Vattenkraft

7 röster
10431 visningar
uppladdat: 2010-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Att utnyttja flödande vatten som energikälla är inte precis någon ny metod. Redan de gamla grekerna använde sig av simpla hjul som snurrade under rinnande vatten. Rörelsen som skapades drev borrar, pumpar etc. De metoder vi använder i våra vattenkraftverk är kanske inte lika simpla, men tekniken är nästan densamma.

Ett vattenkraftverk utnyttjar det faktum att vattnet faller ned i ett vattenfall, eller liknande. Så vattnet däms upp i en dam, som ligger högre upp än dammen nedanför. Vattnet faller ned från den ena dammen till den andra och strömmar genom turbiner som börjar snurra. De snurrande turbiner driver en generator som omvandlar energin till el. Vattnet fortsätter ut utan att ha förorenats. Vattenkraftverk byggs vid ett vattenfall så att vattnet kan forsa på turbinerna med så stor hastighet som möjligt.

För att bygga ett vattenkraftverk, så behövs en massa pengar. Men man kan bygga kraftstationerna med nästan bara svenskt material. Att hålla igång ett vattenkraftverk kostar däremot inte så mycket. Vatten är en gratis resurs.

Fördelarna med vattenkraft är att efter vattenkraftverken har byggts så släpper de inte ut några växthusgaser och så produceras energi året om, vilket passar de svenska konsumenterna. Vattenkraft är också en förnybar energikälla, alltså man kan använda den om och om igen. Vattnet lär ju inte ta slut i första taget, så vi kan använda det utan att det behövs någonting extra. Efter som vatten inte heller kostar någonting, så kostar det bara att bygga kraftverken. Resten är nästan gratis, förutom eventuella reparationer.

Nackdelarna med vattenkraft är att de förändrar landskapet. Torrläggningar och kraftstationer påverkar det naturliga samspelet mellan djur och natur. Om vattennivån har sjunkit tar det nästan 10år för buskar och träd att växa upp igen. Om stora ytor hamnar under vatten så kan det leda till att en hel art utrotas. Dessutom så blir djurlivet skadat. Fiskarna, som brukar simma långa sträckor på våren och hösten, kan inte simma någonstans eftersom vägen har blivit blockerad.

Hälften av Sveriges elproduktion kommer från Vattenkraft. Bara i Sverige finns det 1800 vattenkraftverk. Den största kraftstationen i Luleälven och heter Harsprånget. Den producerar ca 2131 GWh om året. GWh = Gigawattimme. Kraftverken i Norrland motsvarar ca 80 procent av all vattenkraftsproduktion i Sverige, resten finns i Svealand och Götaland.

Här i Trollhättan har vi två vattenkraftverk: Olidan och Hojum. De stod klara 1914 respektive 1942. De båda stationerna producerar ca 1260 GWh om året.

Jag har valt att skriva om vattenkraft för att det verkar vara ett bra alternativ som energikälla. Det är relativt miljövänligt, och är en förnybar energikälla. Enligt mig så är det är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenkraft http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vattenkraft/Sa-tillverkas-el---vattenkraft/ http://web.telia.com/~u46710954/vattenkraft.htm Fysik Lpo BOK 3

Kommentera arbetet: Vattenkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-28]   Vattenkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58536 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×