Kloning

5370 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kloning av embryon har nu pågått i många år. Det användes frekvent för 20 - 30 år sedan inom jordbruket där avelskors embryon klonades. kloning av embryon är väldigt enkelt att utföra, när ett befruktat ägg delat sig två-tre gånger separerar man på cellerna och sätter in dem i två till fyra surrogatmammor. Det är samma sak som händer när enäggstvillingar bildas, då faller cellerna istället isär av naturliga anledningar. Systemet är dock inte perfekt, man kan inte i förväg veta om den nya generationen är "lyckad". Man började då med att endast befrukta en surrogatmammorna och frysa ner de andra cellerna, om den första kalven blir bra så sätts även de andra cellerna in i surrogatmammor. Systemet var dock för avancerat och olönsamt och idag används inte embryonal kloning i Europa längre, dock i t.ex. Sydamerika och Australien.

Kloning: Att åstadkomma flera genetiskt identiska individer

Den form av kloning som vi har gått igenom är dock inte vad de flesta tänker på när de hör ordet kloning, du kanske inte tycker att det är "riktig" kloning, och den kan endast användas för att skapa flera "enäggstvillingar".

Embryonal kloning går redan att utföra på människor, (tänk dig tre genetiskt identiska syskon) men det är en svår fråga om det är rätt att klona sina barn.

Kloning av embryon är dock endast en del av vad vi idag kan göra med våra ofödda barn. Vi kan blanda, flytta och ändra embryon som vi vill. Man har t.o.m. lyckats korsa embryona mellan olika djur, de måste dock vara nära besläktade och hittills har inga nya "praktiska" arter tagits fram.

Men varför inte en häst-zebra?

1997 Klonades världens första djur, fåret Dolly liknade inte bara sin mamma, hon var en genetiskt identisk kopia, en klon. För att skapa Dolly tog man från "OriginalDolly" en cell från juvren. den byttes sedan ut mot cellkärnan från en äggcell, arvsanlaget kommer då från juvercellen, metoden kallas kärnöverföring. Men en cell från en vuxen individ är redan specialiserad (förutom stamceller förstås), hur kommer det sig då att den kan bilda ett vanligt, ospecificerat ägg?

Eftersom juvercellen är så mycket mindre än äggcellen så "späds" den ut, ämnena som gör den specialiserad räcker inte till för att påverka äggets beteende.

efter Dolly har flera andra djur klonats, dock utvecklats endast 5% av embryona till vuxen ålder.

Så varför blir det så många missfall? Man tror att det antagligen finns "tilläggsinformation" i cellkärnan som avgör vilka gener som ska användas.

De som kan tjäna på kloning är djurägare, bönder vinner på att kloningen underlättar genmanipulering, man kan genmanipulera cellerna som man sen sätter in som cellkärna i äggen och ser på så sätt vilka som verkar positivt utan att behöva mista fulvuxna djur. Annars kan det t.ex. användas för att föröka utrotningshotade arter eller för att få "fler" av ett genetiskt överlägset djur.

I Sverige var det år 2003 olagligt att återinföra ett befruktat ägg som utsatts för manipulering in i en kvinna, lagen förbjuder även forskning på tekniker för att förändra människors gener. Det fanns dock flera tolkningssätt t.ex. räknas ett ägg man gett en cellkärna befrukt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kloning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Kloning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58719 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×