216 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×