Digerdöden, ladulås, katolska kyrkan

1 röster
4910 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Digerdöden som även är kallad svarta döden eller den stora döden härjade i Kina 1331-1334 därifrån spreds den till Krimhalvön 1347. det var Italienska köpmän som åkt till Krims största hamnstad Kaffa vid svarta havet. När de till sist lämnade hamnen för att fly ifrån pesten där följde en del pestsmittade råttor med i båtarna. Skeppen fick inte ankra förrän i Messinas i Sicilien p.g.a. att man misstänkte att det fanns smitta ombord. Innan man hunnit isolera skeppen hade råttorna hunnit fly ut i staden.

Europa hade under en längre tid haft missväxt, krig, svält och var överbefolkat vilket gjorde att de inte hade någon bra motståndskraft mot den nya pesten, att de bodde trångt och inte skötte sin hygien så bra bidrog till att pesten spreds så snabbt som den gjorde. Under bara 2 år så hade digerdöden utrotat ca 20 miljoner människor vilket är från en tredjedel till halva jordens befolkning. Pesten stannade ett halvår till ett år på varje plats innan den drog vidare men den kom tillbaka flera gånger under 1300-talet, den försvann inte förrän på 1700-talet då en del av människorna fått en tillfällig immunitet. Det fanns tre olika pestsorter;

  • Böldpesten som ofta kallades den svarta pesten då man fick svarta bölder i armhålor och i ljumskarna, i vissa fall hann man inte få bölderna utan man hade svarta fläckar på huden efter att blodkärlen brast. Böldpesten hade 30-40% dödlighet och man dog inom 5 dagar.
  • Lungpesten spreds via luften.
  • Blodpesten var mer sällsynt men hade man blodpest eller lungpest så dog man inom 3 dagar, oftast inte ens det. Båda två hade en dödlighet på 100 %.

Digerdöden kommer ifrån pestviruset "Yersina pestis" som uppkommit efter rubbningar i naturen 1338 förmodligen p.g.a. torka eller jordbävningar, bakterien fanns i de svarta råttornas blod, när loppor bet sig fast blev de smittbärare och kunde föra vidare bakterien till människorna och deras husdjur.

Följderna var bl.a. ekonomiska och ideologiska. Bristen på arbetskraft gjorde att bönderna fick bättre villkor som lägre avgifter och skatter, de hade mer att säga till om då man var tvungen att förlita sig på de få som fanns kvar och de fick högre löner. Digerdöden är en utav de största katastroferna under mänskligheten, familjer splittrades, man lämnade de som insjuknat, områden övergavs, affärslivet försämrades, och p.g.a. uteblivande skatter så gick en hel del statsfinanser i konkurs. människorna trodde att det var Guds vrede som drabbade dem, att det här var Guds straff för människornas synder på jorden, många trodde att digerdöden skulle leda till jordens undergång. Grupper av religiösa fanatiker gjorde botgöring, de plågade sig själva och varandra t.ex. genom att piska sig själva blodiga för att visa att de känner Jesus lidande, vi hoppades på att genom att de gick från plats till plats och gjorde botgöring skulle gud mildra sitt straff men allt de bidrog till var att öka spridningen. Vandringarna som kyrkan till en början uppmanade till förbjöds snart av påven Clemens VI då folket öppet kritiserade den katolska kyrkan då de svek de trogna. Men efter digerdöden blev tron starkare samtidigt som man vågade kritisera kyrkan, den medicinska vetenskapen utvecklades då man ville hitta förklaringar till sjukdomar, nu tillät även påven obduktion på döda.
Judarna som ofta var renligare än den vanliga medeltidsmänniskan blev inte lika ofta sjuka, folket pekade ut dem, allt var deras fel! Det ledde till massmord på judarna överallt runt om i Europa.

Birger Jarl som egentligen hette Birger Magnusson levde från 1210-1266

Birger blev en jarl 1248, titeln som betyder att han är kungens närmaste man gav honom en stor maktställning, han var ledaren över sjöförsvaret såkallat ledungorganisationen som byggde på böndernas skyldighet att bemanna och utrusta den svenska flottan. Birger lät bygga de första slotten och borgarna, det sägs även att det är han som är grundaren till Stockholm vilket inte är helt sant, han grundade ingen stad men det var med hjälp av hans två skyddsbrev som staden kunde växa och tillslut bli vår huvudstad. Birger utformade skattesystemen och reformerade penningväsendet, han skapade även fridslagarna som är; hemfriden, kyrkofriden, tingsfriden och kvinnofriden.
 Birger var gift med och fick sex stycken barn med sin första fru Ingeborg, två stycken av dem blev två kungar; Valdemar som bara vid 12 års ålder blev valt till kung 1250 fram till 1275 och Magnus "Ladulås" som regerade 1275-1290. Birger blev jarl redan 1248 men i och med att Valdemar utnämndes till kung fick han ännu mer makt, han regerade i stort sätt anda fram till sin död 1266. 

Magnus "Ladulås" Birgersson föddes 1240 och dog 1290. Magnus fick sin titel som sveahertig 1266 när hans far dog, han skapade sig ett lysande hov i Nyköpning. Magnus avsätter sig sin tro för Valdemar när Valdemar är i Rom för att få förlåtelse för sin otillbörliga förbindelse med sin svägerska, Magnus far till Danmark för att be om hjälp för att avsätta sin bror, Danmark bidrar med 100 man för 6000 silver, ytterligare 700 man hjälper till från Tyskland. 14 juni 1275 är slaget vid Hova startat och slutar med att Valdemar flyr till Norge och när han väl vågar sig tillbaka blir han gripen och tvingas avsäga sin krona till Magnus. Under sin tid fortsatte han en del på sin fars arbete med att förstärka centralmakten, slott med tillhörande län och fasta skatter infördes. Han knöt Godland till Sverige 1288 men hans viktigaste beslut var ändå Alsnö stadga som erbjöd skattefrihet åt alla som kunde utrusta en riddare med häst åt kungen vilket skapade en svensk adel, i stadgan ingick även förbudet mot våldgästning av bönderna vilket gav honom smeknamnet ladulås.  

Gustav Vasa eller Gustav 1 levde 1496-1560 valdes till riksföreståndare 1521 vilket gav honom ett ledarskap över alla svenska styrkor som under befrielsekriget 1521-1523 bekämpade Kristian II och avsatte honom från tronen, till hjälp hade han även Sveriges första flotta köpt från Lübeck på kredit. Efter Kristians avsättning från både den svenska och den danska tronen valdes Gustav Vasa till kung den 6 juni i strängnäs 1523, valet betydde även den slutliga bryningen med Kalmarunionen.

1527 påbörjades reformationen och gick igenom med Västerås riksdag vilket drog in kyrkans jord och dess politiska makt. Han stärkte centralmakten under sin regeringstid genom bra statsförvaltning och att länsherrarnas tidigare inflytande försvann.
1544 fick han valmonarkin indragen vilket skapade en ärftlig kungatitel så att Gustavs ättlingar skulle få makten efter honom. Men hans reformer gjordes bara för att stärka hans egen makt och med lagen om ärftliga hertigdömen förstörde han mycket av den stärka stat han byggt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Digerdöden, ladulås, katolska kyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Digerdöden, ladulås, katolska kyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58745 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×