Leonardi da vincis historia

4 röster
3005 visningar
uppladdat: 2009-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning
Han heter Leonardo da Vinci och är väldigt känd för sina vetenskapliga studier och dokumentationer som är i form av teckningar. Han målade också tavlor, några av de mest kända i världen faktiskt. Bl a "Nattvarden" - Jesu sista måltid och Mona Lisa ett porträtt på Lisa Gherardini. Sedan hade han också gjort fantastiska skisser på helikoptrar, flygplan och kulsprutan o s v. Mannen var ju ~500 år före sin tid. Han var ett universalgeni som inte fattade hur smart han var. Skall visa och berätta lite om några av hans kända tavlor och skisser. Även berätta lite om hans bakgrund.

Här börjar det...
Leonardo föddes i en liten stad den 14 april 1452 som heter Vinci (där av hans efternamn) inte långt från florens. Han kom från en fin florentinsk familj, hans pappa hette Ser Piero och hans mamma Catarina. Hans mor och far var inte gifta utan Leonardo var född som en oäkting, men det var ingen skamfläck på den tiden. Hans mor lämnade honom i faderns vård. Den släkten som Leonardo kom från var kända för sin kroppsliga styrka.

Det sägs att Leonardo kunde böja en hästsko med en hand när han var en ung pojke. Leonardos far gifte sig fyra gånger och Leonardo fick sammanlagt tio syskon.

Konstnären...
Leonardos konstnärliga begåvning kunde man ana tidigt. Han tecknade, knåpade och modellerade för glatta livet. Bland det första han gjorde var ett slags fabeldjur (sagodjur). Runt staden Vinci så var omgivningen naturskön. Det fanns mycket som kunde inspirera den unge Leonardo och hans tecknande. Leonardos far visade upp några skisser för målarmästaren verrochio han tittade på skisserna och ansåg att gossen hade fina framtidsutsikter som målare. Leonardo började som lärling hos Verrochio, endast 14 år gammal. Och detta var bara en början på hans konstnärs karriär som låg jämsides med hans vetenskapliga intressen. Leonardo har målat några av världens mest kända och dyrbaraste konstverk. Leonardo målade inte på frihand utan allting var noggranna matematiska beräkningar så låg till grund för målningarna.

1495-1498 Nattvarden
1495 fick han beställning på Nattvarden.

Det är en målning när Jesus äter sin sista måltid med sina 12 lärjungar och ska snart förrådas av en av lärjungarna. På bilden så tolkas det som att Judas är föräddaren. Leonardo var inte kristen i sin tro men han var väldigt duktig med att återge gester och ansiktsuttryck i sina målningar. Det är knappast troligt att Judas förrådde Jesus för 30 silverpengar när han hade haft en sån nära vänskap med Jesus i flera år.

1504-1508 Mona Lisa
Mona Lisa är ett porträtt på Lisa Gherardini (Mona är förkortning på Madonna som betyder fru på italienska). Detta är det mest kändaste konstverket i världen och det konstiga med målningen är att det finns ingen som beställde det som var väldigt vanligt på den tiden. Det tog 4 år att måla porträttet. Angående Mona Lisas gåtfulla leende så sägs det att Leonardo lätt utföra musik så att hon ständig skulle ha ett hänförande ansiktsuttryck. Kungen av Spanien lär ha blivit helt "såld" när såg porträttet och Leonardo fick 12000guldmynt för verket.

Leonardos målarteknik
Jag har inte kunnat hitta i några böcker eller Internet vilken ism eller riktning som Leonardo tillhörde. Men han ritade och målade så exakt som han kunde, en blomma, muskel o s v. Han var väldigt noga med att känslor skulle komma fram ur ett ansikte eller att händerna skulle vara tydliga och lika talande som ett ansiktsuttryck. Han kunde kritisera andra konstnärer för att inte kunna återge en hand eller arm i rörelse, att de inte hade de rätta förmågorna eller gåvorna för teckna något som återgav känslor och stämningar.

Värt att veta
Leonardo var ett universalgeni som inte hade några gränser för vad man kan åstadkomma. Han var en av världens främsta konstnärer, och har målat tavlor som inte ens går att prissätta. Han skissade också på uppfinningar som kulsprutan, faktiskt nästan alla militärsaker som senare uppfanns, luftrotorn som är en föregångare till helikoptern. Saxen har han också uppfunnit. Leonardo var också ett matematiskt snille som löste den tidens svåra matteproblem. Han dissekerade lik och ritade av organen så dagens läkare har fått ett grundligt schema för hur muskler, senor och organ var byggda. Han gjorde även så äckliga saker som ritade av ett foster i livmodern...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leonardi da vincis historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-05]   Leonardi da vincis historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58359 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×