Första världskriget

4 röster
5756 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Första världskriget

Ett krig är något som inte ska hända, ett världskrig är något som inte får ske. Ändå startade första världskriget en tragisk natt, den 28 juli 1914, då Österrike förklarade krig mot Serbien. Så var det igång, men alla bråk, oenigheter också krig, har en grund, en bakgrund, anledningar. Första världskriget var inget undantag, och i detta fall var det många delar som ledde till det brutala kriget. Som i många fall har oftast en fråga flera svar. Frågan jag arbetat med kan utan tvivel ha lika många svar som det finns människor på jorden, men frågeställningen är densamma, vad ledde Europa till ett världskrig?

I Wienkongressen år 1814, samlades ambassadörer från Europas stormakter för att hålla en konferens. Syftet var att skapa maktbalans mellan de olika länderna i Europa, så att ingen skulle vara dominerande. Detta skulle enligt staterna skapa en varaktig fred och skydda Europa från konflikter om samhällsideologier. Läget förändrades dock markant när nationalismen som tanke växte fram rejält och under början av 1900-talet var ett faktum. Den nya starkt växande ideologen skapade oro främst i de baltiska staterna där många ville bryta sig fria och bli självständiga.

Samtidigt var den internationella revolutionen i full gång under början av 1900-talet. De europeiska stormakterna tävlade om största industriella framsteg och utveckling. De hade undermedvetet tävlingar om kolonier och militära kapprustningar. Dessa var grunderna till de två allianserna. Frankrike och Storbritannien gick nästan i krig då de hade samma koloniala intressen och kolliderade i Sudan. Tyskland tävlade under denna tid med den brittiska flottan och ville skapa en modern stark sjöflotta som kunde utmana. Storbritannien hade dock bättre förutsättningar för denna sorts utrustning då sjövägarna var till dess fördel. Istället för ett krig med Frankrike om kolonier, ansåg britterna att en stabil relation skulle vara behövlig för att kunna svara Tyskland och utmana. Storbritannien mötte också Ryssland i sina motsättningar i Centralasien och därmed var grunden lagd för den så småningom ledande trippelalliansen. Europa hade ett par svåra år framför sig som skulle komma att innebära många förluster och kallblodigt tänkande.

Med industrialiseringen växte det fram nya samhällsklasser, värderingar, bosättningsmönster och livsstilar. Nationalismen som växte sig stor i de baltiska staterna bidrog med nytt tänkande och grävde fram hoppet om frihet vilket fick de olika folkgrupperna att börja tänka i nya banor. Många ville bli självständiga och fick med nya ideologen hopp, men först verkligt blev det när någon tog steget och verkligen agerade, när serben Gavrilio Princip förverkligade dessa tankar. När skotten i Sarajevo utlöstes.

Svarta Veckan

Den 28 juli, till den 4 augusti är datum som för oss kanske är oväsentliga. År 1914 kom dessa datum att kallas svarta veckan. Namnet är negativt, svart och skoningslöst, precis som människorna, dagarna och framtiden var, under den veckan.

Efter händelsen i Sarajevo gick utvecklingen snabbt. Under bara en vecka var världskriget igång, den svarta veckan.

Den 28 juli 1914 förklarar Serbien krig mot Österrike-Ungern. Detta var något många serber hade väntat på, men aldrig fullbordat. Serbien ville bli självständigt och när skotten kom var kriget ett faktum. Österrike-Ungern hade anat en konflikt med Serbien, och därför försäkrat sig om att tyskland skulle stå som stöd om det skulle inträffa. Serbien i sin tur räknade med att Ryssland skulle stå vi dess sida, och detta stora land var dessutom allierat med Frankrike och Storbritannien. Tillsammans var de trippelententen. Kanske var det tur att Gavrilo tog saken i egna händer och agerade. Han utlöste visserligen ett av de värsta krigen i världens historia, men vi vet inte vad som hänt annars, vi vet inte om det skulle blivit värre. Gavrilo med sin handling skapar historia och det är en del till att vi är där vi är idag. Att världen ser ut som den gör och att kommunikationerna är som de är. Den 28 juli var dock bara början på de kommande svarta dagarna i veckan., allt gick mycket fort.

Den franska revolutionen under 1790-talet bidrog till att allmän värnplikt infördes i Frankrike. I början av 1900-talet började Europas länder följa Frankrikes exempel och på så sätt var arméerna i stormakterna välutrustade och kunde ställa upp med miljontals människor. Många människor, gav många förluster, första världskriget var inte smärtfritt.

Den 29 juli påbörjades en mobilisering i Tyskland och man meddelade Storbritannien att Tyskland knappast kunde stå neutralt i en internationell konflikt.

Österrike hade i början av juli försäkrat sig om tyskt stöd vid en konflikt med Serbien, som i sin tur räknade med Rysslands stöd. Ryssland var dessutom allierat med Frankrike och Storbritannien i den så kallade ententen.

Storbritannien och Tyskland försökte nu lugna ned konflikten, men ett brittiskt förslag om en internationell konferens avvisades av Tyskland som inte ville gå emot Österrike. Den 28 juli 1914 förklarade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58546 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×