Kylskåp

5 röster
17730 visningar
uppladdat: 2015-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Så tidigt som under forntiden hade man kunskaper om att olika sorters livsmedel håller mycket längre om dom får vara i en kyld omgivning. Det finns exempel att man redan på 2000-talet f Kr använde sig av en kylteknik, då tog man tillvara på is från vintern genom som man därefter sparade genom att gräva ner den i hål i marken. Uppe på hålet lade man halm som skulle hjälpa till att isolera. Detta gjorde så att man kunde kyla olika livsmedel även på sommaren.

På 1850-talet kom man på hur man skulle tillverka kylaggregat. Vid denna tid i USA började man sälja de första kylanläggningarna för hemmabruk. Kylanläggningarna var tillverkade av trälådor med dubbla väggar, i mellan väggarna lade man ner is om kunde skyla maten, i botten fans det en kran som man använde för att få bort det smältande vattnet. 

1879 byggdes det första kylskåpet för hemma bruk av Carl von Linde, han var en tysk professor. Han hade redan kunskaper om kylanläggningar innan han började utveckla kylskåpet som man kunde ha i hemmet. Kylskåpet byggde på kompressorprincipen, i kompressorn var det ammoniak som kylde och det var ånga som drev den.

Baltzar von Plate och Carl Munter utvecklade 1923 absorptionskylmetoden, men det var Ferdinand Carré som var förs med metoden under 1800-talet. Med denna metod krävdes ingen motor eftersom kylförloppet berodde på absorption, energin kunde förbrukas genom värme. Det gjorde också så att kylskåpet inte lät något. Försäljningen och tillverkningen började ca 1925 och detta var underlaget till att det svenska bolaget Electrolux startades.

1939 tillverkade General Electric det första kylskåpet som man kunde reglera temperaturen i, dvs. att man både kunde förvara frysvaror och kylvaror i olika sektioner i kylskåpet.

Nu för tiden drivs nästan alla kylskåp genom kompressorkylprocessen. Ett kylskåp som drivs med kompressorkylprocessen är uppbyggd av fyra delar, kylmedium, kompressor, kondensor och förångare. När dom första kylskåpen kom använde man ammoniak som kylmedium men det slutade man med eftersom det är för farligt för miljön när dom började läcka (som dom gjorde ganska ofta på den tid dom kom ut). Istället så ersatte man ammoniaken med freon, men det håller man också på att ta bort då freon också är skadligt för miljön. Nu för tiden använder man hydrokarbon som inte är skadligt för miljön.

Kylskåpet fungerar med ett så kallat kylmedium som utdunstar i rör inne i kylskåpet. Ångan som kommer ut från rören drar till sig värme och genom detta sett kyls kylskåp. Efter det sammanpressas ångan och förflyttar sig sedan ytterligare till kondensorn.

Electrolux, Sveriges största framställare av vitvaror startades år 1910. Företaget har blivigt uppköpt ett antal gånger som har ledigt till att företaget har även har blivigt världsledande i många andra regioner t.ex. vissa sorters utomhusprodukter och hemelektroniker.

Under ett år säljer Electrolux ungefär 55 miljoner varor till nästan 150 länder runt om i världen. År 2004 hade Electrolux ca 77 000 anställda och ca 6500 av dom är anställda i Sverige.

Fakta: Electrolux - 2005

  • Styrelseordförande - Michael Treschow 
  • Koncernchef och VD - Hans Stråberg
  • Antal anställda - ca 77 000 - 2004 och 2005 - ca 70 000
  • Rörelseresultat: 3,9 miljarder kronor 
  • Nettoomsättning: 129 miljarder kronor
  • Utdelning per aktie: 7,50 kr
  • Resultat per aktie: 6,05 kr 
  • Antal aktieägare: 60 900st 

Kylskåpet är en väldigt viktigt uppfinning för samhället. Den är en uppfinning som dom flesta människor på jorden har tillgång till men det finns också en del människor som inte har tillgång till ett kylskåp, det är främst de människor som bor i dom fattiga u-länderna som inte har tillgång till något kylskåp, eftersom ett kylskåp kostar ganska mycket pengar.

När inte kylskåpet var uppfunnet så var det väldigt svårt att förvar sin mat som vi idag kan göra med nu tidens sorts kylskåp, det ända sättet som man kunde bevara sin mat på var att gräva ner sin mat i marken och täcka över med någon form utav säd. Då det inte fanns något kylskåp använde man också väldigt mycket salt som man lade på sitt livsmedel för att det skulle hålla sig och inte bli så bakterie rik. 

Om inte ett kylskåp hade uppfunnits idag så skulle livet se helt annorlunda ut, det skulle bl.a. leda till flera sjukdomar av den orsaken att mat som inte är inom kyla drar åt sig en massa bakterier som inte mat som är kyld i t.ex. ett kylskåp gör. Då blir det automatiskt fler ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kylskåp

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-02-24]   Kylskåp
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58568 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×