Straffrätt - Mordrättegång

4999 visningar
uppladdat: 2009-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Straffrätt

Mordrättegång

Antal tilltalade 1

Målsägande 4

1: Jimmy Gustafsson

2. Robert Gustafsson

3. Marika Klemetti

4. Tapio Välimaas dödsbo

Domslut

Begångna brott

Grovt vållande till annans död

Påföljd m.m

fängelse 6 år med tillgång till benådning efter tre, samhällstjänst och psykiatrisk bedömning vård för missbruk och svartsjuka.

Skadestånd till målsägandes

Och betala 500 kr tills brottsofferjouren.

Kejjo Alanen och Tapio Välimaa, som inte var bekanta med varandra innan, träffades på systembolaget i Hallstavik den 15 augusti 2008. De satt och drack alkohol på en bänk utanför systembolaget. Och bestämde vid sju tiden på kvällen att dom skulle gå hem till Kejjos lägenhet på Ljungvägen 7 A för och fortsätta dricka. Hemma hos Kejjo fanns också dennes sambo. Men ingen mer person i lägenheten än dessa tre personer. De tre personerna drack starköl, starksprit och blev väldigt berusade. Efter tag så skall kejjo ha satt på ett kassettband med musik och det började dansa och fortsätta dricka. Sedan Christina gått och lagt sig har kejjo försökt få Tapio att lämna lägenheten. Men Tapio vägrade att lämna lägenheten. Då tog Kajjo Alanen fram en kniv vars blad var 9* 2 cm.  Efter undersökningen av kniven framgår det att blodet tillhör Tapio Välimaa. Bloddroppar påträffades också inne i hallen. Dom andra blodfläckarna som hittades i lägenheten tillhör Christina Hallingström.

Tapio Välimaa påträffades efter en timma i trapphallen utav polisen, då en granne, vittnet Kristina Luhed slagit larm. Tapio Välimaa togs till sjukhuset och opererades akut. Enligt rättsintyget så visade det sig att han hade följande skador. 1. en fyra cm lång och 0.8 cm bred sårskada till vänster om bröstbenet i höjd med 3:e och 4:e revbenet. En ca 2*1 cm stor benbit är losskuren/huggen från revbenet. 2. Avskuren plussåder mellan revbenen. 3. Skada på vänsterlunga med perforation av blodkärl i lungan. Blodtransfusion i snabbtakt gavs och målsägandes beräknas ha förlorat 5-6 liter blod. Målsägandes totala blodvolym beräknas till 4,5-5 liter. Det framgår efter att målsägandes död att blodförlusten var omfattande och resulterade i hjärtstillestånd och att en hjärnskada uppstod som orsakats av syrebrist i samband med blodförlusten. Vilket ledde till att målsägandes avled av sviterna efter skadorna. Den tilltalade har tidigare varit svartsjuk, men inte under denna kvällen.  Han bad sedan målsägandens att lämna lägenheten vilket han inte gjorde så Kajjo tog en kniv som han höll 5-10 cm från kroppen för att få honom att lämna lägenheten. Men avsikten var inte att skada Tapio utan få honom att lämna lägenheten. Kejjo blev chockad när Eje Johansson berättade att Tapio hade avlidit att han svimmade.

När man studerar målet ur ett helhetsperspektiv ser man att mordet inte begåtts med berått mod utan var en olyckshändelse på grund utav förtäring av alkohol. Men sen kan man undra varför dom hade kniv på soffbordet. Hade dom ätit någon som krävdes att kniv användes eller hade den tilltalade en baktanke. Det är väldigt svårt och säga. Och varför bjuda hem en person man precis träffat och utanför systembolaget där man suttit utanför och förtärt alkoholhaltiga drycker. Var den tilltalade bara en social person som ville ha sällskap när han drack, eller var det en baktanke bakom det. Var det verkar som så var han bara en social person och ville ha sällskap. Men det gick överstyr när han ville avsluta kvällen. Vilket inte den målsägande kunde acceptera. Varav den tilltalade flera gånger påpekade att han var tvungen att lämna lägenheten. Men gjorde inte. Så han blev irriterad och lyfte upp honom ur soffan. Men målsägandes ville ändå inte lämna eller sluta dricka. Så då tog den tilltalade upp kniven höll ett fast tag i målsägandes nacke, och målsägande och den tilltalade bråkade och trillade i hallen. Men dom hann inte reagera att kniven hade träffat målsägande i bröstet. Den tilltalade trodde att han bara var berusad och trött. Och därför la honom i trapphallen. Men gick efter tag ut och frågade om han ville sova på soffan. Så därför har ja svårt att förstå hur det skulle vara berått mord. Det var en olyckshändelelse. Men självklart skulle han inte ha haft en kniv. Och speciellt inte när dom förtärt så mycket alkoholhaltiga drycker.

Min slutsats är följande att det var en olyckshändelse, för det var inte planerat. Den tilltalade var en social person och ville ha sällskap. Men sedan så gick det ju för långt när målsägande inte ville lämna lägenheten efter att ha blivit ombedd flera gånger. Enligt kap 3 om brott mot liv och hälsa  punkt sju. " Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa till böter. Men är brottet grovt, döms till fängelse lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömandet om brottet är grovt skall särkilts beaktas. Om gärningsmannens, när det krävs särskild uppmärksamhet eller skicklighet, har varit påverkad av alkohol eller något annat medel eller annars gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag." Så enligt min mening borde målet tolkas som ett grövre brott men vållande till annans död. Då han var alkoholpåverkad och hanterade en kniv. Som man inte borde hantera om man inte är medveten om det och absolut inte påverkad av alkohol haltiga drycker.

För döms han till vållande till annans död, kan han fortfarande komma tillbaka ut i samhället utan få så mycket problem med att återanpassa sig. Men borde också genom gå en psykiatrisk behandling på grund utav sin svartsjuka och sina alkoholvanor. Då får han också en bra chans och ny start i samhället och förhoppningsvis bli en bättre människa, och inte begå brott igen. Och med tanke på att han svimmade när dom berättade att han avlidit så bevisar det att han inte menade att göra det.  Men skulle ja däremot döma ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Straffrätt - Mordrättegång

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-06-27

    En fråga bara .. har du gjort en uppsats om detta i skolan ?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-28]   Straffrätt - Mordrättegång
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58244 [2024-07-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×