Naturläkemedel

1 röster
7723 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Projektarbete

Naturläkemedel

Projektide och projektplan

Jag valde just det projektet därför att naturläkemedel är den ämne som jag intresserar av. I framtiden jag vill jobba i en sådan butik.

Bakgrund, inledning och frågeställning

•-         Vad är det naturläkemedel?

•-         Hur använder man till?

•-         Vad innehåller läkemedel?

•-         Vilken roll spelar antioxidanter, vitaminer och mineraler i vår hälsa?

•-         Kan naturläkemedel vara fårliga?

•-         Vilka kurser och utbildning man måste ha för att syssla med hälsokost?

•-         Att öppna eget företag

Målet

Målet  är  att  lära  sig  hantera läkemedel, utbilda sig till hälsokostrådgivare, öppna egen hälsokostbutik, uppmuntra människor att använda oftare naturläkemedel och naturmedicinska behandlingar.

Tidsplanering

•-         1 mån informationssamling

•-         6 mån utbildning (kurs)

•-         3 mån pengar

•-         3 mån hyra

•-         Start

•-         3 mån inrede

•-         1 vecka reklam

•-         fortsättning

Metod

Jag har aldrig förut kommit i kontakt med tanken att starta företag, jag har inte grundkunskap om företagande och behöver därför ta reda på allt om lager/regler, öppningsprocess och vilka papper som krävs. De informationerna tänker jag söka efter i böcker, tidningar, på Internet och hälsorådgivare kursen.

Naturläkemedel

Naturläkemedel är läkemedel utgörs av en djurdel, bakteriekultur, mineral, salt, saltslösning och örter. Naturläkemedel är receptfria och avsedda för egenvård. De ska användas vid enklare besvär som inte kräver läkarbehandling.

För att Läkemedelsverket ska godkänna ett preparat som naturläkemedel måste krav vara uppfylld enligt lag, kraven på naturläkemedel vad gäller tillverkningskvalitet och säkerhet är i stort sett samma som konventionella läkemedel. Det ska dessutom finnas undersökningar eller dokumentation som stöder att naturläkemedlet har avsedd effekt.

Naturläkemedel man kan köpa på apoteket, hälsokostbutiker, matvarubutiker och på nätet.

Användning

Naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel används främst vid tillstånd som människor själva kan diagnostisera och behandla t.ex. förkylning och tillfällig förstoppning.

Exemplar på naturläkemedel och innehållning

Bland de vanligaste naturläkemedlen och traditionella växtbaserade läkemedlen finner man exempelvis produkter som innehåller:

 • kinesisk tempeltråd (Ginko Biloba) för behandling hos äldre såsom minnesbesvär, koncentrationsproblem, yrsel, trötthetskänsla
 • Rött solhat (Echinacea purpurea) vid förkylning, mot den nya influensan.
 • Melissa - vid oro, stress och insomningsbesvär
 • Sågpalmetto (serenoa repens) och pumpa (cucurbita pepo) vid prostataförstoring.
 • Fiskolja (omega 3) - kan bidra till skydd mot hjärta kärlsjukdomar.
 • Rosenrot (Arctic Root) - Glädje, lust och energi.
 • Dida - motverkar gaser och svullnad, stimulerar matsmältningen, motverkar "jäsmage".
 • Propex (propolis) och Citroseed (grapefruktextrakt) - naturligt antibiotikum, bakterie och virusdödande samt immunstimulerande effekt.
 • Aloe vera juice - rensar kroppen från toksiner
 • Bamboo - kosttillskott av Kisel, baserat på Bambusextrakt, för hår, hud och naglar
 • Vitlök (Allium Sativum) vid och mot förkylning.
 • Hälsa

  Hälsa är fysiskt, psykiskt och socialt frånvaro av sjukdomen. Hälsa innebär att man mår bra. En enkel definition av hälsa blir: Hälsa är att må bra och vara frisk.

  Många sjukdomar som vi lider av orsakas av att vi inte själva försöker förbättra vår hälsa. Sjukdomar och hälsa skapas eller utlöses ofta av egna beslut.

  I vår hälsa är viktiga: kost, motion, antioxidanter, mineraler och vitaminer.

  Vi måste undvika stress, alkohol, tobak, friterat mat och kemikalier.

  Kost

  Kost har en stor inverkan på var hälsa. Äter vi en välsammansatt kost med alla näringsämnen och lite sådant som är skadligt mår vi bättre. Dessutom förebygger vi allvarliga sjukdomar och lever längre.

  Välj produkter som: fullkorn, frukter, grönsaker, fisk, skaldjur, olivolja, rapsolja, mejeriprodukter med lågt fettinnehåll, kyckling, bönor, grönt te. Det är mycket bättre när vi lagar maten själva. Det är viktigt att dricka vatten.

  Motion

  Motion förebygger många av våra vanligaste sjukdomar: cancer, hjärt - och kärlsjukdomar och benskörhet. Lite motion är också bättre än ingen motion. Promenader, cykling, stavgång, dans etc. är skonsamma träningsformer att variera sig med.

  Antioxidanter, vitaminer, mineraler

  Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler. Antioxidanter anses bekämpa de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.

  Vitaminerna A, C och E räknas som antioxidanter där vitamin C och E räknas som de viktigaste. Även mineralerna selen, zink, koppar och magnesium ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper.

  Antioxidanter finns det gott om i frukt och bär (blåbär, björnbär) och grönsaker (spenat, rödbetor, brokuli, tomater, kålväxter). Karotenoider (betakaroten) som innehåller gula och röda växtfärgämnen är även bra antioxidanter i exempelvis morötter, röd paprika och granatäpplen.

  Antioxidanter finns även i nötter, frön, grönt te och röd te.

  Antioxidanter motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, för tidigt åldrande, grått hår, inflammationer, neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson, Alzheimer, är förebyggande mot cancer.

  Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själva kan bilda. Därför måste de tillföras kroppen genom maten eller som tabletter. Brist på något vitamin ger upphov till specifika sjukdomar t.ex. järnbrist. Varje vitamin har sin bestämda biologiska funktion. Många vitaminer samverkar med kroppens olika enzymer.

  Mineraler behövs för kroppens uppbyggnad. Vår kropp består av ca 20-tal olika grundämnen. Förutom syre, kol, väte och kväve så finns det ett antal mineralämnen som kroppen behöver är: jod, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, natrium, selen och zink. Vi får i oss mineraler genom kosten vi äter eller i tabletter. Mineralämnen ingår även i olika enzymsystem och är av stor vikt för att kroppen ska kunna fungera optimalt. Mineralbalansen grynnas om du har balans på övriga näringsämnen i kroppen. Mineralbalansen kan rubbas av stress.

  Kan naturläkemedel vara fårliga?

  Läkemedel kan vara farliga när man ta inte reda på vad är det för läkemedel och mot vilken sjukdom kan man användas.

  Det är viktigt att berätta för läkare eller annan förskrivare om man använder naturläkemedel eller traditionella växtbaserade läkemedel samtidigt med andra läkemedel, speciellt om man använder den under en längre tid.

  Utbildning

  När man går till hälsobutik förväntar sig kanske de flesta att personalen har någon typ av hälsoutbildning. Men så är det inte alltid: Av de cirka 490 fackhandelsbutiker som finns är 265 - bara drygt hälften- auktoriserade, enligt uppgifter från branschorganisationen Hälsokostrådet.

  Auktorisering av en hälsobutik förutsätter bland annat att minst en i personalen ska vara auktoriserad hälsorådgivare och ha genomgått adekvat utbildning. Dessutom ska alla produkter som säljs i butiken vara kontrollerade så att de inte innehåller exempelvis tungmetaller, bakterier, rester av bekämpningsmedel eller mögel.

  Eftersom många av produkterna som säljs i hälsokostbutikerna har läkemedelsliknande effekter ställer det större krav på att personalen måste veta hur kroppen är uppbyggd och fungerar, hur den reagerar på olika ämnen och vad som händer när man bli sjuk.

  Det är naturligtvis viktigt att hälsorådgivarna vet vad olika naturläkemedel kan hjälpa mot, men det är också viktigt att de vet när de ska rekommendera kunden att söka läkare i stället.

  Det är viktigt när jag ska ta hälsorådgivare kursen innan jag öppnar eget företag. Utbildningen ger en djupgående förståelse för det systemets teori och diagnosmetoder. Samtidigt bidrar kursen till att utveckla deltagarens egen hälsa och personliga erfarenhet. Kursens syfte är att jag ska inhämta grundläggande kunskaper om cellsystemets och magtarmsystemets fysiologi, för att förstå kroppens hantering av energi och näringsämnen. Protein, fett, fettkvalitet, kolesterol, kolhydrater, kostfibrer, vitaminer, antioxidanter, mineralämnen. Även träning i att bedöma måltiders näringsinnehåll och att kunna föreslå förändringar för enskilda individers kosthållning ingår.

  Kursen är 6 månader en internetbaserad distanskurs och bedrivs genom en utbildningsplattform. Kursen är indelad i moduler som skall hjälpa mig och göra det lättare för mig att inhämta kunskaper inom området. För att kunna genomföra kursen krävs tillgång till dator, tillgång till internet och CV. Kursen kostar 6700 kr. per deltagare + moms + kurslitteratur ca 1600 kr.

  Anmälningsblankett man kan finna på hemsida  

  www.hkr-uppdrag.se/vard

  Anmälan skickas till: Margareta Rasmusson

  Högskolan Kristianstad

  291 88 Kristianstad

  Margareta Rasmusson tfn: 044-20 40 37 eller

  E-post: margareta.rasmusson@hkr.se

  Efter genomgången kurs får jag diplom som hälsorådgivare.

  Att starta eget

  Många drömmer om att starta ett eget företag. Det gör jag också. Att få jobba heltid med sin hobby och det man älskar att syssla med.

  Vissa väljer att starta aktiebolag andra handelsbolag. Andra kör i mindra skala och driver istället enskild firma. Att få jobba med det man är bra på och vara sin egen chef.

  I framtiden jag vill jobba i en hälsokostbutik. Jag drömmer om det. Jag har samlat informationer via internetsidor: www.foretagsregistrering.se

  www.skatteverket.se

  www.bolagsverket.se

  Affärsplan

  Det är viktigt att ha en affärsplan när man startar företag, detta för att se om företaget kan fungera. För det första ser man om iden kan fungera och för det andra behöver man en affärsplan så att banken kan se att iden är genomtänkt och om de är villiga att ge företaget ett lån. Därför ska man vara noga med alla delar i affärsplanen och försöka räkna ut hur det kommer att gå på ett realist sätt samt försöka förutsäga det som kan gå fel för att förebygga detta. Det är viktigt att tänka efter två gånger innan man tar steget att starta eget.

  Det är också viktigt att hitta en lokal och registrera företaget. Något av det viktigaste när man startar ett nytt företag är en genomtänkt marknadsföringsstrategi.

  Det är naturligtvis risk för konkurrenter. I Skurup finns redan en hälsokostbutik.

  Analys och slutsats

  Mitt största problem vår att jag inte insåg hur stort arbetet egentligen var. Jag hade inte från början någon aning om hur mycket jobb det är att öppna ett företag. Eftersom jag inte hade någon kunskap lade jag till fler grej...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Saknas

  Kommentera arbetet: Naturläkemedel

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  Inactive member [2009-12-07]   Naturläkemedel
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58438 [2024-07-24]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×