Spanien - Baskien - Konflikten

4 röster
10020 visningar
uppladdat: 2009-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Spanien

Spanien är en av Europas äldsta och största stater. Fastlandet utgör 85% av iberiska halvön. Spanien har ca 44 miljoner invånare. Var av 3 miljoner bor i huvudstaden Madrid. Officiella språket är spanska(katalanska).

Spanien är en monarki och kungen heter kung Juan Carlos. Den officiella religionen är katolsk kristendom. Spanien är en demokrati och har premiärminister vid namn José Luis Rodriguez Zapatero. Under hans regim har BNP stigit med 3,9 procent. Nu förväntas BNP sjunka med ca 1,9 procent på grund av låg konjunkturen. Regeringen har infört ett krispaket värt 230 miljarder för att hushållen ska klara sina lån.

Baskien

Spansk provins i området runt Biscayabukten. Baskerna är ett av Europas äldsta etniska grupper. Det finns ca 2,5 miljoner som talar det baskiska språket Euskara.

Det Baskiska partiet Batasuna är räknat som terroristorganisationen ETAs politiska gren och baskiskt nationalist parti. Batasuna är en samling av politiska organisationer, fackföreningar och tidningar. Deras främsta mål är att få ett självständigt baskien. Partiet har inte fått så många röster i värken det baskiska valet som i det spanska valet. Det är troligen för partiet förknippas med ETA. ETA står för Euskadi Ta Askatasuna som betyder baskien och friheten. Organisationen bildades 1959 av studenter som kämpade för att få Baskien självständigt och gruppen har växt rejält.

Konflikten

Baskerna har alltid sätt sig själva som ett eget folk med sitt eget språk. Dom ser sig också som Europas äldsta folk och att Spanien inte ska få kontrollera dom.

Det är det som ETA kämpar för, 1968 utförde ETA sitt första politiska mord. Några år senare mördade dom General Franco's efterträdare som skulle föra diktaturen vidare, och med det mordet så stoppades diktaturen från att föras vidare. Det mordet uppskattas av många.

ETA har mördat ca 820 människor. Många civila har dödats terrordåd. År 1995 utförde ETA ett mordförsök på oppositions ledaren Aznar. Året efter kidnappade ETA en ung politiker när deras krav på att ETA medlemmar skulle få flyttas till baskiska fängelsen inte godkändes. Mordet blev en vändpunkt. Nu demonstrerade även basker för att våldet skulle ta slut. Ca 6 miljoner över hela landet demonstrerade mot våldet. 1998 tog ETA vapenvila. Regeringen gick då med på att flytta några ETA medlemmar till baskiska fängelsen.

Men efter ca 1 år bröts vapenvilan när regeringen inte ville diskutera baskisk självständighet. Efter Al-Qaida's terrorattack mot USA den 11 september 2001 stämplades ETA som en terroristorganisation av EU. Undergrupperna till ETA som Jarrai och Askatasuna fick också terroriststämpel. År 2004 greps ETA's högsta politiska ledare Mikel "Antza" Albizu.

ETA blir mer och mer försvagat då flera medlemmar hamnar i fängelse. Regeringen bjöd in ETA till en dialog om dom avsteg från våldet. ETA's ledare var splittrade i frågan och efter några dagar kom svaret, en bilbomb sprängdes i Madrid och ETA tog på sig sprängningen. På hösten är 2005 greps en högt uppsatt ETA ledare i frankrike. I november 2005 inleddes en stor rättegång mot 56-ETA medlemmar. I december 2007 var rättegången klar och 47 dömdes till fängelse för terrorrelaterade brott.

I mars 2006 utlyste ETA en ny vapenvila. Nu ville dom nå självständigheten genom demokratiska medel istället för våld. Innan dialogen hann börja sprängde ETA en bilbomb i ett parkeringshus på Madrids flygplats. Två personer dog och förhandlingarna avbröts.

I juni 2007 greps Ivan Cruz Maiza Artola som angavs vara den tredje högsta i ETA's ledning. Några veckor senare greps 23 personer som skulle vara ledningen i det förbjudna partiet Batasuna. Nya konflikter startade i maj 2007 när 300 kandidater från baskiska partier nekades till att ställa upp i kommunalvalet.

Då återtog ETA sina attacker och sköt ihjäl 2 st spanska poliser i frankrike. Några dagar före parlamentsvalet år 2008 sköts en politiker till döds och en polis dödades av en bilbomb. Ungefär samtidigt greps ETA's högst uppsatta politiska ledare Javier Lopez Peña och den högst uppsatta militäriske ledaren. Sedan sprängde ETA ett antal bilbomber runt om i hela Spanien. Bilbomberna sprängs än idag med jämna mellanrum.

Analys

Konflikten eller nästan inbördeskriget mellan Spanien och spanska provinsen Baskien har pågått väldigt länge utan resultat. Baskerna och ETA kämpar för själständighet som ja inte tror att spaniens regering någonsin kommer gå med på. Baskerna har haft eget språk och egen kultur väldigt länge och är oberoende av spaniens politiska och kulturella inflytande. Skulle spanska regeringen gå med på några villkor från baskerna skulle konflikten nog inte vara lika blodig och våldsam. En del av Baskien ligger också gränsen till frankrike vilket skulle betyda att både spanien och frankrike skulle tappa delar av sitt land.

Men om regeringen skulle ge baskerna lite mer självständighets skulle terrordåden nog avta. Eta och andra extremist grupper kämpar för baskisk frihet och självständighet och skulle dom få lite skulle de nog bli bättre.

Min åsikt är att Baskien ska bli självständigt för att dom är ett äldre folk än spanien och har ett eget språk och en egen kultur. Ändå är inte baskiska folket överens med terroristerna som använder våld. Skulle terroristerna sluta bomba och skjuta och förhandla skulle dom kanske komma någonstans i konflikten, Men så ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spanien - Baskien - Konflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-29]   Spanien - Baskien - Konflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58251 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×