Cleopatra

1 röster
5389 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

     Cleopatra

SO-arbete av Johanna Holén i 6A                                                                                                 12 maj 2008

 

Jag valde detta ämne för att...

Jag valde detta ämne för att jag alltid varit nyfiken på kvinnor som kommit långt, speciellt eftersom det inte är så vanligt med kvinnor i höga positioner.  Cleopatra är intressant eftersom hon levde för väldigt längesen & att hon var tillsammans med Julius Caesar, en väldigt stor & känd man, samt att det är en brytning mellan tiden med faraoner & det stora och mäktiga rommar riket. Samt att hon är en av dom stora kvinnorna på den tiden.

Jag har alltid fascinerats av denna tid & deras sätt att leva.

Den fakta har jag fått fram  kommer från sidan mimersbrunn & googels sökresultat, då bland annat från Wikipedia.

                                                                                                   

                       Cleopatra

Cleopatra föddes 69 f. Kr & dog 30 f. Kr av självmord.                                     Hon är mest känd för sin kärleks affär med Julius Caesar.                            

När Cleopatra var 18 gifte hon sig med sin då 9-årige lillebror.                      Och det var för att fullfölja en gammal egyptisk tradition.                                                            Det var hennes far som bestämde att hon skulle bli drottning trots att hon inte var äldst eller man, men han dog dock en kort tid senare.   Efter det så blev hon även drottning. Hon var drottning över det ptolemeiska riket.(en tidson) Hon var den sista att vara härskare över detta rike. Ptolemeiska riket. När hennes far dog så styrde hon det inte ensam trots att det var hon som var drottning utan hon styrde det tillsammans med sin bror & make. Men hon blev fort bortjagad från tronen av kungens förmyndare, Potheinos p.g.a. att han var rädd för att hon skulle ha ett visst inflytande. Hon försökte dock återta makten men det gick inte, så till slut fick hon hjälp av rommarna.                      Det var antagligen då som hon blev kär i Caesar. Vilket 47 f. Kr resulterade i en son, kallad Caesarion.  När hon hade fått Caesarion så flyttade dom till Rom (Cleopatra & Caesarion) för att vara närmare Caesar.                                                                                                                 När Caesar blev mördad 44 f.Kr. Så flyttade dom hem till Egypten igen.

Efter Caesars död så träffade hon Roms näste ledare. Mark Antony. Hon fick tre barn med honom trots att han under halva tiden var gift med en annan kvinna, Octavia. Han hade två barn med henne.          Han var under ett tag gift med båda tills Cleopatra tvingade honom att skilja sig från Octavia.                                                                                 Innan dom gifte sig (första tiden) så fick dom även ett tvillingpar.    Dom hette Cleopatra Selene II & Alexander Helios.                  Tvillingarna fick dock inte träffa sin far på 4 år.  Under den tiden gifte han sig nämligen med Octavia och fick två barn med henne.                   37 f. Kr träffades dom igen, denna gång när han var på väg för att invadera ett annat land.                                                                                                        Från & med det året var Alexandria hans hem. Cleopatra fick det året ytterligare en son.  Ptolemy Philadelphus.

31 f. Kr förklarade Rom krig mot Egypten. När dom krigade vid kusten nära Actium i Grekland, var Cleopatra där med ca 60 egna krigsskepp & "upptäckte" att romarna låg bättre till så då flydde hon med sina 60 skepp. Mark Antony övergav då sina män för att följa efter Kleopatra. När dom kom tillbaka till Alexandria så fick han reda på att hans män hade gått över till Octavian.

När Octavians män kom till Alexandria 30 f. Kr så bestämde han sig för att begå självmord.  När Mark Antony hade dött togs Cleopatra till fånga av Octavians män. När hon väl var tillfångatagen av Octavian så var hon fast besluten att dö. Man vet inte säkert varför men man tror att det var så att det berodde på Mark Antony eller att hon kanske skulle pinas på Roms gator.  Eftersom han hade släpat hennes syster Arsinoe, i kedjor på Roms gator. Eftersom Octavian visste hur gärna Cleopatra ville ta livet av sig så höll han henne under sträng bevakning. Efter ett tag fick hon honom att tro att hon ville leva, vilket ledde till att han inte bevakade henne lika mycket. Detta betydde att hon fick vara ensam en del. Det sista hon gjorde var att äta en middag ensam med sina betjänter där hon även fick en korg med fikon dom, undersökte den men inget ovanligt hittades. Cleopatra skrev ett farvälbrev till Octavian som hon skickade. När Octavian...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cleopatra

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   Cleopatra
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58751 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×