Agatha Christie

4 röster
12601 visningar
uppladdat: 2006-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bakgrund
Agatha Christie föddes 15 september 1890 i Torquay i England, och fick namnet Agatha Mary Clarissa Miller. Hennes mor var engelska och hennes far amerikan. Hennes far dog när Agatha var mycket liten. Hon och hennes två äldre syskon uppfostrades väldigt strängt men realistiskt av sin mor. Barnen hade olika guvernanter som utbildade barnen i hemmet, de gick aldrig i skolan. Det kan vara därför Agatha blev så blyg men fick en otrolig fantasi. Hon drömde som liten om att bli skådespel-erska, sångerska eller pianist. Hon åkte till Paris för att studera musik och sång, men hon var alldeles för nervös för att klara av att stå inför publik. Istället upptäckte hon skrivandet.
Huset där Agatha bodde som liten.
När Agatha var 24 år, 1914 så träffade hon Archie Christie som var stridspilot under första världskriget. Han var en fullfjädrad egoist som bara ville ha roligt och som inte kunde stå ut med att se människor dystra eller allvarliga. Han tog henne ifrån en betydligt snällare friare, som hon redan hade sagt ja till. Paret fick senare en dotter som fick namnet Rosalind.

Debut
När Archie var inkallad i första världskriget tjänstgjorde Agatha som sjuksköterska på ett sjukhus. Hon började då skriva på sin första deckare. Den blev klar 1915 men publicerades inte förrän 1920. Boken hette ”En dos stryknin”, den åldrande hushållsägarinnan Mrs Inglethorpe blir förgiftad med stryknin och dör i förfärliga kramper och det blir polisens uppgift att reda ut vem i hushållet som är skyldig. Hercule Poirot tar sig an fallet och får genast ögonen på den nyblivne änklingen Alfred Inglethorpe, en man med en hel aura av mystik kring sig. Som från ingenstans dök han för inte mer än ett år sedan upp på lantgodset och lade snabbt vantarna på dess ägarinna. Det är nu som Hercule Poirot för första gången presenteras.
Hercule Poirot, en pusseldeckare
Hercule Poirot är en belgisk före detta polisofficer och professionell detektiv. Han är mycket speciell, inte bara till utseendet utan också som person. Det som väcker mycket uppmärksamhet är hans vaxade mustascher. Han är överdrivet artig, vet mycket, är kort och lite kraftig. Invecklade mordgåtor löser han på ett annorlunda sätt. Han springer inte runt och letar frenetiskt efter bevis utan han sätter sig ner och funderar, han använder sina ”små grå celler” och förhör personer. Han lägger sedan ihop pusselbitarna och presenterar en lösning.
I pusseldeckaren finns ett dubbelt tidsperspektiv, tiden för undersökningen och tiden innan brottet begicks. Alla ledtrådar skall presenteras. Läsaren ska i teorin ha samma chans som detektiven att lösa mordgåtan. Reglerna för hur detektivromanen skulle vara komponerad gjordes upp på 1920-talet i England och USA.

Agatha skrev 33 böcker med Hercule Poirot, bl.a ”Mordet på Orientexpressen” (1934), ”Döden på Nilen” (1937) och ”ABC-morden” (1936). I en del av böckerna har Poirot en medhjälpare och vän; Hastigs. Han är en viktig person även om man inte kan säga att han är en av huvudpersonerna. Han är lite dummare än Poirot och ställer konstiga frågor och tänker annorlunda än Poirot. Det kan ofta vara till stor hjälp när Poirot ska lösa en mordgåta.
Vändning i livet
1928 hände en helt oväntad sak i livet för Agatha. Hennes man ville ta ut skilsmässa, han påstod att han träffat en annan. Agatha blev mycket ledsen och kände sig kränkt och hon försvann spårlöst. Hela England skakades av att en av landets mest älskade författare hade gått upp i rök. Men tre veckor senare hittades hon på ett litet hotell där hon hade tagit in under falskt namn. Det förklarade hon med minnesförlust. Ingen kunde undgå att hon tog skilsmässan hårt.
Några år senare när Agatha var 40 år träffade hon under en resa i Mesopotamien (i nuvarande Irak) den 14 år yngre arkeologen Max Mallowan. De gifte sig 1930. Samma år publicerades hennes bok ”Mordet i Prästgården”. I den här boken introducerades en ny och annorlunda detektiv och huvudperson som hette Miss Jane Marple.
Miss Jane Marple är en äldre dam som bor i S:t Marys Mead och hon hjälper polisen att reda ut olika brott med hjälp av sin känsla och människokännedom. Hon är till skillnad från Hercule Poirot amatör. Miss Marple är en ogift fröken som löser fall på ett annorlunda sätt. Hon jämför misstänkta med personer i sin egen hembygd. Miss Marple vet hur människor tänker och kan sätta sig in i andras situationer och hon lägger märke till små saker i människors beteende som andra inte märker. Hon har också förmågan att få andra människor att lita på henne, för att hon är ärlig, uppriktig och dessutom mycket nyfiken. Det är många kriminalpoliser som inte tror på hennes kunskaper utan suckar över henne, men i slutet av böckerna beundrar dom henne alltid för hennes klipskhet. Agatha skrev tolv böcker om Miss Jane Marple som var hennes favorit. De två mest lästa är ”Trick med speglar” (1952) och ”Liket i biblioteket” (1942). I boken ”Liket i biblioteket” är handlingen följande; En morgon vaknar det äkta paret Bantry av att deras hushållerska är helt hysterisk. Hon har hittat en mördad flicka i parets bibliotek. Den mördade är en ung dansös från ett närbeliggande hotell. Misstankarna riktas mot överste Bantry som sluter sig i sitt skal. Men miss Marple som är parets granne ser med misstänksamma ögon på utvecklingen av brottet. Hon nästlar sig in hos den mördades familj och efter ett kort tag vet hon vem mördaren är. Problemet är bara att hon inte har några bevis… Miss Marple var också med i Agathas sista bok ”Sleeping Murder” (1976).

Under pseudonym
Under åren som gick, efter Mesopotamienresan, fortsatte hon att skriva böcker om Miss Marple och Hercule Poirot. Men hon skrev även böcker där det inte fanns någon detektiv alls, till exempel ”Tio små negerpojkar” (1939) och ”Oändlig natt” (1967). Agatha skrev även under pseudonymen Mary Westmacott. Det var några få böcker om Tommy och Tuppence Beresford. Sammanlagt skrev hon sex stycken romaner under den pseudonymen.

Adlad av drottningen
Agatha blev adlad av den engelska drottningen 1971 och dog 5 år senare, 12 januari 1976, 85 år gammal. Då var hennes fullständiga namn Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan. I hennes bankfack hittades hennes självbiografi som gavs ut året efter hennes död och ”Ridå- Hercule Poirots sista fall” (1975) (jag vet inte hur det gick till!).
Några av hennes böcker har senare blivit film bl.a. ”Mordet på Orientexpressen” (1934) och ”Döden på Nile...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Agatha Christie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-19]   Agatha Christie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5876 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×