Människans åtta åldrar

17440 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Spädbarnsåldern 0-ca 1.5 år

Spädbarn är mycket beroende av kroppskontakt de första månaderna. De kan tidigt skilja på mammans och pappans ansikte bland folk. Som förälder är det viktigt att skapa den här första tiden bra och anpassa den till sitt spädbarn. Mamman måste skaffa den här tillits relation som är så viktig att få. Barnet måste kunna lite på sin mamma och känna sig trygg och säker hos. Att amma är en sådan bra grej som skapar en stor kontakt mellan varandra. Här blir inte pappan så delaktig men det kommer längre fram i utvecklingen. Man kan också skapa denna tillit på något annat sätt. Sitta och prata med varandra, byta blöja och känna den här betydelsefulla kroppskontakten är en stor och viktig grej. Men alla föräldrar är inte helt perfekta. Man har alltid drömt om den "perfekta familjen", och när man en dag har skaffat sig en familj och inser att alla sina drömmar inte går att uppnå kan man gräva ner sig och tillslut kommer barnet tyvärr i andra hand. Det finns många förklaringar till varför inte barnets behov tillgodoses ex. Missbruk, psykiska problem, relationsproblem. Då är det viktigt att man är så pass stark att man kan klara dessa motgångar i livet och hitta mod och tänka på barnets bästa. Om man inte klara av det själv kan man hoppas att det finns hjälp och stöd på annat sätt. Alla barn är unika och det finns inget barn som är sig likt det andra. Därför kan man aldrig jämföra sig med andra.

Som barn kommer inte jag ihåg någonting om denna tid. Men jag vet att mamma och pappa gjorde så att jag fick en stark tillit till mina föräldrar. Som liten hade jag mycket folk runt omkring mig och det gjorde att jag kunde klara mig utan mamma och pappa om det så behövdes.

Som mamma skulle jag själv försöka skapa den här första kontakten till mitt barn så bra som möjligt. Alla talar om att man ska vara med på mamma vatten gympa, gå på kurser och hitta på saker med barnet men det tycker jag man ska vänta med och ta sen när det kommer. Man måste ta sig till ro och bara var tillsammans med barnet och sin partner. Allt behöver inte ske på en gång, man har hela livet framför sig.

Småbarnsåldern 1,5-3 år

Nu är barnet mycket självständigt, är mycket nyfikna och vill klara mycket på egen hand. Dom tränar sin förmåga inför föräldrarna och då är det viktigt som förälder att man uppmanar barnets självständighet. Kramat och beröm ger mycket färdighet som barn. Det är viktigt att verkligen ge beröm till sitt barn när något positivt uppkommer. Ett barn som får höra att mycket kritik och att man inte duger till, blir mycket osäkra på sig själv. Hon/han kommer senare i livet bara tycka att allt hon/han gör är fel, fel, fel, och kommer inte komma långt i livet. I denna ålder är det viktigt att man tidigt visar barnet vad gränserna går. Barnet ska inte få göra som den vill utan måste följa rimliga regler. Men det får inte gå över till det negativa. Det är inte bra med en förälder som inte vågar släppa taget om sina barn. De måste få utveckla sina vingar och gå sin egen väg. En mamma eller pappa som även också här ska följa "den perfekta familjen" och märker att det inte går sina planer blir besvikna. Ett exempel är pottan. När barnet är i småbarnsåldern är det dags att sluta med blöja och börja gå på pottan. Men allt flyter inte alltid på som man hade tänkt sig. Och ibland kan det till och med komma i byxorna när man tagit av blöjan och ska säga till när man måste gå på toa. Som förälder får man inte göra en stor grej av det, och man får absolut inte börja skrika på barnet när det plötsligt kommer inne på köpcentret när man inte har extra kläder med sig. Tiden kommer när barnet är redo för pottan. Man måste kunna acceptera att alla behöver den lilla extra tiden på sig. Talet är en viktig del i utvecklingen och det är också väldigt olika på hur snabbt man börjar prata. Barn har ljud omkring sig hela tiden och snappar upp det olika. Barnet kan hinna bli två, tre år innan talet utvecklats men sedan kan det gå jätte fort. Talet är en unik del som är en mycket rolig period.   

Som liten hade mamma och pappa inget problem med mig att gå på pottan. Jag fick en liten brun potta med en björn på och jag var jätte glad över den. När jag var liten var jag mycket nyfiken och ville veta vad allt vad som hände och vad allt var. Jag var ca 2 år när jag började prata och pratade väldigt mycket. Mamma och pappa lät mig göra det mesta och därför blev jag väldigt självständig. Jag kunde ofta sitta inne i mitt rum leka och lyssna på musik ensam. Jag hade inga problem att vara själv.

Om jag själv skulle vara mamma skulle jag nog först få den här känslan av att allt skulle fungera på en gång. Men efter ett tag skulle jag nog komma på mig själv att det tar sin lilla tid med allting. Eftersom jag har haft mycket småbarn runt omkring mig som tonåring är jag ganska van vid känslan av att leva tillsammans med barn och det skulle nog underlätta för mina egna barn. Jag skulle behandla mitt barn som vilken människa som helst och inte nervärdera det. Om jag inte klarar av detta så är jag nog inte mogen att vara mamma och skulle därför inte skaffa barn. Det här med talet har jag märkt på mina små kusiner. Det är så himla roligt när dom börjar prata och man blir överraskad många gånger när nya ord kommer ut ur munnen. Ibland kan dom snappa upp lite för många ord och ha väldigt stora elefant öron.

Lekåldern eller förskoleåldern 3-6 år

Nu utvecklas barnet till en äldre ålder och även här får dom utveckla sin självständighet, genom att träffa kompisar och börjar på förskolan/lekis. Här är det viktigt som föräldrar att dom har gett sitt barn en bra början. Nu tar barnet mycket initiativ själv för att hitta nya kompisar, och då får man ge barnet mycket stöd. Men det är inte alltid som det fungerar. Barnet kan ha en rädsla för lekis. Om inte barnet har varit på dagis eller liknande kan skolan vara ett stort steg i livet. Ett plus i kanten kan vara om barnet har skaffat sig kompisar i bostadsområdet så dom har någon att gå tillsammans med eller så att dom känner sig säkra på att dom känner igen något annat barn. I denna ålder sätts barnets styrka på prov. Om barnet i småbarnsåldern fått höra att allt hon/han gör är fel visar det sig här. Barnet blir mycket passivt och kan få starka skuldkänslor. Barnet kan ha svårt att skaffa sig kompisar och kan vara mycket ledsen. Barnet är mycket känsligt under den här tiden. Det är mycket som förändras i livet och det är mycket nytt som dyker upp. Man har mycket funderingar i huvudet och man börjar tänka mer. Vid en skilsmässa eller liknande kan barnet ta åt sig och ta över mycket skuld på sig.

Under min förskoletid gick allt hyfsat bra. Innan förskoletiden gick jag på dagis. Jag gick då tillsammans med min lilla syster fast vi gick på olika avdelningar. Det är nog tack var det som jag kände tryggheten att börja i förskolan. När jag var sex år bröt jag benet och fick därför hoppa på kryckor och det fick jag även en bit in i förskolan. Men jag kände ändå inte den här konstiga känslan som de flesta får. Jag kom ihåg denna tid mycket väl och mins den bara som positiv, kanske har förträngt det negativa men inget jag vet. Mamma hade pratat mycket med mina lärare så de hade mycket koll på vad jag behövde för fysisk hjälp. Det är nog också tack var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Människans åtta åldrar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   Människans åtta åldrar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58551 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×