Ecuador, Nicaragua och Island

7661 visningar
uppladdat: 2006-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Basfakta
Nicaragua, centralamerika
Nicaragua ligger mellan länderna Costa Rica i söder och Honduro i norr. Huvudstaden heter Managua. Där bor omkring 1 miljon av invånarna. Samanlagt bor drygt det 5 miljoner personer i Nicaragua. Det är ett mycket fattigt land. Den största orsaken är att de har haft mycket krig och naturkatastrofer, i första hand jordbävningar.
Det är inte ett så stort land varken till ytan eller folkmängden. Ytan är ca 129 500 km2 vilket motsvarar ungefär ¼ av Sverige. Invånarna är ca 4.3 (5) miljoner. Invånarna består till 69 % av mestiser, 17 % med europeiskt ursprung, 9 % afrikanskt ursprung och 5 % inhemskt ursprung.

Ecuador, sydamerika
Huvudstaden i Ecuador heter Quito. Där bor ca 1,5 av de 14 miljoner invånarna i landet. Ecuador är mycket mer tätbebott än Sverige. Till ytan är det mycket mindre men ändå bor det ca 5 miljoner människor mer i Ecuador än i Sverige. Det motsvarar ca 41 personer/km2. Mer än hälften av befolkningen bor i städerna. 10 % av befolkningen är analfabeter.
Ecuador gränsar till Colombia och Peru och i väster ligger Stilla havet.
Medellivslängden i Ecuador är ganska låg. 69 år för män och 74 för kvinnor. Även barnadödligheten är hög, 32 av 1000 födslar.

Island, Europa
Island ligger mellan england och grönland. Det är en ö på ca 103 000 km2. Det är väldigt glesbefolkat, på hela ön bor ungefär 300 000 personer.
Huvudstaden heter Reykjavik. Där bor ca 115 000 av invånarna. Det är ett mycket välutveckat land med bra ekonomi. Religionen är till huvudsak evangelisk-luthersk till 87 %. Övriga består bl.a. av protestanter 4 % och katoliker 2 %.
Mellan 1700- till 1900-talet låg Islands invånarantal på omkring 50 000. Det var bl.a sjukdomar och hunger som gjorde att den inte ökade. Men idag bor det 300 000 personer på Island. De flesta kommer från Norge men de norska vikingarna tog också med sig slavar från Irland till Island så en del av befolkningen härstammar även därifrån.



Natur
Nicaragua
Klimatet är mycket varmt. Det finns regnskog i vissa delar av landet. Djurlivet är rikt på olika arter. Boaormar, jaguarer, anakondor, vrålapor och kolibrier är bara några av de djurarter man kan få syn på.
Det finns också gott om vulkaner i landet. Den högsta av dem heter San Cristobal. De två största sjöarna heter Managuasjön och Nicaraguasjön. Managua är smutsig, allt avloppsvatten, olja mm hamnar där. Den är så smutsig att det är riktigt farligt att bada där. I den andra sjön är det mycket bättre. Den är större och det bor ovanliga fiskar där. Sötvattenshajen t.ex. som inte finns någon annan stans i världen.
Nicaragua har egentligen en mycket fin natur. Långa sandstränder, nästan 20 aktiva vulkaner, massvis av slocknade kratrar, varav några har fyllts med vatten. Managuasjön och de många vattenfyllda kratrarna skulle vara en stor källa för turism. Men som nu är fallet används de knappt till något mer än ställen att lämpa av avfall. En av kratersjöarna som har drabbats hårt är Laguna Tiscapa. Förutom avfallet som släpps ut i den hindrar man också på olika sätt vattnet att genom det naturliga kretsloppet rinna ner i sjön. Man har försökt bygga vattenledningskanaler till sjön men det har bara medfört att jord och avfall samlas på botten. Samanlagt har det här minskat sjöns vattenmängd med 40 till 50 %.

Ecuador
Klimatet i Ecuador är ganska varierat. Vid kusterna är temperaturen högre än i de centrala delarna. Medeltemepraturen är 13 grader i Quito och Guayaquil, som är den viktigaste hamnstaden i landet, 25 grader. Landet är uppdelat i huvudsak 3 olika delar. Kusten, där det är oftast är varmt men kusten bidrar också till det mycket varierande klimatet. I djungeln är det tropiskt klimat och mycket fuktigt. Lustfuktigheten ligger normalt på över 90 %. Bergområdet är i huvudsak en högplatå med 1800-3000 m.ö.h. Vid 5000 meter går snögränsen. Man kan se de snötäkta vilkanerna från huvudstaden.
Trots att ekvatorn går rakt genom landets norra del betyder det inte att det är tropiskt klimat. Att det inte är så varmt beror på att landet har sådana höjdskillnader. Det är mycket bergområden mm. Den kalla Humboldtströmmen påverkar också klimatet.
Trots att det är ett litet land finns det alltså mycket olika natur. Regnskog, vuklaner och härliga stränder för att bara nämna några.

Island
Naturen på Island är mycket enslig. Endast de yttre delarna av ön är bebyggd, inre delen består av bl.a. glaciärer. Däremot finns det inte mycket skog på Island. Man har försökt odla fram ny skog men det har inte hjälp så mycket.
För inte så länge sedan byggdes ringvägen klart runt island. Det innebär att man nu kan åka runt hela ön. De är 1 339 km lång. På många ställen går det ridvägar intill bilvägarna så det är bra att välja om man vill rida eller åka bil. Något som är speciellt för island är islandshästen. Det är den enda hästrasen på island och har man väl fört ut en av dem från landet får den aldrig återvända.
Klimatet på island är något kallare på sommaren än i Sverige men vintrarna blir aldrig kallare än -15° tack vara golfströmmen.

Jämförelser
En likhet mellan alla mina tre länder är att de ligger precis på gränsen mellan två kontinentplattor. Det innebär att länderna drabbas av mycket jordbävningar. I sin tur medför det att alla länder också har aktiva vulkaner.
Man är mycket mera miljömedveten på Island än, framför allt Nicaragua, men även Ecuador. På Island har man även mycket större möjligheter att handla miljömedvetet. De har högre teknologi och möjlighet att använda mycket geologisk värme vilket är helt miljövänligt.
Att Island har ett kallare klimat än de andra två länderna medför att ekosystemet ser helt annorlunda ut. De har andra djur och växter. Några av Ecuadors och Nicaraguas viktigaste exportvaror är bananer och kaffe. På Island är motsvarande t.ex. aluminium och olika fårprodukter. Men det finns också likheter mellan exportvarorna, alla har stor tillgång till fisk och skaldjur.

Historia
Nicaragua
Man vet inte så mycket om Nicaraguas tidiga historia. År 1522 blev Nicaragua en spansk koloni. Efter drygt 300 år (1838) ingick landet istället i Central Amerikanska Unionen. 1912 invaderade USA landet och det blev inbördeskrig. De drog sig inte tillbaka förrän 1933. Efter kriget och fram till 70-talet styrdes landet av familjen Somoza. Landet och befolkningen var fattigt medan de rika blev ännu rikare. Bara hälften av befolkningen kunde skriva och läsa. Men folket protesterade och gjorde uppror. Under 70-talet kämpade de mot familjen och de som var med i kampen kallade sig Sandinister. I juli –79 bildades en ny regering och familjen Somoza tvingades fly till USA.

Ecuador
Det äldsta beviset för att någon skulle ha bosatt sig på Ecuador kommer från 3500 f.Kr. Man vet inte så mycket om indianerna som bodde på Ecuador så tidigt. På 1400-talet erövrade Inkaindianerna landet. Mot slutet av 1400-talet blev Quito huvudstad. 1534 påbörjades vad som skulle bli spanjorernas 300-åriga styre i landet som senare skulle komma att heta Ecuador. Många var glada att spaniorerna kom till landet då det tidigare styret hade varit bå brutalt och inneburit stora folkomflyttningar. Men någon tydlig förbättring blev det inte. 1600-talet blev vidre en bra period för landet med god ekonomi och bra kultirliv, men under 1700-talet sjönk åter den ekonomiska ställningen. 1822 blev landet frigjort från Spanieln och det var också då det fick namnet Ecuador. 1860 blev Gabriel Garcia Moreno president och skapade politisk säkerhet i landet. Efter attt han och yttrligare några presidenter avgått tog militären åter makten 1972.

Island
Island började så smått ta form för ca 70 miljoner år sedan. Trots det är det är det väldigt ungt. Skulle jorden vara ett dygn så är ändå Island bara några sekunder. Landet uppkom genom vulkanutbrott i atlanten.
Man vet inte säkert när man först bosatte sig på Island. Men ca 300 år f.Kr. gjorde en grekisk upptäcksresare en resa till ett land som han kallade Thule. Man kan inte vara helt säker på att det faktiskt är Island han beskriver men det är högst troligt.
Bara de senaste 50-60 åren har Island utvecklats enormt mycket. Från att ha varit ett bondesamhälle är det nu ett tekniskt högt utvecklat samhälle. År 2003 fick de även bättre ekonomi än Sverige.

Jämförelser
Historian har påverkat mycket hur språken har utvecklats. Medan Nicaragua ”tilldelades” ett språk så har Isländskan snarare växt fram ur fornsvenskan som den härstammar från.
En till skillnad mellan Island och Nicaragua är hur länderna har utvecklats under det senaste seklet. De har gått totalt skilda håll, Island har utvecklats något enormt både tekniskt och ekonomiskt. Nicaragua har istället fått sämre ekonomi.
En likhet mellan Ecuador och Nicaragua är deras gemensamma spanska styre under 1500- till 1800-talet. De har båda haft liknande konflikter och ekonomiska problem.

Ungdomars villkor
Nicaragua
Det kostar pengar att gå i skolan i Nicaragua. Själva skolan behöver inte vara så dyr, men man måste köpa skoluniform, böcker mm. Eftersom många familjer dessutom behöver hjälp med arbetskraft får barnen inte gå i skolan utan istället vara hemma och arbeta. De barn som ändå går i skolan slutar ofta för tidigt. I slutet av varje årskurs är det ett prov som man måste klara för att gå vidare, gör man inte det får man gå om.
Det är väldigt stora klasser, det kan gå upp till 40 elever i en klass. Många barn och ungdomar går i skolan halva dagen och resten av dagen jobbar de för att ha råd att gå i skolan, hjälper sina föräldrar i hemmet, läser läxor eller spelar fotboll.

Ecuador
Jämför man med Sverige så är väldigt stor del av Ecuadors befolkning mycket unga. Av hela befolkningen som är ca 14 miljoner är drygt 5 miljoner under 18 år.
De flesta barn och ungdomar i Ecuador lever under dåliga förhållanden. 800 000 barn mellan 10-18 år jobbar och 80 % av de går inte i skolan. 1,5 miljoner barn lever i extrem fattigdom och nästan hälften av alla barn i landet liter av någon form av undernäring. Skolorna och förskolorna har ofta dåligt eller inte alls utbildad personal och lokalerna är alldeles för små. Många har inte råd att gå i skolan och även om de börjar så är det många som hoppar av efter ett eller flera år.

Island
Skolornas standard påminner om de i Sverige. Alla har rätt att gå i skolan och det är en bra utbildning. Barnen börjar skolan när de är 6 år och fortsätter i 10 år. Sedan kan de välja att fortsätta med gymnasium eller yrkesutbildning. I övrigt är ungdomarnas livsvillkor mycket lika Sveriges. Island är ett rikt land vilket gör att de flesta har bra möjligheter i livet. Det finns bara ca 30 grundskolor och 20 gymnasium på Island, varav de flesta i Reykjavik.

Jämförelser
Det är väldigt stora skillnader på skolorna på Island mot Nicaragua och Ecuador. På Island är det skolplikt, precis som i Sverige. I de andra två länderna kostar det pengar att gå i skolan vilket gör att alla inte gör det. På Island är det också mindre klasser, bättre utbildade lärare och bättre lokaler.
Jag tror att utbildningen har en stor betydelse för ländernas framtid. Får inte ungdomarna i U-länderna en bra utbildning så kan inte landet fortsätta utvecklas inom det området. De behöver en bra utbildning för att kunna få bra jobb och få bättre ekonomi.
På Island är inte heller barnarbete, som är en självklarhet i Ecuador och Nicaragua, tillåtet.

Världsmedborgarskap
Jag tycker att det finns både för- och nackdelar med ett världsmedborgarskap. Jag tror att det skulle vara, åtminstone till en början, väldigt svårt för alla att komma överens. De som nu innehar ledningen av varje land skulle inte vilja släppa den i första taget. Alla länder har så olika regler och traditioner så det skulle va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ecuador, Nicaragua och Island

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-19]   Ecuador, Nicaragua och Island
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5871 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×