FINLANDS HISTORIA

4 röster
9137 visningar
uppladdat: 2010-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

FINLANDS HISTORIA

Förhistorien

Finland som en helhet fanns inte innan 1300-talet. Innan var Finlands folk uppdelat i olika stammar som t. ex Karaliens och Tavastians. På den tiden var det endast syd-västra Finland som kallades "Finland" och dess invånare "Finnar".

Stenåldern-8500-1500 f.kr

Under den här tiden flyttade olika folkslag till Finland från söder och sydöst.

Under den senaste istiden var Skandinavien täckt av is. När isen började tina, ungefär 12000 år sedan, började jägare från södra Europa flytta sig norrut sökande efter ren. De levande ättlingar av dessa jägare är folket som vi kalla Samer. Deras språk (Finno-Ugro) har likheter med språk som pratas i Balkan, därför tror man att Samer stämmer därifrån.

Bronsåldern-1500-500 f.kr, Järnåldern-500 f.kr - 1200 e.kr

Brons och Järnåldern i Finland karakteriseras av ökad kontakt med andra kulturer särskilt i Baltiska områden. Innan hade Finland varit ganska avlägsen och hade mediokre teknologi jämfört med många andra delar i Europa. Med den ökade kontakten med andra kulturer kunde Finland "Komma ikapp". Det var också under Järnåldern som Finland kom i kontakt med vikingar. Sveriges vikingar reste igenom Finland på väg till Asien och Ryssland. Det är möjligt att det bildades Svenska vikingabyar på Finlandskusten, då det var ett utmärkt ställe att skapa handelsvägar ifrån.

Svenska tiden-1200-1809 e.kr

Fram tills ungefär mitten av 1100-talet var Finland något som kan liknas med ett politisk svart hål. Landet låg mellan dåtidens två främsta handelsmakter i Europa; Sverige och Novgorod. Finland var extremt viktigt för handeln för båda stormakterna. Finska viken presenterade många lukrativa handelsmöjligheter, därför låg det i bådas intressen att kontrollera området. Finland saknade en riktig politisk uppbyggnad och kunde inte motstå två av världens supermakter. 

Förutom handelsmöjligheter var Novgorod och Sverige religiöst uppmuntrad att ta kontroll över Finland. Kristendomen hade infiltrerat båda riken dock i olika former. Sverige hade övergått till den katolska kyrkan cirka 1000 e.kr och Novgorod var ortodoxa. Båda kyrkor ville så klart expandera deras inflytande och det blev en sorts kamp mellan dessa två. Landet som lyckades sprida sin religion till Finland skulle få kontroll över landet, på så sätt var religion en viktig nyckel för Novgorod och Sverige.

Under den tidiga medeltiden utsattes Finland för flera storskaliga korståg inte bara av Sverige och Novgorod. Tyskland och Danmark var också intresserad av området. Under 1200-talet lyckades Sverige kristna mycket av Finland, främst de södra och västra delarna. Östra delarna blev ortodoxa efter Novgorods korståg. Under 1200-talet utspelades flera krig mellan Svenska arméer och Novgorods arméer.

Sverige gick ut som segrare när fredsavtalet mellan Sverige och Novgorod året 1323 gav dem västra och södra Finland, medens bara östra Finland gick till Novgorod. Som en konsekvens av den Svenska dominansen tog Sveriges sociala system över Finland. Snart blev Finland en helt naturlig del av Sverige som om det hade varit en del av landet alltid. Under sin period som en stor makt, Sverige utökade sitt rike runt det Baltiska havet och lyckades tack vare Rysslands svaghet, att knuffa den Finska gränsen längre österut.

Sverige lyckades behålla Finland i cirka 600 år. Orsaken till Sveriges förlust av Finland var Finska kriget 1808-1809. Sverige stöttes av Storbritannien och Ryssland stöttes av Napoleons Frankrike. Kriget var en slags led av den större krig som utkämpades mellan Frankrike och Storbritannien. Napoleon hade slutet fred med Rysslands tsar 1807. Napoleon ville att Ryssland skulle attackera Sverige om dem inte bröt deras starka band med Storbritannien och gick med i hans "kontinentalblockad". Kontinentalblockaden var en slags handelsblockad som förbjöd andra länder i Europa att importera från Storbritannien.

24000 Ryska trupper samlades vid den Svenska/Finska gränsen den 21:e februari 1808 och gick till attack. De Ryska soldaterna var mycket erfaren från det tidigare kriget med Napoleon och var överlägsna de Svenska soldaterna i krigsskicklighet. Ett annat problem som hade uppstått för Sverige var Danmark. De hade allierat sig med Napoleon och Ryssland och skickade truppband till Södra Sverige. På grund av detta hot var Sverige tvungen att hålla många soldater i Skåne för att förhindra att bli invaderat från söder. Det positiva för Sverige var att alliansen med Storbritannien höll Danskarna och Ryskorna på land, då "Royal Navy" var helt överlägsna i vattnet.

Kriget svingade fram och tillbaka mellan stormakterna och det var inte tills "slaget vid Piteå" då kriget avslutades. Ryssland hade lyckats med deras uppdrag med att ta över Finland och efter 600 år skulle en ny era börja; "Den Ryska Tiden".

Den Ryska Tiden 1809-1917 e.kr

Under den Svenska tiden var Finland bara en grupp provinser och inte en "Nation". Finland styrdes från Stockholm, vilket var både Sverige och Finlands huvudstad. Men när Finland blev en del av det Ryska riket blev en autonom stat som leddes av Rysslands kejsare.

Finlands högste styrningsmakt skulle nu bli den Finska senaten. Alla frågor angående Finland presenteras till kejsaren i St Petersburg av den Finska ministern. Detta betydde att alla frågor behandlades direkt av kejsaren och de Ryska myndigheterna kunde inte lägga sig i. Finlands första kejsare (1809-1925) gav Finland omfattande autonomi och på så sätt skapade den Finska staten. Finnarna fick behålla deras lutheranska tro och fick behålla Svenska som det officiella språket. 1812 utnämndes som huvudstad och universitetet som fanns innan i Turku flyttades till huvudstaden 1828.

Den Finska nationala rörelsen växte också under den Ryska tiden. Finland började se sig som en egen nation. Ett exempel på det var skrivandet av ett finskt nationalepos kallad "Kalevala". Kalevala var en samling av 50 sånger och anses nu som Finlands störste kulturarv. Den blev en av de viktigaste faktorerna för Finska språkets och finska nationalitetens utveckling. Det finska språket växte också, språk dekreten som utfärdades av Alexander II året 1863 märkte början på processen som gjorde finskan till ett officiellt språk. 1906 blev Finland det andra landet i världen att införa allmän rösträtt.

Det var inte bara i Finland där nationalistiska grupper växte fram. Även under Nicholas II (1894-1917) regeringstid i Ryssland började dessa grupper växa fram. Den starkaste av dessa grupper var bolsjevikerna som leddes av Lenin. Detta ledde fram till "oktoberrevolutionen" i Ryssland där Sovjeterna som var dominerade av bolsjevikerna tog makten och avsatt kejsaren (Nicholas II). Efter oktoberrevolutionen förklarade Finland sig självständig den 6 december 1917. Datumet är nu Finlands nationaldag.

Självständighetstiden 1917- 2010- e.kr

På den 6:e december 1917 godkände parlamentet deklarationen av självständighet som skrevs upp under ledarskap av P. E Svinhufvud (1861-1944). Samtidigt hade sprickan mellan partierna på höger och vänster blivit oförsonlig. På slutet av januari 1918, tvingade vänster partiet "Socialist Democratic Party of Finland" regeringen att fly Helsinki. Den efterföljande inbördeskrig slutade med seger för regeringens trupper. Efter en snabb flört med monarki, Finland blev en republik sommaren 1919 och första presidenten blev K. J Ståhlberg.

Under andra världskriget fick Finland uppleva 3 olika krig, 2 med Sovjet och 1 med Tyskland. Finland var under press och under kriget försökte regeringen behålla landet självständigt utan att trampa på någons tår.

I 1932 tecknade Sovjet och Finland en "ingen aggression" pakt mellan länderna. När Finland senare vägrade låta Sovjet bygga militära baser på finsk mark 1939, återkallades pakten av Sovjet och de gick till attack. Detta blev början på den legendariska "Vinterkriget". Sovjet hade hela 3 gånger fler soldater än Finland och 30 gånger fler krigsplan. Röda armén hade dock bristande moral och dessutom hade många oerfarna officerare efter många erfarna officerare hade blivit fängslad eller avrättad under "Den stora utrensningen" året 1937. På grund av dessa faktorer och de finska soldaternas åtagande, lyckades Finland förhindra Sovjet invasion mycket längre än väntat.

Vinterkriget tog slut 1940 då länderna tecknade på ett fredsavtal i Moskva. Avtalet gav Sovjet sydöstra Finland och 30 % av Finlands ekonomiska vinster. Under krigets gång fick Finland uppleva två till krig; ett till med Sovjet, den så kallade "Fortsättningskriget" och ett med Tyskland, "Lapplandskriget". Även om Finland upplevde många stora förluster under krigen, inte bara människor men hela landets infrastruktur, så lyckades de ändå bevara sin självständighet under hela andra världskriget.

Landet hade blivit lämnad med stora krigsskulder till sovjet i krigets kölvatten. Sovjet krävde stora summor för reparation. Från början drabbade skulderna Finlands ekonomi väldigt negativt. Men Finland gjorde ett bestämmande försök och 1952 var allt betald, flera år i förskott.

Efter kriget ville Finlands president (J. K Paasikivi) förbättra landets relation med Sovjetunionen. Länderna tecknade på ett flertal avtal som förbättrade deras relation under åren efter kriget. Under 1950-talet lyckades Finland nå flera milstolpar i deras historia som t.ex. Helsinki OS 1952 och 1955 gick landet med i FN. 

1950-talet var halva Finlands invånare lantbrukare. Men det skulle ändras. Nya jobb i städerna lockade allt fler folk. Finland började föda fler och fler barn, något som ekonomin inte kunde hänga med på. Detta tvingade tusentals finnar att emigrera till Sverige. Under kalla kriget hade Finland en unik position. Landet påverkades mycket av Sovjetunionen, men lyckades behålla demokrati och marknadsekonomi. Sovjet visade respekt mot Finlands önskan att inte blandas in i Kalla Kriget.

På 1980-talet liberaliserades nationens ekonomi. 1990 talet såg en liberalisering av hela landet i och med Sovjetunionens nederlag. Landet utvecklades också till en ekonomisk stormakt, främst tack vare uppfinningen av mobiltelefonen som företaget NOKIA tog fördel av. Finland blev medlem i den Europeiska Unionen 1995 efter en folkomröstning där 57 % sa ja. Finland valuta ändrades till Euro 2002. Finlands nuvarande president är Tarja Halonen och hon är landets första kvinnliga president.

Analys av Finlands historia

Finland är ett ganska ungt land. Landet är även yngre än Australien och America även om området har funnits på världskartan tusentals år längre. Under förhistorien var Finland inte ett land, de var många provinser med olika traditioner och så vidare, på så sätt kan man se provinserna som egna länder. Under den svenska tiden var Finland en del av Sverige, de följde våra lagar och adopterade vårt språk och vår kultur. Efter det blev Finland en del av det ryska imperiet. Bevis på den ryska tiden kan man se än idag i Landets arkitektur och mat. När Finland äntligen blev självständig tog det inte mer än 25 år innan den hotades med invadering ännu en gång.

Ändå har Finland nog en av de starkaste national identiteter i världen. Definitionen av en national identitet är; En nation av människor som delar en historia, kultur eller religion. Det Finländska folket delar mest är historien. Finnarna har länge strävat efter självständighet. Så nu när de väl har det, då kommer de aldrig att släppa tag om det. Finsk nationalism är extremt stark, många hävdar även att finnar är främlingsfientliga. Deras historia förklarar varför de är det, under nästan alla Finlands "moderna" år har de antingen varit hotade av andra stormakter eller under en stormakts kontroll. Jag tror att när de äntligen blev en fri stat 1917, uppsteg en stark vilja att försvara sin nationala identitet.

Det är nog inte många länder där man kan plocka ut ett särskilt moment i deras historia där landet cementerade deras "identitet", men jag vågar att göra så med Finland. Det finländska vinterkriget gav Finland en national identitet. Kan du tänka dig vilket gemenskap finnarna måste har känt efter dem hade lyckats undvika invadering av en av världens stormakter. Vinterkriget kom att betyda extremt mycket för Finland, det gav dem en självförtroende i sig själva som nation.

Med tanke på Sverige och Finland gemensamma historier är det självklart en när relation mellan båda nationer. Sverige har lämnat många avtryck i Finland ett exempel är så klart språket. Finland har också lämnat avtryck i Sverige, det finns inte ett annat land där det bor så många finnar, bortsett från Finland så klart. Många anser att förlusten av Finland 1809 var den största motgången i Sveriges historia, men det kan också ses som något positivt. Det gjorde det möjligt att Finland och dess folk kunde utveckla till nationen den är idag.

Utan Sverige vet man inte hur Finland hade sett ut idag. När Sverige tog över Finland tog de med sig många viktiga saker, men det viktigaste var demokrati. Utan Sverige hade Finland mycket väl kunnat bli en kommunistisk stat på grund av Sovjet/Rysslands inflytande på landet. När kommunismen rasade i Europa på 90-talet skulle Finland kunna bli drabbad som Östeuropa blev. Inte bara det hade Finland blivit en del av Sovjetunionen, då hade Sverige nog blivit hotad med kommunism också. Finland har mycket att tacka Sverige för egentligen, jag tror Finland ser upp till Sverige på ett sätt, även om de inte gillar att erkänna det.

Framtiden

Framtiden för Finland har både negativa och positiva punkter. Det är ett rikt land som inte li...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: FINLANDS HISTORIA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-05-13

    Bra uppsats! skulle gärna vilja ha källorna

  • Inactive member 2012-05-13

    Bra uppsats! skulle gärna vilja ha källorna

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-18]   FINLANDS HISTORIA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58606 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×