Filmskaparuppgift

3998 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Filmskaparuppgift

Ridley Scotts betydelse för filmkonstens utveckling

Ridely Scott är regissören bakom succefilmerna Alien, Gladiator, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven och American Gangster. Han har även regisserat omtalade filmer som Hannibal och Body of Lies samt feministfilmen Thelma and Louise trots att han själv inte är feminist. Han har regisserat klart fler filmer än de som jag nämt, men dessa åtta filmer är de jag tycker är mest relevanta att nämna.

Ridley Scott är en av de få regissörer som är en riktig visuell regissör, han jobbar väldigt mycket med scenografin för att skapa precis rätt stämning och känsla. Hans filmer är oftast väldigt noggranna med exakta dekorer, väldigt detaljrika. Att Scott lyckats bli en visuell regissör beror nog delvis på två saker;

 • Han studerade konst vid olika universitet, bland annat Royal Collage of Art i London, vilket märks mycket i hans filmer då de är väldigt konstnärliga.
 • Han har sedan 60-talet jobbat med att göra reklamfilmer som han enligt hans egna utsago hunnit göra tusentals av. Reklamfilm är precis som Scotts filmer väldigt visuell, man har så kort tid på sig för att föra fram sitt budskap och därför måste man vara väldigt tydlig med vad det är man vill förmedla. Att jobba med reklamfilm har nog varit en fördel för Ridley Scott i hans utveckling som regissör.
 • Att Scott studerat konst och jobbat med reklamfilm visar sig i hans filmer då de är mycket tydliga och mycket konstnärliga med sina vackra passande miljöer och känslorna fångas på ett rörande och dramatiskt sätt.

  Ridley Scott lyckas att ta en historisk händelse från verkligheten och gör det till en succefilm, ett exempel på detta är filmen American Gangster. Knarkkungen Frank Lucas styrde äver USA:s heroinimport och försäljning. Detta är en historisk händelse som man inte direkt vet så mycket om och Scott gör historien till en succefilm, där man får en inblick i historien, som kommer att bli en självklar klassiker.

  Han lyckas även med att göra sina filmer väldigt verklighetstrogna även om de aldrig har hänt tidigare i verkligheten

  Scott har verkligen en egen regissörstil, han bearbetar scenografin väldigt mycket och noggrant vilket resulterar i att hans filmer alltid ha vackra, passande miljöer som lyckas förmedla tid, rum och spegla känslor perfekt - det både syns och känns att han lägger ner mycket arbete för att få fram en genomarbetad film. Han kastar sig alltid in i gigantiska produktioner som ofta resulterar i några av världens bästa filmer. Han bygger alltid upp handlingen bit för bit som gör att man kan hänga med i historien under hela filmen vilket gör att spänningen byggs upp från början till slut.

  Eftersom Ridley Scott skapar sådana spännande, välgjorda och genomtänkta historiska filmer har gjort att fler människor har börjat öppna ögonen för historiska dramer, med tanke på att de flesta av hans historiska dramer har blivigt stora succéer. Sucéer som är eller kommer att bli klassiker och finnas kvar på många människors filmhylla i framtiden.

  American Gangsters betydelsefullhet

  De flesta som har sett filmen American Gangster har inget att klaga på. Historien är en skicklig berättad verklighet om 60-talets heroininvasion i USA och knarkkungen Frank Lucas samt den ärlige knarkjagande polisen Richie x.

  Handlingen byggs spännande upp bit för bit och tar små, intressanta vändningar ända fram till det spännande och tillfredsställande slutet. Filmens soundtrack är fyllt av musik från 70-talet som lyfter upp stämningen och inlevelsen i filmen.

  Både Russel Crowe och Denzel Washington spelar utmärkt i den här filmen och många anser, liksom jag själv, att Frank Lucas är den bästa roll som Washington har spelat.

  American Gangster blev som väntat en stor succéfilm och många anser att det var årets bästa film när den kom ut och att den redan nu är en klassiker.

  Man märker verkligen att Scott har lagt ner mycket tid och arbete på American Gangster's scenografi, för det både syns och känns att filmen är välgjord - han har vackra miljöer som ändå är anpassade efter historien, två starka karaktärer på varsin sida om lagen, karaktärernas känslor speglas på sätt som gör att det känns som om att man själv upplever dem

  Scott har verkligen en egen regissörstil, han bearbetar scenografin väldigt mycket och noggrant vilket resulterar i att hans filmer alltid ha vackra, passande miljöer som lyckas förmedla tid, rum och spegla känslor perfekt - det både syns och känns att han lägger ner mycket arbete för att få fram en genomarbetad film. Han kastar sig alltid in i gigantiska produktioner som ofta resulterar i några av världens bästa filmer. Han bygger alltid upp handlingen bit för bit som gör att man kan hänga med i historien under hela filmen vilket gör att spänningen byggs upp från början till slut.

  Det är även intressant hur han skildrar de båda sidorna i filmen, den kriminella som representeras av Frank Lucas och den lagliga som representeras av Richie x. Så som jag upplevde det när jag såg filmen så ville jag att Frank Lucas skulle klara sig undan polisen som var honom på spåren under en längre tid, samtidigt som jag ville att Richie skulle lyckats sätta dit Lucas för hans olagliga verksamhet. Scott har verkligen skapat två starka karaktärer som man fastnar för och hejar på under filmens gång, vilket är intressant eftersom de två karaktärerna som sagt befinner sig på varsin sida om lagen.

  Att en historisk händelse, som denna i filmen, som inte är så välkänd kan bli en sån succéfilm är betydelsefullt för det öppnar en helt ny värld för allmänbildning. Att American Gangster blivigt en så pass stor film som den har blivigt, visar att man kan göra film av lite mer okända historiska händelser som ändå är betydelsefulla att veta för att utbilda befolkningen. Man kan kolla på dessa filmer i skolan och man lär sig någonting nyttigt från dem samtidigt som man får en paus från studerandet. Man kan även kolla på dem hemma eftersom filmerna kan bli väldigt bra och samtidigt bli allmänbildad utan att man tänker på det. Man blir alltså ovetande mer allmänbildad - och allmänbildning är viktigt.

  Jag anser att American Gangster är en betydelsefull film för att den är väldigt välgjord, genomtänkt, genomarbetad och skådespeleriet är utomordentligt bra. Man blir dessutom allmänbildad om en historisk händelse som man inte får lära sig på historialektionerna i skolan. Den visar även att man måste vara intelligent för att klara sig i den kriminella världen, folk tror alltid att de kriminella är dumma men det är snarare tvärt om. De är oftast mycket intelligenta, vilket man måste vara för att lyckas, men de använder sin intelligens på ett olagligt sätt i stället för att hålla sig lagliga.

  Recension på American Gangster

  För att förklara hur man bygger upp handlingen i American Gangster och andra gangsterfilmer tänker jag använda mig av den så kallade trefasanalysen;

    Utgångsläget är när huvudpersonen, gangstern, håller på att arbeta sig uppåt och bygga sig ett emperium att styra över. För att lyckas med detta brukar gangstern vara tvungan att döda folk för att visa att han är mäktig och vad han är kapabel till samt för att få respekt, för utan respekt kan man inte bygga sig ett kriminellt imperium. Anledningen till det är att man inte kan göra affärer med dem som inte respekterar en eftersom man inte kan lita på att de inte kommer att blåsa en pengar. De som jobbar för en måste också ha respekt för en för annars kan man inte lita på dem, utan respekt kan de strunta i sitt jobb, lura en eller svika en för någon annan gangster.

    Förändringen sker när gangstern har byggt upp sitt imperium och styr över det. Ofta brukar det uppstå problem som gör att gangstern antingen hamnar i entriger med andra gangstrar eller att polisen är gangstern på spåret. Detta resulterar i att ett gangsterkrig trappas upp innan avslutningen eller att polisen är gangstern i hälarna, redo att slå till.

    Avslutningen är när gangstern antingen dör i en skottlossning mot andra gangsters i gangsterkriget jag precis tog upp eller att polisen tar fast gangstern och han hamnar i fängelse där han kommer att sitta en lång tid.

  Budskapet med gangsterfilmer kan antingen vara att skildra en verklig händelse i historien för att allmänbilda folket hur det går till i de kriminella kretsarna eller för att visa att man ska hålla sig borta från kriminaliteten då den alltid har dåliga följer. Ger man sig in i den kriminella världen kommer man antingen hamna i fängelse för att sona sina brott eller så blir man dödad av någon annan i den kriminella världen. Det kan även förekomma att någon i familjen blir dödad innan de dödar dig som en varning för att man ska skärpa sig.

  Budskapet med American Gangster är både att skildra en viktigt händelse i historien, Frank Lucas var ju ändå den första svarta man som styrde över heroinmarknaden - han styrde till och med över maffian, men jag tror att man även vill få folk att inte vilja börja ta droger eller sälja droger när de ser hur det kan gå i filmen.

  American Gangster utspelar sig under tiden då Frank Lucas arbetar sig upp till sin position, de åren han styr sitt imperium och faller när han åker fast och hamnar i fängelse. När han sedan kommer ut igen, med hjälp av polisen som satte honom i fängelse, har han ingenting kvar. Inga pengar, inga vänner och familjen vill inte prata med honom - männen, bröderna och deras söner, för att de sitter i fängelse och kvinnorna för att han gjort sina bröder och brorsöner till kriminella människor och gjort så att de hamnat i fängelse.

  Musiken som förekommer i denna typ av filmer är musik från den epoken filmen utspelar sig. American Gangster under 60- och 70-talet, musiken i filmen är från 70-talet för att förstärka vilken tid filmen utspelar sig i. Att använda sig av förstärkande musik lyfter filmen utterligare ett snäpp och gör filmen tydligare och mer genomtänkt.

  En typisk huvudperson i gangsterfilmer är män med enorm självkontroll som tycker om att ha makt och styra över andra människor, en gangster vet vad han vill uppnå och han låter ingenting stå ivägen och hindra honom för att nå det. Han måste kunna ta ett liv utan att tveka då han kommer vara tvungen att döda folk för att få respekt från andra gangsters, för en gangster måste ha respekt - hela hans imperium är uppbyggt på respekt för det är hans säkerhet att ingen kommer att göra någonting mot honom eller hans familj om han har någon. Om han har en familj så är den det viktigaste av allt för honom och det är för att försörja familjen han håller på med sin verksamhet - eller det är i alla fall vad han säger, egentligen gör han det för att han tycker om det och är bekväm med den livsstil som han har skapat åt sig.

  Frank Lucas, som är huvudpersonen i American Gangster, är en man med enorm självkontroll som tycker om makten han har. Han visste vad han ville uppnå och lät ingenting stå i hans väg för att uppnå det. Han kan ta ett liv vilket man får se i min favoritscen i filmen:

  Frank Lucas sitter på ett café med sina bröder, plötsligt ser han en annan gangster som har sagt åt honom att han ska ge honom 20 procent på allt han tjänar. Lucas ursäktar sig, reser sig från stolen och går ut på gatan. När han står framför den andra gangstern tar han fram en pistol och skjuter honom iskallt i huvudet sedan lägger han några sedlar i likets ficka och säger "här är dina 20 procent" vänder sig om och går tillbaka till fiket. Han ursäktar sig igen och sätter sig ner och fortsätter att dricka sitt kaffe som om ingenting hänt.

  Frank Lucas passar perfekt i mallen för hur en huvudperson i gangsterfilmer brukar vara.

  I gangsterfilmer är det männen som är i fokus, självklart även i den här filmen. Kvinnorna är mer i bakgrunden och passar upp på sina män och tar hand om familjen medan männen är ute och sköter sina affärer.

  Att männen är i fokus och kvinnorna är mer i bakgrunden beror mycket på att det främst är män som är gangsters och kvinnorna brukar inte vara helt medvetna om vad deras makar gör för att försörja familjen. Antagligen så anar fruarna att deras makar håller på med olagliga verksamheter med det verkar inte som om de riktigt vet exakt vad det är för kriminella affärer de håller på med.

  Männen är starka beslutsamma män som har en bra självkontroll, de vet vad de vill åstakomma här i livet och låter ingenting hindra dem från att uppnå det. De är självtänkande och drivande,...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Saknas

  Kommentera arbetet: Filmskaparuppgift

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Liknande arbeten

  Källhänvisning

  Inactive member [2010-01-21]   Filmskaparuppgift
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58518 [2024-07-24]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×