Dr Josef Mengele

7 röster
12494 visningar
uppladdat: 2009-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag valde att arbeta om Dr Mengele för att min kompis visade bilder på hans experiment. Vilket fick  mig att undra vem var denna mannen som gjorde dessa hemska experimenten?

Under början av vår terminen så läste vi om andra världskriget och fick jätte lite fakta om honom. Därför så ville jag få reda mer om honom. När jag läste "Josef Mengele Eldens barn" så fick man  reda på att han var mest intresserad av att göra experiment på tvillingar, direkt när jag läste det så tänkte jag på mina syskon som faktiskt är tvillingar. Jag försökte fundera på vad som hade hänt om dom hade levt på den tiden och om dom hade varit en av Mengeles "tvillingar".

Jag tycker det som har hänt är fruktansvärt, dom tvillingar som överlevde hans experiment har fått mardrömmar och blivit märkta för livet.

Över 30 000 tvillingar kom till Auchwitz, men endast 100-tal tvillingar överlevde.

Josef Mengele

Josef Föddes den 16 Mars 1911 i Günzburg som ligger i Tyskland. Ett år senare så fick Josef en bror som hette Karl Thaddeus. 1914 kom det sista barnet i familjen Mengele som hette Alios.

Under åren före det första världskriget så bodde familjen i ett hus tillsammans med en annan familj. Walburga tog hand om Josef och hans brödrar och Karl arbetade med sin fabrik.  Walburgas föräldrar var rika och lånade ut pengar till Karl för att han skulle kunna lyckas med sin fabrik. Han tog patent på en hel rad praktiska jordbruk.

År 1918 så var familjen tillräckligt rika och flyttade till en vacker villa som låg mitt emot det gymnasium pojkarna skulle gå på. Under sin ungdom var Josef alltid lydig, han var en medelmåttig elev men lyckades alltid få högsta betyg i uppförande och flit. Vid femton års ålder drabbades Josef av osteomyelit (benmärgssjukdom) som på den tiden nästan alltid var dödlig, men han överlevde. Sjukdomen gjorde att Josef var borta från skolan i ca 6-9 månader vilket innebar att hans betyg sänktes rejält, Josef hade aldrig haft toppenbetyg men nu försämrades dom ännu mer. Han hade mycket bättre social förmåga än att han var smart, bland vänner och klasskamrater var han väldigt populär.

Josef och hans yngsta bror umgicks väldigt mycket med rika män och söta flickor.  Josef och hans vänner var alltid ordentligt klädda, dom gick aldrig hemifrån utan att ha hatten på sig och dom vita handskarna med sig. 

Josef såg mycket bra ut, med klassiska drag och ett gåtfullt leende. Men det som drog till sig mest uppmärksamhet var hans vackra ögon. Josef visste om att han såg bra ut, men han ville vara lite längre än han var.

Under 20-talet så var Josef inte intresserad av politik, han intresserade sig mer för dyra bilar än politiken.

Men Josef blev ändå aktiv i en grupp som kallades Grossdeutcher Jugendbund (Stortyska ungdomsförbundet)  men Josef gjorde aldrig några uttalanden om politik. Josef närmaste barndoms vän Hermann Lieb berättar bestämt att han var mycket mer intresserad av dans, flickor och badfester vid Donau än den tidens politiska rörelser.

Josef bestämde sig för att göra något som skulle göra honom känd. Han ville inte ägna sitt liv åt lantbruksmaskiner.  Han ville bli en läkare och forska i antropologi och genetik.

En gång sa han till sin vän "En dag kommer mitt namn att stå i uppslagsböckerna" vilket det verkligen kom till att göra .

År 1930 gick Josef sitt första år på Universitetet i München, det var då Hitlers radikalaste idéer började få anhängare. Hitlers tal om rasrenhet, var en idé som skulle bli en drivkraft för Josef i hela hans liv. Hitler förförde det tyska folket med sin dröm, om ett land befolkat av blonda, blåögda stålmän och stålkvinnor. Därför ville Hitler utrota alla "underlägsna" raser, speciellt judar.

Mengeles ämnen, antropologi och genetik blev särskilt starkt påverkade av nazismens rasistiska teorier. Vid universitetet i München förvandlades Josef från en bekymmerlös livsnjutare till en alvarlig ideologisk sökare

Det var först i München Josef visade den arbetsmani som skulle karaktärisera honom senare i livet. Vännerna från den tiden minns hur flitig Josef var, alltid när dom tittade in till honom satt han alltid med en bok i handen. Dom teorier Josef studerade så ivrigt handlade just om det som skulle föra Josef till Auchwitz.

Mengele blev förhäxad av tanken på att man kunde utveckla en ras av övermänniskor. Vilket ledde till att han började ägna sig åt rashygien och ta medicinsk examen.

Vid 25 års ålder fick Josef sin examen från universitetet i München med högsta möjliga betyg. Nu var han utbildad doktor. Nu blev han anställd som Verschuers assistent.

År 1943 så blev Mengele SS-läkare i Auchwitz, där fick han arbeta med två forskningsprojekt. Nu hade Josef möjlighet att arbeta med medicin och experiment på människor. Nu hade han äntligen fått det "jobb" han hade drömt om.

Mengele i Auschwitz

Ett år efter att Josef kom till Auchwitz, var Josef helt fixerad av sin forskning . Det första Mengele gjorde varje morgon var att välja ut sina "objekt". Han stod och tittade på dom människor som anlände och valde helst ut tvillingar och dvärgar.

Ibland så frågade Mengele dom nyanlända om resan hade varit bra.

Om dom klagade på sjukdom så skickade han dom direkt till gaskammaren.

Någon gång kunde han dra några fångar till sidan och bad dom att skriva vykort hem och sen när dom var skrivna så skickades fångarna direkt till gaskammaren.

Mengele såg till att hans tvillingar behandlades väl jämfört med dom "vanliga" fångarna, dom slapp att bli misshandlade och dom fick extra mycket mat.

Så länge dom var friska och Mengele hade användning för dom så hölls dom vid liv.

När Josef skulle göra experiment så tömde han en av tvillingarna på blod i armar och fingrar. Dom som fick lida allra mest var dom yngsta barnen, dom tömde man blodet ifrån halsen.

När Mengele utförde sina experiment så gav han barnen choklad och sötsaker för att lugna ner dom små barnen, Mengele visste  hur han skulle behandlada barn och lugna ner dom.

Mengele ägnade sin tid väldigt mycket åt att försöka ändra hårfärg och ögonfärgen på tvillingarna.

Mengeles assistenter använde ögondroppar för att föra in främmande ämnen i ögonen på barnen, ibland använde de nålar. Varför gjorde han då detta?

Jo för att se hur människokroppen reagerade på giften. Ibland förde han in färg i ögonen för se om man kunde ändra färgen på ögonen så man kunde göra om människor som inte stämde in på Hitlers ideologi. Josef gjorde väldigt många experiment för att kunna utveckla en "supermänniska"

Dom minsta barnen visste ingenting om den mörka sidan hos han som dom kallade farbror Mengele. Det berodde inte på att han bara lät göra dom hemskaste och smärtsammaste ingreppen och experimenten på dom äldre barnen. Det berodde helt enkelt på att dom inte förstod vad som hände.

Han var den mest fruktade mannen i Auchwitz, därför att han var så snäll mot tvillingarna och utsatte dom för smärta och tortyr. 

Ett experiment Josef gjorde som var väldigt smärtsamt var att sy ihop två tvillingar rygg mot rygg. Men tvillingarna överlevde inte länge, dom dog en dag efter operationen. Syftet med operationen var att Josef ville se om man kunde föra samman blodkärlen igenom att "göra om" tvillingarna till siamestvillingar.

Efter Andra världskriget

I Maj 1945 så drog Josef sig tillbaka från Auchwitz.

Efter kriget så flydde Josef till Argentina, under dom första veckorna tvingades Josef bo i ett litet rum på fjärde klassens hotell.

Ibland gick Mengele på promenad förbi de eleganta caféerna och beundrade dom vackra damerna.

1954 köpte Mengele ett hus i den luxuösa förorten Olivos, strax efteråt så köpte han ännu ett hus i samma område.

När Josef började närma sig medelåldern så återupplivade han sin luxuösa vanor från ungdomen.

Han klädde sig i elegant i skräddarsydda kostymer, han umgicks med den argentinska societeten.  Nu levde han livet som i gamla dagar.

Men år 1959  dog hans pappa och Josefs liv vändes helt. Josef och hans pappa Karl senior hade haft en jättebra relation. Josef älskade sin pappa mest av alla i familjen.

Den 7 juni 1959 så utfärdade Tyskland den första officiella efterlysningen av Josef Mengele. När Josef fick höra detta bestämde han sig för att fly till Paraguay, nu var han åter på flykt.

Han flyttade mellan Brasilien och Paraguay, men till slut bestämde han sig för att stanna i Paraguay.

Efter några år, satte Isreal och Tyskland igång ett jätte projekt om att försöka hitta Josef och få honom dömd.

Men Josef var fast besluten att lura sina fiender och komma undan.

Det gjorde han också, men vid den här tiden var han åter igen ensam. Hans far hade gått bort, hans fru och styvson hade lämnat honom. Hans vackra argentinska villa tillhörde någon annan. 10 år av slit för att starta ett nytt liv hade gått i kras.

Josef började åldras, nu hade han inte längre ett fint ansikte. Vid femtio års åldern led han av en rad smärre sjukdomar som förebådade ålderdomen.

Han flyttade till en farm i Brasilien, och började skriva en självbiografi. Tillvaron på farmen var ensam och tråkig, han låtsades vara en schweizisk invandrade och kallade sig själv "Peter Hochbichler".

År 1961 flyttade Josef in till paret Stammer, de var mycket vänliga. Men dom befann sig inte på Josef intellektuella nivå, han hade svårt att vänja sig med tillvaron med två lågutbildade farmare.

I början av 1970 talet fick Alois cancer. Då började Josef att skriva brev till Alois och beklaga sig över att dom inte hade regelbunden kontakt med varandra och att han hade fått reda på hans sjukdom så sent. Man är inte säker på när han dog men Josef tog hans död väldigt hårt, och det påverkade honom.

Josef svåra ensamhet förändrades när han fick ett par nya vänner Wolfram och Liselotte Bossert som kom från Österrike. Barnen Bossert avgudade Josef, han visade sin bästa sida för barnen, han hade alltid tyckt om barn.

Bekantskapen med familjen Bossert gjorde Josef mycket mer social än förut. Han blev nära vän med paret och deras barn.

Ett veckoslut o februari 1979 blev Josef bjuden till Bosserts villa vid havet. Men han sköt upp avfärden, den dagen verkade han okoncentrerad och kunde inte avsluta ens dom enklaste göromål. Slutligen gav han sig iväg klockan 3 på morgonen,

Från den stunden han kom fram, förvandlade han det som skulle ha blivit ett behagligt veckoslut till en riktig mardröm. Josef pratade med paret Bossert oavbrutet om hans bittra livsöde. Wolfram försökte lugna honom men Josef gav sig inte.

Morgonen där på var Josef lugnare. Men vid matbordet var hans händer skakiga och spillde ut kaffe på sig, "så går det när man pratar med händerna" sa han skämtsamt till barnen. 

Han gick med på att åka upp till bergen och ville själv klättra utan hjälp. När han klagade på att han var trött påminde dom andra honom att han faktiskt började bli gammal, men det tyckte inte alls Josef att han var.

På eftermiddagen den dagen fick Josef en stroke och drunknade i havet när han badade. Wolfram försökte förgäves att återuppliva honom, men det var försent. Dr Mengele var död

Syfte

Hur var Mengele som Person?

Vad hände med Mengele efter andra världskriget?

Vad var hans syfte med experimenten?

(Varför står det inte så mycket om Mengele i historieböckerna fast han var en av dom värsta nazistmännen?)

Metod

Jag gick till biblioteket och lånade Josef Mengele Eldens barn. Läste boken flera gånger så jag kom ihåg det som stod i boken.

Sen hade jag en film om Josef Mengeles liv och vad han gjorde. Såg filmen, men tyckte inte om den faktan jag fick där ifrån. Tyckte mycket mer om boken.

Diskussion

Denna fruktansvärda händelse berörde mig djupt och personligt.

Tack vare mina syskon Oscar & Matilda kunde jag leva mig in i historiens början och slut. Dessa hemska illdåd som utspelar sig under omänskliga förhållanden.

Mina tankar och reflektioner får mig att tänka på mina syskons arvsanlag samt att dom är tvillingar.

Eftersom mina syskons far &a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Josef Mengele Eldens Barn av Lucette Matalon Lagnado och Sheila Cohn Dekel Hitlers Hantlangare - Josef Mengele http://www.mimersbrunn.se/Josef_Mengele_6244.htm http://www.mimersbrunn.se/Josef_mangele_64061.htm

Kommentera arbetet: Dr Josef Mengele

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-06-05]   Dr Josef Mengele
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58262 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×