Michael Moore och det vapentokiga USA

8071 visningar
uppladdat: 2006-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Sid. 2 Syfte och Inledning
Sid. 3-4 Michaels liv – nu och då
Sid. 4 Litteraturografi och Filmografi
Sid. 4-8 Redogörelse för filmen Bowling for Columbine

Syfte

Jag har valt att skriva om Michael Moore för att jag tycker att han gör ett otroligt arbete för att förändra det amerikanska samhället till det bättre.

Inledning

Michael Moore är en författare och filmskapare som har rört mitt hjärta stort, han är både min favorit författare och regissör. Michael har skrivit många böcker och gjort många filmer men det bästa han har gjort enligt mig är Bowling for Columbine som jag utgår ifrån i det här arbetet.




Michaels liv – Då och nu

Michael Moore föddes den 23e april 1954 i Flint, Michigan, USA i en förstad som heter Davison. General Motors hade många fabriker i Flint vid den tiden och nästan hela staden jobbade på någon av dem. Hans mamma var sekreterare och både han pappa och farfar var bilkonstruktörer, hans morbror var en av de som bildade ”United Automobile Workers Labor Union” (Förenade bilarbetares fackförbund).

Michael som är irländskamerikan uppfostrades i den Romersk-katolska andan och började på Diocesan seminariet vid 14 års ålder. Han hoppade av vid 15 års ålder och började Davison High School där han var aktiv i både drama och debattgrupper, han avlade sin examen år 1972. Samma år blev han ledamot i elevrådet på skolan med en valkampanj att avsätta både rektorn, John B McKenna och vicerektorn, Kanje Cohen. Vid slutet av den här terminen hade de båda sagt upp sig frivilligt.

Man ser redan här att Michael Moore är en man som kan underrätta underverk, han har en otrolig argumentationsförmåga som han använder mycket i sin kamp mot Bushregimen i USA.

Michael är sen sina pojkdagar medlem i Pojkscouterna, han har rangen ”Eagle Scout” vilken är den högsta rangen i amerikanska scouterna, detta är han fortfarande väldigt stolt över. För att bli ”Eagle Scout” så gjorde han ett film projekt där han filmade en dokumentär om olika säkerhetsrisker i sitt samhälle.

Michael gjorde aldrig klart sin universitetsutbildning där han läste Serieinfluenser i Litteratur utan hoppade av vid 21 års ålder. Ett år senare grundade han en egen tidning som kom att heta ”The Flint Voice” som snart ändrades namn på till ”The Michigan Voice”.

1986 blev Michael ansvarig utgivare på Mother Jones, en liberalpolitisk tidsskrift, han flyttade till Kalifornien och ”The Michigan Voice” fick lov att sluta tryckas.

2003 publicerade Star-Ledger en åsiktsbelagd artikel av Paul Mulshine där han citerade Paul Berman som påstod att Moore hade blivit avskedad efter en serie dispyter med tidningens medarbetare vilken inkluderade en dispyt innehållande att Michael skulle ha vägrat publicera en artikel av Berman som var lite kritisk om Sandinistas hade brutit mot de mänskliga rättigheterna upprättade av FN – som innan Michaels uppkommande som ansvarig utgivare sades ha varit tillåten.
Michael stämde senare tidningen på 2 miljoner dollar för Felaktig avskedning, han fick senare dock bara (?) 58 000 dollar, vilket var vad Michael hade fått betalat för advokater och rättegångar. Delar av dessa pengar användes för att finansiera hans första långfilm, ”Roger and Me”.

Han har vart gift med producenten Kathleen Glynn sedan 1990 och har en dotter, Natalie, född 1981. Michael och hans familj bor nu största delen av året i New York City, New York.


Litteraturografi och Filmografi

Böcker
• Downsize This! Randon Threats from an Unarmed American. 1996
• Adventures In A TV Nation. 1998 (Skriven tillsammans med sin fru Kathleen Glynn)
• Stupid White Men… and Other Sorry Excuses for the State of the Nation. 2002
• Dude, Where’s My Country? 2003
• Will They Ever Trust Us Again? 2004
• The Oficcial Fahrenheit 9/11 Reader. 2004

Filmer
• Roger & Me. 1989
• Pets or Meat: The Return to Flint. 1992
• Canadian Bacon. 1995
• The Big One. 1997
• And Justice for All. 1998
• Lucky Numbers. 2000
• Bowling for Columbine. 2002 (Som jag recenserar senare i arbetet) Michael Moore vann en Oscar för denna film
• Fahrenheit 9/11. 2004 Michael Moore vann en Guldpalm på Cannes filmfestival för denna film
• Sicko. Blir klar 2006
• Fahrenheit 9/11½. Blir klar 2007


Redogörelse för filmen ”Bowling for Columbine”

Jag har personligen sett den här filmen minst 20 gånger och jag tröttnar aldrig, det finns alltid något nytt att upptäcka som man missat de tidigare gångerna man har sett den.




Vad handlar då ”Bowling for Columbine” om?

Den handlar om den amerikanska vapenkulturens inflytande i världen och i det amerikanska samhället.


Här följer en redogörelse över filmen (för läsarens bästa har jag bara valt ut ungefär en tiondel av vad jag har antecknat)

Filmen inleds med att Michael säger
”20e april 1999 var som vilken dag som helst; Mjölkbudet var precis klar med sin runda, Robert Weinstein går sin dagliga morgonpromenad och presidenten bombar ännu ett land vars namn vi inte kan uttala. Två pojkar i Littleton Colorado går och bowlar kl. 6 på morgonen, vem kunde tro att det skulle bli något annorlunda med den här dagen?”

Man får även se när Michael går till en bank då han hade sett en annons i tidningen om att om man öppnar ett bankkonto där så får man ett gratis vapen. Det visar sig att banken har minst 500 handeldvapen och gevär inlåsta i valvet.

”These guns look real, and they sound real!” – Citat från en leksaksreklam från 70-talet.

Michael Moore kommer från Michigan, en stad som älskar vapen och jakt. Och inte så konstigt nog så kommer överhuvudet för the NRA (National Rifle Association), Charleton Heston också därifrån. Som tonåring fick Michael NRAs prickskytte diplom.

I Michigan skulle några fotografer en dag ta kort på en hund i jägarkläder och för skojs skull hängde de på honom ett .22 kalibrigt hagelgevär. En av fotograferna böjde sig ner på knä vid hunden, geväret gick av och sköt en kula rakt igenom fotografens huvud, med ingångspunkt hakan och ut genom kraniet. I ett reportage om händelsen uttalar sig en av poliserna som hade utrett fallet att ”I Michigan kan inte djur bli åtalade för våldsbrott”.

The Michigan Militia blev kända över hela världen den 19e april 1995 när Timothy McVeigh och Terry Nichols som var medlemmar i gruppen – sprängde en statligt ägd byggnad i Oklahoma City, 168 personer dör.
Timothy McVeigh, som var huvudmisstänkt, blev dömd till avrättning, Terry Nichols blev dömd till livstidsfängelse utan möjlighet att bli frisläppt.


I staden Virgin i Utah är det lag på att varje hushåll måste äga minst ett handeldvapen eller gevär (!).

I Littleton Colorado, samma stad där Columbine High School ligger – ligger Lockheed Martins huvudkontor. Lockheed Martin är världens största vapen producent och många av Littletons innevånare arbetar för dem.

Lockheed Martin påstår att man inte kan jämför vad som hände på Columbine High School och vad som händer med vapnen de själva tillverkar ute i världen eftersom: ”USA anfaller inte ett land bara för att de är arga på det”.

Upp till bevis!

1953: USA Avsätter premiärminister Mossadeq i Iran och installerar Shah som diktator.
1954: USA avsätter och avrättar den demokratiskt valda presidenten Jacob Arbenz i Guatemala. 200 000 civila dödas.
1963: USA finansierar lönnmordet på Sydvietnams president Diem.
1963-1975: Amerikansk militär dödar 4 miljoner människor i Sydostasien.
11 september, 1973: USA avsätter den folkälskade presidenten Salvador Allende i Chile och installerar militärdiktatorn Augusto Pinochet. 5000 chilenare avrättas, inklusive Victor Jara . På bild Salvador Allende.
1980-talet: CIA tränar Usama bin Laden och andra terrorister att mörda sovjetiska statsmän. CIA ger även terrorgruppen 3 miljarder $.
1982: USA ger miljarder $ till Saddam Hussein för att han ska vinna kriget mot Iran.
1983: Vita huset ger i hemlighet vapen till Iran för att vinna kriget mot Irak.
Men vänta nu, det stämmer väl inte? Jo, det är USA vi pratar om.

1989: CIA agenten Manuel Noriega, sittande president i Panama vägrar lyda order från Washington. USA invaderar Panama och avsätter Noriega, 3000 civila dör.
1998: Clinton ger order om bombningen av en vapenfabrik i Sudan, det visade sig att de tillverkade huvudvärkstabletter.
1991-Idag: 500 000 irakiska barn har dött av slumpmässiga bombningar av USA

Vad säger ni nu då, Lockheed Martin? Har Michael och jag varit tydliga nog mot er? Kan ni nu erkänna att det som era vapen används till visst kan jämföras med vad som hände på Columbine High School?

Nu när jag har pratat så mycket om Columbine High School är det väl tid att berättade vad det var för en händelse som kunde skaka upp världen så mycket.

Den 20e april 1999 går två pojkar vid namn Eric Harris och Dylan Clebold och bowlar på den lokala bowlinghallen i Littleton, Colorado. Efter de hade bowlat gick de till skolan med vapen, rörbomber och ammunition. Alla vapen var köpta lagligt och kulorna var köpte på det lokala K-mart bara en bit ner på gatan. 12 elever och 1 lärare dog i massakern som uppstod och över 900 skott avlossades innan Eric och Dylan tog sina liv med vapnen de hade. En pappa till en av de mördade på Columbine High School sade så här i en demonstration: ”Something is wrong with this country, when a child can so easily grab a gun and put a bullet in to the middle of another child’s face as my son experienced, something is wrong”. Jag håller med, något är verkligen fel.

Högervridna nyhetskanaler (vilka utgör ca 90 % av det amerikanska nyhetsutbudet) och religiösa motsägare påstod att det var rockartisten Marilyn Mansons fel att ungdomar hade så mycket ilska i sig i dagens samhälle. Men nu ska vi se vad som mer kunde ha haft något med saken att göra.

• Bowling var det sista Eric och Dylan gjorde innan de gick och sköt på sin skola, kunde inte det ha påverkat? Men vänta, bowlar man inte i andra länder också?
• Tittar man inte på våldsamma filmer i Frankrike?
• Lyssnar man inte på Marilyn Manson i Tyskland som för övrigt är Gothmusikens hemland?
• Tillverkas inte de flesta våldsamma tv-spel i Japan?


De Liberala skyller på arbetslösheten i USA, men i Kanada har man dubbelt så hög arbetslöshet som i USA.
Men de flesta skyller nog på att USA har en väldigt våldsam historia med cowboys och indianer och vilda västern.
Nazisttyskland dödade sammanlagt 12 miljoner människor under deras tid vid makten, är inte det också våldsamt?

Men hur många dör av vapen varje år?

Tyskland: 381 st.
Frankrike: 225 st.
Kanada: 165 st.
Storbritannien: 68 st.
Japan: 38 st.

Och håll i er nu,
USA: 11 127 st.

Vad är det som gör att det amerikanska folket är så här? Varför utförs det ungefär 5 gånger fler vapenmord i USA än vad det görs i re...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Michael Moore och det vapentokiga USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-13]   Michael Moore och det vapentokiga USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5839 [2024-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×