Fältstudie om myror

8771 visningar
uppladdat: 2009-11-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fältstudie om myror

Inledning:

Jag har tänkt skriva en rapport om en fältstudie jag har utfört om myror. Syftet är att ta reda på deras levnadssätt, överlevnad, kommunikation, kroppsbyggnad etc. Dessa är mina frågeställningar:

Frågeställningar:

  • Hur ser organismen ut? Hur är dess kroppsbyggnad? Kommunikation?
  • Vad äter organismen och varför?
  • Vilka strategier använder organismen för att skydda sig?
  • Var lever organismen? Hur ser samhället ut?

Metod:

Jag har undersökt en myra, en evertebrat, som jag har fångat i skogen. Jag fångade flera myror för att kunna döda några och undersöka deras kroppsbyggnad men andra skulle leva för att jag skulle kunna utföra andra undersökningar på dem. Jag använde en stereolupp, för att undersöka min organisms kroppsbyggnad och för att artbestämma den.

Jag försökte attackera en annan myra genom att lätt beröra den för att kunna se hur den försvarar sig mot fiender för att kunna leva och inte bli uppäten av större och starkare organismer.

Dessutom undersökte jag organismens myrstack för att se hur och av vad den är uppbyggd samt hur organismen lever och kommunicerar i stacken.

Jag använde mig utav ett pH-papper för att undersöka pH-värdet på stacken, för att sedan kunna koppla det till myrstackens byggmaterial och dess pH-värde.

Jag gick till skogen vid flera tillfällen för att undersöka myrstacken, då jag inte hade tid att utföra mina undersökningar vid ett tillfälle.

Resultat:

Genom att döda en myra och undersöka dess kroppsbyggnad, kunde jag se att myrans kropp bestod av tre delar; huvud, mellankropp och bakkropp. Jag konstaterade också att myran jag fångade var ungefär 5 mm.

Dessutom kunde jag se att myran hade två små antenner också.

Jag försökte artbestämma den genom en bestämningsnyckel och med hjälp av en stereolupp som jag lånade av min kusin. Det visade sig att den var en röd skogsmyra.

När jag berörde/attackerade myran stack den mig och det sved mycket, men efter ett tag gjorde det lite mindre ont.

Myrstacket jag studerade var ungefär 40 cm hög och torr, och jag tror att det fanns tusentals myror i den eller kanske till och med mycket fler. Stacken var uppbyggd utav barr.

Jag såg myrorna i grupper föra deras föda till myrstacken. Födan bestod av insekter och andra små djur men jag kunde också se att de förde någon sorts honung, eftersom jag kunde smaka på den genom att peta en pinne i innehållet och smaka.

Det sista jag gjorde var att mäta pH-värdet av myrstacken som visade sig vara fem, alltså surt.

Tyvärr kom jag inte på en bra metod för att se hur myrorna kommunicerar med varandra men jag har läst en del om myror så jag vet teoretisk hur de kommunicerar med varandra och det kommer jag att skriva i mina slutsatser längre ner.

Diskussion och Slutsats:

  • Hur ser organismen ut? Hur är dess kroppsbyggnad? Kommunikation? DR-SKOFSA?

Myrans kropp har ett yttre hölje som kallas för exoskelett. Det fungerar som pansar och används som skydd mot solens farliga vågor och även förhindrar vattenförlust.

Som jag tidigare har skrivit kunde jag se, genom min undersökning, att myrans kropp bestod av tre delar. Huvud, mellankropp och bakkropp. Färgen på huvudet, bakkroppen och större delen av benen är svart, medan huvudets sidor, mellankroppen och övre delen av benen är rödaktiga. Den har kraftiga käkar, mandibler, som den kan tillfoga kännbara bett med.

Myror har fem ögon, tre stycken punktögon på hjässan kan avgöra ljusstyrka men inte förmedla några andra synintryck, de två andra är fasettögon som sitter på var sin sida av huvudet.

Myran har också antenner som används till att kommunicera med andra myror, hitta hem till stacken, och finna mat. Myrorna använder också s.k. feromoner, doftämnen som bland annat styr sammanhållningen inom samhällena. De kan också avgöra om andra organismer är vänner eller fiender genom sina antenner.

Här nedan ser du hur myran är indelad i DR-SKOFSA systemet:

D: Eukaryoter

R: Djurriket

-

S:  Leddjur

K: Insekter

O: Steklar

F:  Myror

S:  Skogsmyror

A:  Röd skogsmyra

  • Vad äter organismen och varför?

När jag observerade myror och myrstack såg jag att de bar på små insekter och dessutom honungsdagg, som är bladlössens avföring. Honungsdaggen är en del av myrornas föda. Sockret I honungsdaggen är en mycket energirik källa för myrorna.

Många myrkolonier tar med sig bladlöss vid emigrering för att säkerställa en fortsatt leverans av honungsdagg. Ants also tend mealybugs to harvest their honeydew.De myror som fångar jagar födan håller sig nära stacken. Om insekten är större än myran så hjälps flera myror åt för att fånga insekten och döda den.

  • Vilka strategier använder organismen för att skydda sig?

När jag nuddade den röda skogsmyran stack den mig och det sved mycket. Då någon angriper en myra så injekterar den myrsyra från bakkroppen i fienden.

  • Var lever organismen? Hur ser samhället ut?

Röda skogsmyror lever i stackar och deras samhällen kan bli mycket stora. Myrorna bildar samhällen där det finns tre olika slags individer: hannar, honor (drottningar) och arbetare.

Att myrsamhällen kan bli stora, beror på att arten tillhör ett mindre antal myrarter som har flera myrdrottningar i samma bo. Drottningarna kan uppgå till ett hundratal.

Det vi ser mest av är stackmyran som bygger sitt bo av barr. Det är noga med hur barren placeras i boet. Trots regn är det sällan att en stack blir blöt inuti. Vid valet av barr är den väldigt noga att barr har den rätta mognadsgraden. En myra kan gå förbi åtskilliga barr innan den hittar den lämpliga. Ventilationen i stacken är det noga med. Arbetsmyrorna har till uppgift att se till att den fungerar. Vanligtvis ser man en tredjedel av stacken ovan jord, resten av boet finns nere under jorden.

St...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fältstudie om myror

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-06-03

    väldigt informativt...ett väldigt bra gjort fältstudie!!!!

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-23]   Fältstudie om myror
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58402 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×