Arn - tempelriddaren

8 röster
23240 visningar
uppladdat: 2009-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Film som historia och historisk film

Inledning

När filmen "Arn - tempelridaren" kom blev den direkt en stor hitt. Medeltiden har alltid fascinerat oss på grund av dess kläder och krigare i plåtrustning på häst. Nu när Arn filmen kom så slog den naturligtvis ner som en bomb bland publiken. Alla var plötsligt släkt med Arn och hans bröder. Men vem var Arn egentligen? Var han verkligen så "fantastik" som många tror? Skulle verkligen lilla Sverige kunna få fram tappra riddare som stred som tempelriddare i Jerusalem? Framförallt, har Arn funnits på riktigt?

Arn - Tempelriddaren[1]

Filmen handlar om pojken Arn Magnusson som föds år 1150 på Arnäsgården i Västra Götaland. Han är son till en av Västra Götalands mest betydande stormän. Som liten råkar Arn ut för en olycka, hans föräldrar är förtvivlade och tillber Jungfru Maria och lovar henne att om Arn blir frisk skall han bli klosterskolad. Arn tillfrisknar men mamman blir allvarligt sjuk, hon tror att det är på grund av att de inte har infriat sitt löfte till Jungfru Maria. Arn blir satt i Varnhems kloster och hans mor dör kort där efter. I klostret blir han upplärd av broder Guilbert. Åren går och Arn blir en duktig krigare samt en stor gudsman. När han kommer ut i världen där träffar han Cecilia Algotsdotter som han blir förälskad i. De börjar umgås i smyg och hon blir sedan gravid. Cecilias syster blir svartsjuk och anklagar Arn, in för kyrkan, att ha haft köttsligt umgänge med henne. Detta är en synd enligt kyrkan och Arn och Cecilia blir dömda till 20 års botgörning för otukt. Cecilia spärras in i Gudhems kloster medan Arn blir skickad till det Heliga Landet för att tjäna i Guds armé hos tempelriddarna.

Sanning eller myt?

Har Arn egentligen funnits? Det finns inget bevis på att Arn har funnits men det finns inte heller något bevis på att Arn inte har funnits. Dock så stämmer vissa saker från filmen inte riktigt in på hur det var på den tiden. Till exempel i början av filmen ser man Arns mamma arbeta själv på åkern[2]. Den här familjen tillhörde en folkkungaätt så i verkligheten skulle tjänare ha gjort detta. När man kommer längre in i filmen så blir Arn och Cecilia dömda till 20 års botgörning. Arn och Cecilia skiljs åt och hon hamnar på ett kloster och han blir skickat till det Heliga landet för tjänstgörning. Dock under 1100 - talet kunde man inte bli dömd till klosterförvisning[3]. Utan de borde istället ha blivit dömda till böter. Om vi sedan analyserar det som filmen faktiskt handlar om, att Arn blir tempelriddare i Jerusalem, så stämmer det inte riktigt in i verkligheten heller. För någon svensk tempelriddare har det aldrig funnits, inte vad man vet om i alla fall[4].

Är inget av det som beskrivs i filmen sant? Är allt bara en påhittad berättelse? Nej! Jan Guillou brukar alltid lägga ner mycket tid på forskning innan han skriver en bok. Det har han även gjort här.

Många av de personer som beskrivs i filmen är faktiskt baserade på verkliga människor. Till exempel har karaktärerna Birger Brosa (Arns farbror), Saladin (som är den mäktiga muslimska ledaren som är tempelriddarnas största fiende) samt Arns och Cecilias son, Magnus Månsköld, funnits på riktigt. Då under namnet Magnus Minsköld. Magnus Minskölds son är den som vi sedan kommer känna till under namnet Birger jarl[5]. Den platsen där Arn växer upp, Arnäs, har också funnits på riktigt.

Detta är just det som kännetecknar Jan Guilous sätt att skriva. Han tar stora händelser som har hänt genom historiens lopp samt några namn som tillhört viktiga män som levde på den tiden. Sedan skriver han en berättelse om det hela. Själva Arn kan man likna med ett klister som håller ihop historien och som gör den intressantare!

Analys av Arn - Tempelriddaren

Filmen Arn - Tempelriddaren är en film med ett episkt berättande, den handlar om Arns livsöde. Filmens anslag börjar med att man hör ett vackert men ledsamt fiolspel, sedan en berättarröst som förklarar var man är och varför. Därefter ser man tre ryttare rida för sitt liv för att inte blir träffade av förföljarnas pilar. Här träffar vi på Arn för första gången, i öknen. Han räddar ryttarna. Arn är vuxen. Sedan tar filmen oss till när han var liten. Arn - tempelriddaren är en film med en bruten kronologi.

Vår "Point of no return" kommer när Cecilias syster Katarina Algotsdotter berättar för abbedissan att Cecilia är gravid. Hon säger även att Arn har haft köttsligt umgänge med henne vilket är förtal.

Nästa steg i filmen är ett vi skall få en konfliktupptrappning. Den sker då Arn och Cecilia blir skilda åt, de blir dömda till 20 års botgörning. Cecilia blir satt i kloster och Arn blir iväg skickad till det Heliga landet för att bli en tempelriddare.

Filmens klimax kommer när Arn och de andra tempelriddarna skall strida mot Saladin och hans armé. De lägger sig i bakhåll för att på så vis kunna överaska Saladin. Chansen att de vinner är liten men om de har planerat allting rätt så kan de vinna slaget.

Vi får en början till avtoning när Arn får reda på att han får åka hem. Dock kan han inte åka innan hans 20 års botgörning är slut, vilket är snart. Dock förstår man att det skall komma en fortsättning på filmen eftersom den slutat som den gör.

Källa

Film - Arn - tempelriddaren av Jan Guillou. Regisserad av Peter Flinth. Premiär 2007

Hemsida - http://www.sr.se/skaraborg/nyheter/artikel.asp?artikel=1789164

Skriven av Sveriges Radio. Torsdagen den 29 december kl.12.36.

Hämtad 21-04-2009

Hemsida - http://www.gt.se/noje/1.984967/historiska-missar-i-arn

Skriven av Åk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arn - tempelriddaren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-20]   Arn - tempelriddaren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58217 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×