FRISKARE, STARKARE OCH GLADARE - TIPS OCH RÅD TILL YRKESARBETARE

4114 visningar
uppladdat: 2009-11-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag vill i denna rapport  ge råd och tips till människor inom olika yrken som har monotona och ensidiga arbeten samt för yrkesgrupper som är speciellt utsatta för förslitningsskador.

Råden som ges till yrkesarbetarna innefattar exempelvis före- byggandeträning, kost, arbetsskydd och tankesätt. Allt detta för en god hälsa, minskade förslitningsskador avseende axlar, knän och rygg och för ett i all-mänhet gott välbeffinande.

De yrkesgrupperna som jag i denna rapport ger specifika råd och tips till är elektriker, bussförare samt snickare.

Tipsen och råden som jag ger passar alla människor inom de flesta olika yrkesgrupper.

Denna lilla  rapport hoppas jag att ska fungera som en liten apptitretare för vidare förkovran i ämnet.Samt som inspiration till mer fysiskaktivitet.

Elektriker

En elektriker arbetar bland annat med elinstallationer i fabrikeroch hus osv osv. Exempel på installationer är kablar, lampor, fläcktar, värmepannor, lycktstolpar, byggnationer, felsökning i elektroniskapparatur så som kretskort, givare och vippor samt även och underhåll av elektrisk utrustning med mera. Arbetet utförs ofta utifrån byggritningar, elscheman, instuktionsmanualer och andra anvisningar och så vidare.

En elektriker jobbar ofta med händerna upprätt och detta kan leda till stela leder i nacke och axlar, som i sin tur kan leda till en inflammation i musklerna så kallad tennisarmbåge. Elektrikerna arbetar ofta i för kroppen dåliga ställningar och i trånga ställen. Ofta kräver arbetsuppgifen att man står med knäna mot marken vilket kan leda till ömma och slitna leder och och skabande knän.

För att träna upp nacke, axlar, och rygg kan man börja med att gå till en kiropraktiker som kan massera och mjuka upp kroppen men även ge råd tips. Sedan kan man utföra rörelseövningar som gör att musklerna  behåller och bygger upp sin funktion och rörlighet.

Man skall också röra på sig mycket så att kroppen får en starkare lungor, friskare hjärta förbättrad blodcirkulation. Att ta cykeln till jobbet eller att gå i rask fart gör så att man får igång kroppen på morgonen. Detta gäller ALLA människor inom ALLA yrken.  Inför att ta enjoggingtur eller rask promenad om dagen och gör det till en vana.

Att stretcha musklerna efter ett träningspass är mycket viktigt. Stretching gör att muskelpacketen behålls smidiga samt att musklerna återhämtar sig och uppbyggnaden av muskelfibrerna gynnas.

Har man knäproblem så bör man först börja med att promenera så att knäna kommer igång och så att ledvätskan hinner komma i gång. Ledvätskan fungerar ungefär som motoroljan i en bil så som friktionssänkande, slitagesänkande och rörlighetsökande. Personer med svaga och lite slitna knän rekommenderas även  att genomföra ett eller två timmslånga gympass i veckan då muskulaturen stärks. Man bör också under exempelvis fikarasten tänka på att sträcka ut benen och med lätta tänj och sträckrörelser hålla benen i vigör.

Håller man kroppen i form så klarar sig kroppen med lätthet i arbetet.

Busschaufförer

En busschaufför sitter som alla förstår länge i bussen och kör och kör. Som busschaufför så bör man innan arbetspasset börjar  se till så att man har rätt sittställnig på förarstolen avseende höjd, lutning, avstånd till ratten, armstöd med mer så att en en kroppslig förslitningsskada inte uppstår. Har man stolen fel inställd och justerad så kan ömmande muskler, stela leder och krokig nacke  lätt uppkomma. En längre tid med dålig sittställning så kan man få känningar och liksom strålande känslor och signaler i kroppen. Chauffören bör även tänka på hållningen, så att ryggen hålls rak i stollen och står upprätt. När rast eller uppehåll i busskörningen ges så rekommenderar vi åter att gå ut i friska luften, promenera några varv runt bussen, sträck på rygg, armar och ben, ta flera djupa andetag så att man får i gång blodcirkulationen eftersom man rör på sig så lite under självakörnin gen. Man kan gärna ha med sig bröd, vatten, fika eoch några frukter så att blodsockret i kroppen håller sig i på bra nivå.

En busschaufför bör träna minst tre gånger i veckan för att hålla i gång sin kropp, man bör även träna måndag, onsdag, fredag med raska promenader, jogging eller någon rörelse aktivitet så som joga eller boxning. Allt för att kroppen ska orka livet som busschaufför.           

Snickare

En snickare är en skicklig hantverkare inom hus eller anöläggningssidan, han eller hon ägnar sig oftast åt träarbeten men även gjutning, armering och formbyggande. En snickare skall därför ha en ordentlig skyddsutrustning så som hjälm, knäskydd, slit starka kläder, handskar, öronkåpor mm. Denn utrustning används så att dene klarar sig från bland annat buller, olyckor och smällar. Snickare har ofta ett tungt arbete där det får lyfta, spika, hammra, gjuta, skruva och såga, där...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: FRISKARE, STARKARE OCH GLADARE - TIPS OCH RÅD TILL YRKESARBETARE

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-23]   FRISKARE, STARKARE OCH GLADARE - TIPS OCH RÅD TILL YRKESARBETARE
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58397 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×