GLADIATORSPEL

5 röster
7967 visningar
uppladdat: 2010-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

GLADIATORSPEL

INLEDNING

Jag har arbetat om gladiatorer och gladiatorspelen eftersom jag tycker det verkar väldigt intressant. Vad det var som fick folk att titta på och beundra dom hemska spelen där dom flesta dog. Men även vilka likheter det finns i dagens samhälle.

UTREDNING

Gladiatorspelen började i en stad som heter Campania. Dom var även först med att bygga en gladiatorskola. Gladiatorerna kunde vara fria medborgare som bara var ute efter spänning eller pengar, men var oftast slavar/krigsfångar från länder som romarna hade erövrat. Men även brottslingar eller judar/kristna var vanligt. På det här sättet fick dom sitt straff och samtidigt roade folket eftersom folket ville se att dom straffades och kejsaren blev även han omtyckt pga. denna underhållning. I gladiatorskolorna lärde sig fångarna att slåss och försvara sig själva. En specialutbildning som få personer i samhället behövde uthärda.

Gladiatorskolorna hade egna doktorer och lärare. Deras viktigaste tillgångar var hjälm, sköld och svärd eller spjut. Men visst fanns det många andra vapen också, som te x. klubba, nät eller olika typer av yxor som dom använde mot varandra.

Och det säger sig självt att dom blev duktiga krigare då deras enda uppgift var att ha ihjäl motståndaren. Det ledde även till många uppror. Men till sist kunde alltid dom väldiga arméerna slå ner motståndet efter väldiga strider och tiotusentals döda. Det fanns även många typer av spel. Ibland fick gladiatorerna simma omkring bland krokodiler. Ibland fick dom kämpa i lag. Och ibland fick dom tävla i hästkapplöpning med vapen och spetsar utstickandes från hjulen.

Det var ett känt faktum att djur ofta fanns på plats som gladiatorernas fiender. Eftersom det var extra spännande att se en människa kämpa mot naturens väldiga monster. Det kunde handla om lejon, noshörningar eller björnar. I vilket fall som helst så var det alltid blodigt på scenen efter att dom var klara med varandra.

När segraren stod ensam kvar, beslutade publiken om kämpen skulle få överleva eller ej. Segraren fick publikens jubel, hyllningar och ibland en påse med guldmynt. Förlorarna dog. Ett enkelt men farligt spel. Gladiatorer som hade klarat sig undan döden en längre tid blev publikfavoriter hos folket. Som dagens fotbollsspelare ungefär, fast under andra förutsättningar. Dessa män kunde, om dom hade tur bli fria efter att dom blivit berömda, och släpptes då av sin ägare. Ofta kunde även en gladiator som sparat ihop en del pengar efter framgångsrika spel köpa sig fri. Det är inte helt klart när gladiatorspelen lades ner men det verkar som att dom dött ut efterhand. Då lagarna förbjöd kamper mellan människor och djur och även mot människor själva.

Arenorna var otroligt stora och rymde flera hundratusen åskådare. Det bevisar hur stor betydelse denna form av underhållning har haft för oss.

RESULTATDISKUSSION

Det här är ett fascinerande ämne för mig som jag även sett mycket om på film. Som te x. the gladiator. Det är väldigt intressant och hemskt samtidigt, men det förvånar mig inte alls eftersom människan är en krigare och jägare i grunden. Och har alltid tyckt om att se andra människor utföra våghalsigheter av olika slag. Vi har än i dag underhållning som liknar detta. Vi har människor som hoppar över floder och bilar med motorcykel. Vi har boxning där människor slår ned varandra, och den brutalaste sporten vi har idag är nog ultimate fighting, där två män går in i en bur med endast tunna handskar och slår, sparkar och knäar varandra medvetslöst. Hemskt kan tyckas, men även väldigt intressant och roande enligt mig och många andra då sporten bevisligen är väldigt stor. Vi har även filmer och bio, där skjutvapen, explosioner och annat våld förekommer. Men då är det förstås bara på film, så visst har världen blivit humanare än tidigare men det finns fortfarande väldigt många länder i världen där ett liv betyder lika lite som en måltid. Dom hängde ju även Saddam i tv för inte så längesedan. Det ser jag som ett liknande arrangemang för att tillfredställa fo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: GLADIATORSPEL

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-26]   GLADIATORSPEL
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58529 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×