Atomfysik

4 röster
11396 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En atoms uppbyggnad:
En atom består av tre olika sorters partiklar. Protoner (positivt laddade), neutroner (oladdade) och elektroner (negativt laddade). Protonerna och neutronerna sitter i atomens kärna. Elektronerna åker runt kärnan.
Eftersom en atom innehåller lika många protoner som elektroner, så är den elektrisk neutral.

Isotoper:
Den övre siffran i ett ämnes kemiska beteckning står för masstal, antalet protoner och neutroner i atomkärnan.
Den nedre siffran står för atomnummer, alltså hur många protoner det finns i atomkärnan. Det finns olika sorters syreatomer, alla har atomnummer 8 (8 protoner) men det är antalet neutroner som skiljer dom åt. Det finns alltså olika isotoper av syre.

Halveringstid:
Atomkärnorna i ett radioaktivt ämne sönderfaller inte samtidigt, vilken atomkärna och när atomkärnan ska sönderfalla sker slumpmässigt. För att veta hur lång tid det kommer att ta för det radioaktiva ämnet att sönderfalla så kan man kolla ämnets halveringstid. Halveringstid är hur lång tid det tar för hälften av atomkärnorna att sönderfalla.
Uran 235 som används som bränsle i en kärnreaktor har en halveringstid på 700 miljoner år så om vi skulle ha 1000 urankärnor så skulle det efter 700 miljoner år återstå 500, efter 1400 miljoner år så skulle det återstå 250 osv.

Radioaktiva ämnen:
Ett radioaktivt ämne är ett ämne där atomkärnan innehåller för mycket energi, atomen är då instabil och sänder ut strålning för att komma i balans igen. Man säger att atomkärnan sönderfaller. Det finns olika sorters strålning.

Strålning:
Alfastrålning - Den strålning som har kortast räckvidd och kan stoppas av vår hud. Alfastrålning består av positivt laddade partiklar.
Betastrålning - Bestär av negativt laddade elektroner. En neutron omvandlas till en proton och en elektron, elektronen lämnar kärnan. För att stoppa betasträlning krävs en alluminiumplåt eller en bit trä.
Gammastrålning - Den starkaste strålningen, för att stoppa gammastrålnig krävs ett tjockt lager bly. Gammastrålning består inte utav några partiklar utan är bara energirikt ljus.
Röntgenstrålning - Strålning med kort våglängd. Röntgenstrålning är skadligt för kroppen och ökar risken för cancer.

Kol-14 metoden:
Med kol-14 metoden kan man säga hur gammalt ett föremål är genom att kolla hur mycket kol-14 som finns kvar. När ett träd dör så börjar kol-14 sönderfalla, ju mindre som finns kvar desto äldre är föremålet.

Atombomben:
Fakta:
Principen i en atombomb är att atomkärnor ska klyvas precis som i ett kärnkraftverk. När man har fått den första att klyvas, så kommer resten att fortsätta. Många många miljarder kärnor klyvs på mindre än en sekund och massor av energi frigörs.

Det går till på det viset att först träffar en neutron en kärna så klyvs den i två delar. Den i sin tur kommer att ge ifrån sig neutroner som klyver andra kärnor osv, det blir som ett domino. Man säger att det blir en kedjereaktion.

När bomben detonerar så är det första som händer att det kommer värmestrålning ur bomben. Först kommer uv-strålning, sedan synligt ljus och infraröd strålning. Värmen som kommer är fruktansvärd.

Sen är det dags för tryckvågen. Det är den som gör mest skada på föremål. Tryckvågen åker omkring 300 meter per sekund. Hiroshima-bomben som är relativt svag jämfört med dagens atombomber krossade fönster som var 13 km bort från bomben!

Till sist kommer det värsta med atombomben, strålninen. Det frigörs massor med gammastrålning som är den strålning med längst räckvidd och är därmed den farligaste strålningen.

Massor med radioaktiva ämnen fastnar även på damm och jord som sprider sig med hjälp av vindarna så en atombomb sprider skada på fler ställen än själva explotionsplatsen.

Historia:
Den första atombomben som användes i krig var den som avslutade andra världskriget. Den kallades Little boy och sprängdes över Hiroshima (Japan) 08.15 den 6 augusti 1945. Hela Hiroshima lades i ruiner av tryckvågen. 90 000 människor dog direkt och 60 000 skadades. Och inte nog med så började folk d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Atomfysik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   Atomfysik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58594 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×