Recension: Kort Kjol

10 röster
32357 visningar
uppladdat: 2009-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har läst boken "Kort Kjol" som är skriven av Christina Nord Wahldén. Jag tror att bokens handling utspelar sig någon gång på 2000-talet eller på senare 90-tal eftersom det verkar vara en modern tid med mobiltelefoner, datorer osv.

Miljön i boken varierar , men för det mesta utspelas handlingen i Myrans lägenhet. Det utspelar sig också på landet men bara en liten del i slutet.

Bokens huvudperson är Myran en 16-årig flicka som sprudlar av glädje och är väldigt utåtriktad. Hon har blondt långt hår och ser ut som en helt vanlig tjej. Men efter att hon har blivit våldtagen försvinner hennes självkänsla helt. Hon blir raka motsatsen till vad hon var förut. Hon tycker att hon är smutsig och att våldtäkten är hennes fel. Hon tycker att hon varit för utmanande i sin klädstil. Så för att ingen ska titta på henne som ett intressant objekt så rakar hon av sig sitt hår, klär sig endast i svarta kläder som täcker hennes kropp och hon blir väldigt osäker i sig själv och vet inte hur hon ska uppträda i olika situationer.

Boken handlar om en 16-årig tjej som har blivit våldtagen. Man får följa våldtäkten steg för steg. Samma sak får man göra med rättegången och hennes liv efter våldtäkten. Hon får bo hos en stödfamilj eftersom hon inte klarar av att bo kvar i sin hemstad där allting hände. Så hon skickas ut till landet för att bo där en sommar. Boken är bra skriven med bra och beskrivande detaljer.

Jag tycker att det som har hänt i boken är hemskt. En tjej ska kunna umgås med två killar utan att känna obehag eller behöva vara rädd för att bli våldtagen. Det kvittar hur hon är klädd för hon ska kunna sitta naken om hon vill det, utan att behöva riskera att bli våldtagen. Jag tror också att det mesta beror på samhället. Det är ju vi tjejer som blir tillsagda att inte använda för korta klänningar eller kjolar, vi ska inte använda så mycket smink, vi ska inte ha för urringade tröjor, vi ska inte ha linnen som visar lite för mycket hud, vi ska inte vara blonda, vi ska inte vara utmanande och vi får inte se för bra ut osv... Vi får inte heller gå varsomhelst vi ska helst gå där det är upplyst och mycket folk för en tjej som går i en folktom mörk park mitt i natten riskerar att bli våldtagen. Det är inte rätt tycker jag! Vem säger till killarna, eller männen, att visa respekt och låta oss vara precis som vi vill utan att de ska våldta oss? Det är ju inte på något sätt tjejens fel. Jag menar, ingen våldtar väl killar som går runt i shorts och linne? Det är exakt samma sak tycker jag. Jag känner en tjej som blev våldtagen så hon tog en överdos av heroin för att hon inte orkade leva med sådan smärta inom sig. Vart är samhället på väg egentligen? Åt helt fel håll tycker jag. Killar ska inte få bete sig hur de vill mot tjejer vi måste säga ifrån, stå upp! Ingen har rätt att våldta någon annan människa. Jag hoppas att killarna lär sig någon gång och att någon säger till dem på skarpen, så att de förstår att det de gör är fel.

Jag vet inte riktigt vad författaren vill ha sagt med denna bok. Jag tror att man kan tolka denna bok på 1000 olika sätt beroende på vad man är för person och beroende på hur man tänker. Men jag tolkade det som att hon vill ha sagt att man inte ska lita på någon till 100%. Man kanske inte känner sina vänner så som man tror att man gör. Man skulle ju aldrig tro att någon av ens bästa vänner skulle våldta en någon dag. Det måste...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boken

Kommentera arbetet: Recension: Kort Kjol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-27]   Recension: Kort Kjol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58413 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×