Mkrovågsugnen

6 röster
10380 visningar
uppladdat: 2009-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

mikrovågsugnen!

mikrovågsugnens historia och kultur:

Mannen som ligger bakom denna fantastiska uppfinning heter Percy spencer. Han föddes

9 juli 1894, död 8 september 1970. Han kom på mikron genom att en gång så kom han för nära en magnetron som fick hans godis i fickan att smälta. detta märkte percy och han började prova att göra samma sak med andra saker som tex: majs som blev till popcorn osv. Då märkte percy att han hade hittat en sak som skulle förändra våran moderna tid i häststeg, mer om det senare. Percy tog patent och gav ut den första mikron 1947.

För vissa människor är mikron en självklar sak i vardagen nuförtiden. Detta har med all den stress som många många människor bär på i denna kultur och värld som vi lever i idag. Vissa hinner inte att laga mat till varken sig själv eller andra utan blir lättare att bara sätta in en findus snabbmat i mikron och värma. Visst detta är ju både på gott och ont, det positiva med detta är ju att det går snabbt, man får en varm maträtt och det drar inte lika mycket ström som att sätta på ugnen för att värma sin mat. Det negativa är ju all den lathet som medförs, alla föräldrar ensamstående mm som inte har någon lust att laga mat äter snabbmat istället.

Forskare har inte hittat några tester som visar på att det skulle vara hälsofarligt att värma mat via en mikro.Mikrovågsugnens effekt mäts i watt (W), desto högre effekt desto fortare blir maten varm. Man får dock en jämnare uppvärmning om man använder en lägre effekt och istället ökar tiden.

vad gör en mikro?

en mikro vet nog alla vad den gör, men det jag tänkte gå in lite djupare på är vad som händer med maten i mikron? hur kan maten i den bli varm osv..

Vattenmolekyler som finns i nästan all mat är den viktigaste ingrediensen för att värmningen ska funka. När en mikro startas omvandlas elektricitet till mikrovågor som i sin tur värmer maten mikrovågsugn . Mikrovågorna är radiovågor av en speciell våglängd. Det mest anmärkningsvärda med mikrovågorna är att deras energi tas upp av vatten och fett, men  inte många sorters plast, glas och porslin. När mikrovågorna träffar vattenatomer och fettatomer sätts dessa i rörelse. Denna rörelse gör att det blir varmt och maten värms. Eftersom det är själva atomerna i maten som värms upp blir det  inga stora värmeförluster, det finns tex. inga kastruller som ska värmas upp först. hela mikron blir i stort sett kall. I vanligaste fall på spisen eller i ugnen värms maten genom att värme sprids från kokkärlen till matens yta och sedan vidare inåt. Detta gör att ytan värms i det inre vilket gör att maten får färg vid t.ex.stekning. I en mikrovågsugn värms i stället alla delar av maten samtidigt. En annan speciell egenskap med den valda våglängden är att det går att göra dörrarna fasta. Det är alltså ingen risk att mikrovågor tränger ut utanför mikrovågsugnen.

så en sammanfattning: Det hela handlar om att få molekyler att rotera med hjälp av att man byter riktningen på magnetfältet genom mikron. I synnerhet vatten  som det finns mycket av i all sorts mat.

konstruktion och teknisk verkningssätt.

Mikrovågsugnen funkar genom att ett högfrekvent elektromagnetisk fält skickas ut  i ugnen med en magnetron. Mikrovågorna har frekvensen 2,45 GHz och våglängden är  omkring ca12 centimeter. Alla material som antingen leder ström eller som har någon av de fria dipoler i sig värms upp.

En elektrisk dipol i ett elektriskt fält försöker alltid ställa in sig i fältets riktning. Eftersom dipolerna skall rätta in sig längs med fältet kolliderar de med varandra. Då höjs vattenmolekylernas olika  rörelse och det skapas en slags friktions värme, motsvarande en snabb temperaturhöjning.

hur påverkas naturen och samhället?

Det är mycket mer miljövänligare att mikra sin mat än att värma den i en ugn tex.

När du köper en mikro så får du ibland betala en miljökupong som gör dej skyldig att lämna tillbaka din mikro när den har gått sönder osv detta är pga alla dessa olika giftiga ämnen som en mikro inehåller. En mikro är mycket mer energisnålare än en vanlig ugn tex, du kan nästan dra ner halva energi kostnaden av att använda en mikro.

I det stressiga samhälle som vi nu lever i så är mikron ett jätte bra exempel på hur vi kan göra våra liv mindre stressigt. Med en mikro så spara du tid och du slipper laga ny mat varje dag, istället kan du tina mat och sedan tina upp den med hjälp av mikron när det behövs.

Jag tror att det inte är någon skillnad på könen som använder mikron utan den statistiken är nog väldigt jämt fördelad.

Vissa tycker att man inte ska använda mikron på en restaurang och då göra portioner som man ställer i kylskåpet och sedan bara värma i mikron och servera. Dock finns det många exempel på detta i restaurang branchen i både Sverige och i utlandet.

komponenter och system!

Ja som jag har sagt tidigare så kommer det ström förstås genom sladden som är den första komponenten i mikron. Strömmen förs vidare till en annan komponent som heter magnetron, denna omvandlar strömmen till mikrovågor som sedan strömmar ut i mikron.Molekylernas ände som är positivt  laddat, vill vara mot de fält som &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mkrovågsugnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-25]   Mkrovågsugnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58410 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×