Chile

16 röster
16309 visningar
uppladdat: 2006-03-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt om Chile:

Huvudstaden i Chile heter Santiago. Spanska är det officiella språket i hela Chile men det finns också några andra små språk som t.ex. Mapuche och Quechua.
I Chile har man ett republikanskt statskick och när man har republik har man även en president, han heter Ricardo Lagos Escobar. Hela landet har en yta på 756 950 km2. Valutan i Chile är Chilensk Peso och är värd lite mer än en svensk krona. Landets nationaldag infaller den 18 september varje år. I hela Chile bor det c:a 16 miljoner människor.

Topografi:

Högsta berget i Chile heter Ojos de Salado och har sin högsta punkt 6 879 m.ö.h. Den största sjön i Chile heter Lago de Llanquihue och har en area på 860 km2. Chile har också en lång flod, Loa, som är 44 mil lång.

Klimat och Miljö:

Klimatet i Chile varierar allt från tempererat och fuktigt i söder till medelhavsklimat och öken i norr. En av världens torraste öknar ligger i Chile och heter Atacamaöknen. Eftersom det också finns ett antal vulkaner i Chile så finns alltid rädslan för att det ska bli ett utbrott. Det kan även förekomma jordskalv som kan skapa tsunamis. Några av de största miljöproblemen i Chile är luft- och vattenföroreningar. Avverkningen av mycket skog är också ett stort miljöproblem för Chile. Nästan hälften av all elektricitet i Chile produceras från vattenkraft.


Städer:

Huvudstaden Santiago grundades 1541 av Pedro de Valdivia vid namnet Santiago de Nueva Extremadura. Staden har c:a 4,7 miljoner invånare och är den största staden i Chile. Den näst största staden är Viña del Mar och är Chiles största turiststad.
Chiles fjärde största stad heter Valparaíso och är en viktig hamnstad.


Här är de 10 största städerna i Chile:
1. Santiago (4 700 000 invånare)
2. Viña del Mar (303 000)
3. Antofagasta (297 000)
4. Valparaíso (274 000)
5. Talcahuano (253 000)
6. Temuco (247 000)
7. Concepción (218 000)
8. Arica (185 000)
9. Valdivia (141 000)
10.Punta Arenas (120 000)


Produkter och naturtillgångar:

Landet producerar bl.a. vin, vindruvor, äpplen, vattenmeloner, koppar, salpeter och träprodukter. Chiles naturtillgångar är koppar, timmer, järnmalm, nitrater, molybden, olja, gas, mangan, guld och silver.
Chiles exportvaror är koppar, jordbruksprodukter, fiskprodukter och trävaror.

Sport:

Den absolut största sporten i Chile är fotboll. Några som lyckats med fotboll är Marcelo Salas och Ivan Zamorano. Båda två har spelat i storklubbar som FC Inter, Real Madrid och Juventus.
Chile är också ett ganska framgångsrikt land i tennis där man vann singel guld och brons och dubbel guld i 2004 års OS i Aten.Politik:

Chile är ett demokratiskt land och har varit ända sedan 1990 då landet återtog sitt demokratiska styre efter 17 år av diktatoriskt styre. 1810 blev Chile en självständig stat efter att ha varit en spansk koloni. I december 1989 hölls åter fria val iChile och 1990 började de demokratiska Chile fungera igen.

Historia:
När spanjorerna erövrade det chilenska området på 1500-talet levde där 17 olika ursprungsfolk. Idag är de flesta borta.
Under 1400-talet tillhörde norra delarna av Chile Inkariket och på1540-talet började spanjorerna under ledning av Pedro de Valdivia tränga urfolket söderut. 1541 anlade de staden Santiago och nio år senare bygge de också staden Concepción. Under kolonialtiden så styrdes landet av en guvernör och lydde närmast under grannlandet Peru. Under 270 år var Chile en spansk koloni men de södra delarna lyckades spanjorerna aldrig erövra.
Mapuchefolket, som idag är ett av Chiles störta ursprungsfolk, kämpade hårt under spanjorernas tid och kunde behålla en del av sitt land, men bara söder om floder Bio bío. Men runt sekelskiftet 1900 så var mapuchefolket tvungna att ge upp, men inte mot spanjorerna, utan mot chilenarna.

Turism:

Om du är kulturellt intresserad så kan du besöka några av dessa museer:

- Museo de Arte Precolombino. Det mest sevärda museet i Chile. Där finns det konst från hela kontinenten och från tiden innan Columbus. Museet har också en bra butik som säljer litteratur, hantverk m.m.

- Museo Nacional de Bellas Artes. Chiles nationalmuseum för konst. Museet har en del intressanta chilenska temautställningar.

- Museo de Santiago. Det handlar om stadens utveckling, jordbävningar m.m. Dem säljer även kartor och organiserar utflyktsturer i centrum.

Men det finns också andra kulturella center där man t.ex. kan se på film, utställningar och lyssna på konserter. Några av dem är Centro de Extención de la Universidad Católica och Centro de Cultura Alameda.
Chiles nationalpark heter Lauca och ligger på 3200 meters höjd vid bergskedjan Anderna. Påskön är en av världens mest mytomspunna öar. På ön finns omkring 600 stora stenstatyer formade som ansikten.
På ön bor nästan 2 000 människor och i stort sätt alla bor i byn Hanga Roa. Ön är ganska triangelformad och ondulerad.

Befolkningsuppgifter:

Medelåldern i Chile är 29,5 år. Den beräknade medellivslängden är 76,4 år...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Chile

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-17

  ägande arbete asså =)

 • Inactive member 2007-05-08

  sämsta arbetet...t.ex. 1 chi

 • Inactive member 2007-10-08

  conny. vilket roligt namn.. :p

 • Inactive member 2007-12-09

  Hahahah Värsta ripoff på Wikip

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-15]   Chile
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5860 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×