Medicinskt grundkurs

7 röster
37530 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
 • A)Sjukdomar som kan orsakas av protozoer är tex. malaria, den vanligaste infektionssjukdomen, diarré sjukdomar, slid katarr för kvinnor och  urin rörs-inflammation hos män.
 • Vanliga sjukdomar eller infektioner som orsakas av svamp är torsk, en svamp infektion i tungan hos nyfödda och nagelinfektioner på fingrar och tår.

  Skillnaden mellan svampar och protozoer är att  protozoer är celler som liknar människocellen, de är "encelliga djur". Protozoer finns inte  i människans kropp, utan den smittas till människan från tex olika djur och insekter. Svampen finns i normala fall redan i människokroppen, men orsakar ibland infektioner, Svamp infektioner är ofarliga, men kan vara mycket besvärliga. Infektioner eller sjukdomar som är orsakade av protozoner kan vara mycket allvarliga. Protozoer får energi genom att äta organisk material, svampar bryter ner materia, tex död hud, för att få energi.

  B)Bakterier förökar sig bäst i ca 30 graders, fuktig temperatur. Bakterier trivs bäst i en miljö där det är fuktigt och temperaturen är mellan 20 - 40 grader, men det finns vissa bakterier som, undantagsvis, trivs i en torrare och bakterier som trivs i en mycket kallare, miljö.

  C)Skillnaden mellan bakterier och virus

  Virus partiklarna är mycket mindre än bakterier och deras uppbyggnad är mycket enkel. Viruset är ingen komplett cell som bakterien, som är en levande organism. Virus räknas inte som en levande organism och kan inte klara sig länge utanför en levande cell. Virus består av  nukleinsyra, antingen DNA eller RNA, och proteiner. Bakterien är en enda cell, de har en egen ämnesomsättning, bakterie cellen bygger upp nya celler och förökar sig på det sättet. Virus partikeln kan endast föröka sig inuti andra levande celler. De flesta bakterier finns redan i kroppen och människan behöver dem för att må bra. Antibiotika och penicillin dödar bakterier men inte virus partiklar.

 • Basala hygien rutiner omfattar anvisningar om handhygien, handskar, arbetsdräkt och kläder. De ska tillämpas i varje vårdsituation för att undvika smitts-spridningar.
 • Handhygien -  Händerna är den vanligaste av alla smitt vägar. En god handhygien innebär att man har kortklippta naglar, inte använder ringar eller andra smycken på händerna. Att man använder handdesinfektions  medel mellan, före och efter kontakt med vårdtagare. Tvättar händerna när de är smutsiga.

  Handskar - Används för att undvika att komma i kontakt med smitt förande ämnen  som vid städning av toalett eller vid kontakt med avföring. Handskarna ska vara av rätt typ och kastas efter varje användning.

  Arbetsdräkt - Arbetsdräkten ska vara kläder som kan tvättas i över 60 grader, de ska bara användas på arbetsplatsen.

  Skyddskläder - Man ska använda skyddskläder då man kan utsättas för smitta. Man ska skydda långt hår med hårnät och munskydd ska användas vid risk för stänk av kroppsvätskor. Andningsskydd används vid risk för en luftburen smitta. Munskydd och andningsskydd är också en gångs produkter. Skyddsrock / Skydds förkläde används tex vid bäddning och vid risk för kontakt med avföring eller urin. Skyddsrock eller förkläde skyddar arbetskläderna.

  Aseptisk arbetsätt betyder att man bevarar det rena rent. Aseptisk betyder fri från mikro organismer.  Ett exempel är att man rengör huden med en aseptisk lösning före injektion. Detta är viktigt så att inte bakterier eller andra orenheter kommer in i kroppen eller blodet.

  Med desinfektering och sterilisering försäkrar man sig om att huden, redskapen och miljön inte har någon smittorisk.

  Desinfektion används i vården till bland annat huden, som tex doktorns händer före en operation, till textilierna, golv- och bordsytor och instrument, som inte går igenom huden eller kommer  i kontakt med slem hinnor. Det finns olika desinfektions sätt. En fysikalisk desinfekterings-sätt är tex. värmedesinfiktion, Temperaturen i desinfektionsapparaten ska då vara minst 85 grader. Sen finns det även olika kemikaliska desinfektionssätt, som tex klorid.

  Sterilisering används för alla instrument och redskap som går igenom huden, kommer i kontakt med slem hinnor, eller någon annan möjlig smittorisk port.

  Skillnaden mellan desinfektering och att sterilisera är att desinfektering förminskar antalet mikrober medan sterilisering förstör alla mikro-organismer.

 • A)Man kan öka motstånds kraften genom att äta näringsrikt. Till exempel äta C-vitaminrikt, eftersom kroppen behöver extra mycket C-vitamin vid infektioner. Undvika droger, sova tillräckligt och röra på sig. Man ska också ta hand om sin hygien.
 • Faktorer som man inte själv kan påverka är bland annat om man har en sjukdom som kan påverka immunförsvaret. Åldern påverkar också immunförsvaret, ett barn har inte fullt utvecklat immunförsvar och när man åldras, försvagas försvarsmekanismerna.

  B)När ett främmande ämne tex bakterier eller virus (antigener), kommer in i kroppen börjar lymfocyterna att förstöra / bryta ner det. Lymfocyterna börjar producera antikroppar, äggviteämnen, för att förstöra bakterierna. Antikropparna binder sig till antigenet och när antigenerna är borta finns antikropparna kvar i blodet. Så går en antigen-antikroppsreaktion till. Om samma antigener försöker angripa, så har vi redan i blodet antikroppar mot dem. Vissa sjukdomar får vi immunitet till efter en antigen-antikroppsreaktion. Samma reaktion används vid vaccinationer, man "skjuter" en antigen ämne i kroppen så att kroppen får antikroppar, immunitet, mot sjukdomen.

 • Borreliainfektionen- en bakterieinfektion
 • En borrelia-bakterie förflyttas till människokroppen av en fästings bett. Risken för att  bli infekterat av bakterien är ganska liten. För att få infektionen så krävs det oftast att fästingen måste vara "fast"på huden i timmar.

  Symptom på en borrelia-infektion är olika från person till person.

  Hud symptom: En hud förändring runt fästing bettet, det kan antingen vara en röd, jämn eller ring-aktig hud förändring. Hud förändringen uppkommer ca. En vecka efter bettet.

  Det här är det första och vanligaste symptomen för infektion av borrelia bakterien.

  [1]

  Andra vanliga symptom är trötthet, värk och feber.

  Om infektionen sprids vidare till nervsystemet, kan symptom vara huvudvärk, skakningar, ensidig förlamning eller ensidig "brännande" känsla, depression och illamående. Dessa är bara några få symptom på en spridd infektion, dom uppvisar sig efter ca. 1-2 månader efter infekterat bett, men kan i vissa fall, då bakterien "gömmer sig" komma efter en halv till ett år efter infektionen.

  De flesta fall av en borreliainfektion läker av sig själv. En borrelia-infektion behandlas främst med antibiotika. Behandlingen ska börjas så fort som möjligt för att undvika spridning. Om infektionen har hunnit sprida sig så kan det ibland bli nödvändigt att ge antibiotika direkt in i blodet.

  Komplikationer vid en borreliainfektion är att man får en kronisk hud inflammation, men det är väldigt ovanligt.

  TBE- virus (tick-borne encephalitis ), en virus infektion

  TBE- virus kan man liksom borreliabakterien få genom en fästing-bett . Om en fästing med TBE- virus biter dig kan du bli infekterad snabbt, även om du direkt tar bort fästingen.  Tecken på symptom kan komma från 4 dagar till upp till en månad efter bettet.

  TBE infektionens symptom kommer i två faser. Den första fasen, med symptom lika en vanlig förkylning, som feber, huvudvärk och illamående. De flesta blir av sig själv av med infektionen efter ca en vecka.

  Den andra fasen har symptom som hög feber, huvudvärk, ljuskänslighet, yrsel och kräkningar. De här symptomen brukar komma efter ca en vecka efter den första fasen. Om nervsystemet påverkas får man symptom som tal-rubbningar, gång-svårigheter och olika slags förlamningar. 

  Komplikationer är att det finns ingen läkemedel eller behandling för att bota TBE. Man behandlar bara de olika symptomen. Om man får hjärn- eller hjärnhinneinflammation behöver man oftast läggas in på sjukhus för vård. Om man har fått TBE en gång, är man immun för smittan, dvs man får det bara en gång. Dessutom finns det vaccination mot TBE.

  Skillnaderna mellan dessa två infektioner...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  Saknas

  Kommentera arbetet: Medicinskt grundkurs

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-05-31

   =) tack

  Källhänvisning

  Inactive member [2010-03-18]   Medicinskt grundkurs
  Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58585 [2024-07-15]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×