Anna Politkovskaja

4026 visningar
uppladdat: 2009-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Regimkritisk rysk journalist mördad.

.48-åriga Anna Politkovskaja hittades enligt polisen skjuten i en hiss i det hyreshus i centrala Moskva den 7 oktober 2006,där hon bodde. Bredvid kroppen fanns en pistol och fyra patronhylsor - ett tecken på att det inte var ett rånmord utan att motivet snarare var politiskt.
Mordet tros ha ägt rum vid halv fem-tiden på eftermiddagen lokal tid, uppgav chefredaktören för den tidning där hon arbetade, Novaja Gazeta.

Politkovskaja gjorde sig känd som en outtröttlig och modig journalist. I artiklar och böcker har hon kartlagt mord, tortyr, och misshandel som utförts av ryska soldater på civilbefolkningen i Tjetjenien och på andra håll. Under arbetet med en bok om Tjetjenien greps hon av rysk militär. Hon var känd för sitt motstånd mot Tjetjenienkriget och sin kamp för mänskliga rättigheter. Hennes uppmärksammade rapportering från kriget avslöjade många sanningar som stod i bjärt kontrast med den officiella ryska nyhetsförmedlingen. Hennes arbete gjorde henne obekväm för Putinregeringen. Det andra Tjetjenienkriget bröt ut 1999, strax efter att Vladimir Putin blivit Rysslands premiärminister. I kriget stod tjetjenska gerillakrigare mot rysk militär och Moskvatrogna tjetjenska trupper. Efter Sovjetunionens fall ställde tjetjenerna självständighetskrav på Ryssland och ville bli en självstyrande stat, men Rysslands president Putin inledde aldrig seriösa förhandlingar med tjetjenern. För Rysslands del vore det mycket lönsamt att kunna bygga en pipeline för olja genom området. Tjetjeniens position gör det mycket viktigt som transportled för olja och naturgas från och till norra Kaukasus och Kaspiska havet.

I en artikel publicerad: 22 september skrev Anna Politkovskaja att ryska journalister har tvingats lära sig att hålla sig på mattan: 
"Journalistiken har förvandlats till en enda stor clownföreställning. Att roa publiken är det enda som tolereras. Och om man någon gång vill skriva om något allvarligt, så får det bara handla om hur bra den hierarkiska maktapparaten fungerar."

Hon fick flera internationella utmärkelser för sin rapportering, bland annat Olof Palme-priset 2004. Men i Ryssland ville tidningsläsarna inte veta vad landets soldater sysslar med och myndigheterna gjorde sitt bästa för att tysta henne.
Tydligast blev det i september 2004 då hon reste till staden Beslan i delrepubliken Nordossetien, där tjetjenska terrorister tagit flera hundra barn som gisslan i en skola. På planet från Moskva utsattes hon för ett mordförsök - hennes te hade förgiftats. Fallet har aldrig fått någon förklaring.
Två år tidigare, i oktober 2002, agerade hon medlare mellan de ryska myndigheterna och tjetjenska terrorister som tagit 700 personer ur publiken på en teater som gisslan.

Och 2001 tvingades Politkovskaja under en tid bo i Wien efter att ha utsatts för dödshot av en rysk polischef som hon anklagat för att begå övergrepp. Polischefen arresterades till följd av hennes artiklar men frigavs senare och utredningen lades ned.
Politkovskajas journalistik gjorde henne till mångas fiende och hon hölls ständigt under uppsikt av säkerhetspolisen. Men hon gav aldrig vika för hoten. I flera intervjuer sade hon att någon måste rapportera om vad som pågår, och om ingen annan gjorde det är så blev det hennes plikt.
"Jag anser att det är en läkares plikt att bidra till patienternas hälsa och en sångare plikt att sjunga. Journalistens plikt är att skriva vad hon finner", sade hon i en intervju.

Anna Politkovskaja arbetade som journalist sedan 1980 - till en början på regeringsorganet Izvestija och de senaste sju åren på Novaj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Politkovskaja egna tankar

Kommentera arbetet: Anna Politkovskaja

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-22]   Anna Politkovskaja
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58224 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×