Fysik sammanfattning

11 röster
34104 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fysik sammanfattning

Ljus i vatten: Ljuset ändrar riktning när det passerar en vattenyta. Detta beror på  att  ljusets hastighet i luft är 300 000 km/s och i vatten är det bara 225 000 km/s. Alltså är ljusets hastighet lägre i vatten eftersom vatten har större densitet än luft. Man brukar säga att vatten  är ett tätare ämne än luft. Ju tätare ett ämne är, desto lägre är ljusets hastighet. En ljusstråle ändrar riktning när den går ifrån något ämne till ett annat ämne. Då säger man att ljuset bryts. Ljuset bryts för att olika ämnen har olika stora hastigheter. Om en ljusstråle går från ett tunnare ämne till ett tätare ämne bryts normalen. Men om ljusstrålen går från ett tät ämne  till ett tunnare så bryts det ifrån normalen.

Ju större infallsvinkeln är desto större blir brytningsvinkeln. När infallsvinkeln är 49 grader så blir brytningsvinkeln 90 grader. Detta är det största värdet en brytningsvinkel kan ha. Om brytningsvinkeln är större än 49 grader kommer inget ljus att fortsätta upp i luften. Allt ljus reflekteras då tillbaka ner till bottnen. Detta kallas totalreflektion.

Ljus i glas: Glas är ett tätare ämne än både luft och vatten. Hastigheten i glas är alltså lägre än både vatten och luft, det är ca 200 000 km/s. När en ljusstråle träffar en glasruta måste den ändra sin riktning två gånger. Först bryts den mot normalen och sedan andra gången bryts den från normalen. Det gör att ljuset har samma riktning före som efter. Det ända som har hänt är att ljusstrålen har flyttas en aning parallellt.

När ljusstrålarna går från glas till luft kan ljusstrålarna totalreflekteras. Totalreflektionen inträffar vid 45 grader. Av ett glasprisma kan vi få ljusstrålarna att vända tillbaka åt samma håll det kom ifrån. Men ljusstrålarna byter plats så den som var överst innan är nu underst också tvärtom. På detta sättet kan man vända en upp- och nervänd bild till en rättvänd.

Fiberoptik: Fiberoptik utnyttjar att ljuset kan totalreflekteras i glas. Optik kommer från grekiskans optiko´s och betyder `` som hör till synen´´. Optiska fibrer är tunna trådar av glas som används till att skicka ljussignaler genom. Hela tiden totalreflekteras ljuset mot glasytan och stannar därför kvar i tråden.

Innan fiberoptiken fanns fick man skicka alla telefonsamtal, faxmeddelanden och elektroniska brev med hjälp av elektriska signaler i kopparledningar. Nu kan vi skicka all denna information med hjälp av ljussignaler i fiberoptiska kablar. I ena änden av fibern sitter det en sändare som omvandlar de elektriska signalerna vi vill sända till ljussignaler...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fysik sammanfattning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Mio Hagberg 2018-01-31

    sWAGADSWASAGSWASAGSAWGSWaGSAWSAGSWAGSWAG

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-21]   Fysik sammanfattning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58526 [2022-07-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×