Dödsstraff- Rätt eller fel?

5 röster
15392 visningar
uppladdat: 2010-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Dödsstraff- Rätt eller fel?

Dödstraff har alltid funnits. Förr i tiden kunde man avrättas bara genom att ha stulit en häst men idag är det svårare att få dödstraff. Endast de grövre brotten kan man få dödsdom för. Idag har 115 länder avskaffat dödstraff men 80 länder använder fortfarande det. Ibland händer det att oskyldiga avrättas. Det kan bero på att de inte fått en advokat eller att de inte fått överklaga domen. Risken är faktiskt rätt stor att oskyldiga döms, det borde vara en anledning till att avskaffa dödstraff. Dessutom visar en undersökning att dödsstraff ger ökad kriminalitet. Kanske för att brottslingarna tänker att de slipper lida i fängelse. Är det rätt eller fel med dödsstraff? Det är en stor fråga som man kan se ur olika synvinklar. Vi säger att du har en dotter som blivit våldtagen. Skulle inte du vilja då att denna man blir avrättad? Jo, säger du nog då. Men om vi säger att din dotter har dödat någon, vill du att hon ska ha dödsstraff då? Som ni märker kan splittrade åsikter komma upp. En annan faktor är den moral vi har växt upp med att det är fel att döda. Hur kan det då finnas dödsstraff? Om en man har tagit en annan människas liv så gör vi ju samma fel när vi tar hans. Ingen har rätt att leka gud och bestämma över andra människors öden, tycker jag. Istället för att döda borde de få lida i fängelse annars slipper de ju faktiskt undan sitt straff. En torterare kommer isåfall lindrigare undan än sitt offer. Offret har lidit en lång stund, är det inte då fel om torteraren bara behöver lida en kort stund innan hans död? Det vore inte mer än rätt om han också får lida, då får offret sin hämnd. I fängelset har förövaren gott om tid på sig att känna ånger och skuld, precis det offret vill att han ska känna. När man avrättas lider man ytterst kort tid medans man i fängelset verkligen får sota för sitt brott. De flesta som kommer ut från fängelset är nya människor som aldrig mer vill tillbaka till cellen. Att se ljuset i människan istället för enbart det onda gör det till en bättre värld. Men hur tror ni det känns för offret, när hon får reda på att förövaren är på fri fot igen? Tror ni hon vill att han ska få en andra chans? Ska vi låta våldtäktsmän och mördare gå fria på gatorna? Vi borde avrätta dem så att det blir mindre ont i världen. Om en människa har tagit en annans liv, vad är det då som säger att han ska få behålla sitt? Varför ska han få en andra chans när inte offret fick det? Hon vill nog att gärningsmannen ska lida hela sitt liv i fängelse än att han dör direkt.

Filosofen Torbjörn Tännsjö har skrivit en bok som heter Du skall understundom dräpa (2001), som handlar om vår moraliska inställning till att döda. I samband med den lät han göra en enkät om svenskarnas inställning till dödshjälp, abort, dödsstraff m.m. Därefter jämförde han folkets uppfattningar med kända moralfilosofiska teorier. Ett exempel: Om någon säger sig vara för dödsstraff men mot dödshjälp och aborter så blir inkonsekvensen uppenbar. Inkonsekvent blir det också om någon är emot dödsstraff men för abort. Motiveringarna bakom en persons ställningstaganden måste hänga ihop.

Såhär i slutet vill jag återgå till frågan om dödsstraff är rätt eller fel? Just nu kan säga att jag tycker det är fel. Men om min mamma hade blivit mördad hade jag nog tänkt annorlunda. Då hade jag velat döda gärningsmannen på egen hand. Därför vill jag avsluta med att dödstraff varken är rätt eller fel. Det är en smaksak där alla tycker olika. De flesta är idag emot dödsstraff men det behöver ändå inte betyda att de har rätt. För att få ut en annan åsikt än min egen har jag valt att citera Albert Camus, som fick Nobelpriset i litteratur 1957:

"Vad är dödsstraffet om inte ett mord så överlagt att ingen brottslings dåd, hur välplanerat det än vore, kan jämföras med det? Lika för lika skulle innebära att endast den brottsling som förvarnade sitt offer för den ohyggliga död som skulle komma, och efter detta meddelande låste in offret på nåd och onåd under månadsser, skulle kunna dömas till döden. Sådana monster möter man inte ute bland enskilda människor".

Källförteckning

http://elias79.paltkoma.se/public/index.jsp?blogId=24003

http://www.stylesearch.se/snacka/Annat/2138604/Nackdelar-med-a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dödsstraff- Rätt eller fel?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-24]   Dödsstraff- Rätt eller fel?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58566 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×