Ta bort betygsättningen i idrott!

1 röster
6541 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ta bort betygsättningen i idrott!

I kursplanen för ämnet Idrott & hälsa A/B så står det vilka mål som man ska uppnå. Målen kan vara ganska okända för många elever och de vet därför inte riktigt vad de ska göra för att uppnå målen. Istället har många en bild av hur de ska vara för att få så bra betyg som möjligt utan att ha tagit del av de egentliga uppnåendemålen.

Jag tycker att det är otroligt dåligt att idrott överhuvudtaget är ett kärnämne. Jag tycker inte att man ska bedömas och betygsättas i idrott, eftersom att alla inte har samma förutsättningar. Jag tycker i så fall att det ska vara ett tillvalsämne och inte ett kärnämne med betygsättning. Idrott är också något som folk kan göra på fritiden, istället för på skoltid. I en stor klass som har gympa kan det vara jättesvårt för idrottsläraren att hålla koll på vad var och en gör. Om läraren utgår ifrån olika moment som orientering, idrottsprov, simning, bollsport och aktivitet så kanske en tjej/kille (bara) kan få VG, även om dem kommer på varenda lektion och sliter och kämpar. Tjejen/killen kanske är otroligt duktig i simning, och simmar för betyget MVG i 100m sim utan att stanna eller liknande, aldrig fråga om tempo eller teknik, men så har dem bara simning med klassen en eller två gånger om året, så den här personen inte kan visa upp sin talang. Personen kan ha fått klockrent MVG i idrottsprovet, men kanske bara ett G när det gäller bollsport. Men har man aldrig sysslat med någon typ av bollsport i hela sitt liv, men ändå gör sitt bästa på lektionerna så borde ju inte betyget sänkas för det. Om resten utav klassen är jätteduktiga på till exempel fotboll så jämförs ju den här personen med dem och får sämre betyg. Om man nu under gymnasietiden till exempel simtränar på ganska hög nivå, ungefär 5*2 timmar i veckan. Problemet kan vara att man har knäproblem, och inte klarar av de där "springa långt/hoppa högt"-grenarna inom idrotten till fullo på grund av det. När idrottsklassen väl är och simmar så simmar man ofantligt mycket bättre än någon annan, men det spelar ingen roll för betyget, för simning är en så pass liten del.
Sen dem som tränar fotboll 2*2 timmar gånger i veckan, de kan få MVG i idrott för att fotboll är den i särklass vanligaste aktiviteten på idrottslektioner, de har, eller har fått bra bollsinne, och i någon mån är vana vid att springa. Om man nu tränar något på fritiden så är det enormt störande att olika idrotter värderas olika.

Jag tycker själv att idrott är viktigt för att man får bättre hälsa och orkar mer, men att det INTE ska vara ett tvång i vissa gymnasieprogram för att få ett fullständigt betyg. Tycker man att man behöver ett betyg i idrott eller helt enkelt vill röra på sig så anser jag att man ska kunna välja till idrott som extra tillvalskurs istället. Om man vill arbeta med något där idrottsbetyget väger extra tungt så finns det speciella idrottsgymnasium för det. Nej Idrott & Hälsa A/B är ett ämne där ens resultat på prov och inlämningsarbeten väger tyngre än insatsen under lektionerna. Det finns gymnasium i Sverige där dem har börjat väga in "ordning och uppförande"-betyg. Det är sjukt, tycker jag. Det är klart att man ska uppföra sig och sköta sig bra på lektioner, men att man ska bedömas i sättet man beter sig på är inte okej.

Har man sjukdomen damp har man svårt för koncentrera sig och blir ofta stimmig och uppspelt. Men om eleven är otroligt begåvad i till exempel bollsporten på idrotten, så borde ju inte elevens betyg försämras. En elev som väger väldigt mycket kan ju inte prestera lika bra som de andra, och kanske inte kan få ett bra betyg. Den här eleven skulle säkert tycka det var bättre ifall han kunde välja en annan kurs istället för idrott och hälsa A/B, där han han/hon har chans till bättre betyg (högre poäng). Eleven tycker säkert som jag att det är viktigt att röra på sig och är man överviktig så är idrott bra för att gå ner i vikt och kanske bygga muskler, men om man inte har den ambitionen och vill läsa ett annat ämne så borde han/hon kunna göra detta! Men har en lärare satt ett betyg på en som är enligt en själv orättvist så kan man inte överklaga. Nej, utan när ett betyg är satt så är det inte mycket att göra åt.  Jag vet inte om det är så i alla skolor men i många gymnasium så har i alla fall killar svårare att få bra betyg i idrott än vad tjejer har, när man kollar på kriterier. När det gäller löpning på tid, så ska killar och tjejer springa en sträcka på till exempel 2,5 km. Killarnas MVG-nivå ligger på 15 minuter, medan tjejernas ligger på 17 min. Men alla har faktiskt inte samma förutsättningar, även om det sägs att killar har bra grundkondition utan att träna. Eftersom att det finns ett betygsystem så borde alla ha samma villkor. Varför ska ett visst kön ha lättare, när det förmodligen är många tjejer som tränar på fritiden och springer fortare än en del killar. Alla borde ju ha en chans att få betyget MVG i idrott, även om dem har damp, eller någon annan påverkande sjukdom, eller inte är jätteduktig på t ex orientering men bra i andra moment.

Det finns kriterier för betyget G, saker man ska kunna/göra eller vara med på. Men min egen idrottslärare säger att vi bara behöver vara närvarande och delta på lektionerna för att nå betyget godkänt. Fler utav mina kompisar har haft lärare som sagt likadant. Tar inte lärare kriterierna på allvar, kan dem ju lika gärna tas bort?

Det vanligaste argumentet för varför vi ens har idrott i skolan är att barn och ungdomar måste röra på sig mer och man måste motionera för att klara av de teoretiska ämnena. Jag tror inte lärarna förstår att de som rör på sig på idrottstimmarna är de som redan tränar utanför skolan.
De som aldrig rör på sig på fritiden kommer inte att göra det i skolan heller. Ingen är nämligen så mån om sitt betyg att man övervinner sin ångest och utsätter sig för någonting som känns förnedrande.
Det man kan göra å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ta bort betygsättningen i idrott!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Ta bort betygsättningen i idrott!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58592 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×