Asma

6474 visningar
uppladdat: 2010-10-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Astma

Den gråtrista dagen började med att jag rusade som en galning ut genom ytterdörren. Mina långa ben tog stora och snabba steg, ett efter ett. Hjärtat klappade hårt. Jag pustade som en galning. Det var extra besvärande, var väldigt sjuk. Måste hinna, får inte missa bussen, tänkte jag. Jag kom ombord precis innan den skulle köra iväg. Plötsligt började jag känna mig yr och andningen försämrades. Jag kunde inte få luft. Det var tungt att andas ut och varje inandning gick långsamt. Jag hörde röster väsnas i mina öron om att jag har fått lite blåfärgning på läpparna och naglarna. I den stunden var jag så orolig och rädd. Panikslagen. Kunde inte prata eller göra något. Kände tryck över brösten. Tänkte att jag ska försvinna. Dö. Inte existera längre. Kommer inte ihåg hur jag blev inlagd på sjukhuset.

Jag öppna ögonen och såg att ja var övervakad. Sjuksköterskan försökte desperat ge mig luft genom de tilltäppta luftvägarna. Läkaren måste göra undersökningar. Han kan inte utgå från patientens upplevelser. Det finns flera mätmetoder. Generellt sett så är läkaren intresserad av att mäta lungornas funktion, volym, luftströmmens flöde, hastighet och hur algeriskt känslig personen är och sist i vilken grad inflammationen befinner sig. I mitt fall gick jag genom allt detta för att veta anledningen till anfallet. Det visade sig att jag har astma. De gav mig kortison, syrgas och sprutor med luftrörsvidgande medel. Orsaken till att anfallet kom så våldsamt var för att jag ansträngde mig väldigt mycket. Min puls steg och under lång tid. Å andra sidan så var jag förkyld, vilket gjorde saken bara värre.

Innan händelsen påträffade hade jag då och då andningsbesvär och upphostningar. Besvären kom oregelbundet. Men jag brydde mig inte, trodde det inte var något farligt. Att det skulle över snart. Någon gång. Det var illa gjort av mig. Kom sent på sjukdomen. Doktorn berättade att man kan förlora ca en tredjedel av lungfunktion om man inte behandlar det i god tid. 

Vid astmaanfall försvåras luft till och från lungorna. I luftrören svullnar slemhinnan till, muskulaturen dras samman och det bildas segt slem som kan täppa igen de små luftrören. Allt detta beror på att ämne frigörs från celler till omgivningen.

Jag blev sjuk och livet tog en ny och oväntad vändning. Jag har astma och måste lära känna min sjukdom och konsekvenserna av den så att jag ökar förutsättningen för att må bra. Man kan göra mycket själv. Du ska veta vad astma är för något. Vilka astmaframkallande faktorer som finns och vilka som spelar särskilt viktigt en roll för sig själv. Också ska du kunna om mediciner. Du ska inte vara rädd för medicin.

Det jag kan göra för att lindra besvären från astma är att låta bli att springa i kall torr luft. Innan jag t.ex. idrottar så kan jag förebygga anfallen med en astmaspray före starten. Den hjälper med att luftrören utvidgar sig. För att ännu mer vara säker så ska uppvärmningen ske långsamt. Att man springa i någon minut åt gången därefter vilar man fullständigt tills pulsen blir normal igen. Sedan kör man på igen och villar så kan man försätta så här ett par gånger. Efter det kan man springa eller röra sig som alla de andra. Det är viktigt att ta medicin även om du under lång period är utan besvär. Det finns en inflammation i luftrörens slemhinnor som är skadlig och kan på sikt leda till att lungorna fungerar sämre. Därför är den viktigaste delen av astmabehandlingen att behandla själva inflammationen i luftrören. Rätt doser ska det också vara. Om man dagligen andas in ett inflammationshämmande pulver eller en spray som innehåller kortison kan slemhinnan läka och lungorna fungerar som vanligt. Då minskar risken för astmaanfall. Ett astmaanfall kan komma snabbt och utan förvarning, och därför bör man bära med sig sin snabbverkande och luftrörsvidgande inhalationsmedicin. Jag borde hålla mig frisk så mycket jag kan och vaccineras mot infektioner . Samtidigt så ska jag ta medicin.

De kortverkande luftrörsvidgande medicinerna passar bra vid enstaka besvär. De är utmärkta att använda den vid anfall mitt i natten i samband med förkylning.  Kortison hjälper mycket astmatiker. I de flesta mediciner innehåller någon mängd kortison. 

De allra flesta med astma bör behandlas med så kallade inhalationssteroider. Även om astman bara kommer ibland så finns en inflammation i luftrörens slemhinnor. Inflammationen är skadlig och kan på sikt leda till att lungorna fungerar sämre. Därför är den viktigaste delen av astmabehandlingen att behandla själva inflammationen i luftrören. Om man dagligen andas in ett inflammationshämmande pulver eller en spray som innehåller kortison, kan slemhinnan läka och lungorna fungerar som vanligt. Då minskar risken för astmaanfall. Ett astmaanfall kan komma snabbt och utan förvarning, och därför bör man alltid bära med sig sin snabbverkande och luftrörsvidgande inhalationsmedicin.

Man misstänker att ökningen på astmatiker beror på försämrad luft både inomhus och utomhus. I industriländerna har astma ökat kraftigt. Detta är signaler för att vi ska skärpa oss. Vi måste göra något åt det. Ett sätt att undvika astma är att minska försämrad luft. Vi måste sätta ett stop för våra smutsningar i luften. Om luften blir renare så kommer andelen astmatiker att sjunka. En ny studie visar att yttre faktorer som kost har stor betydelse fast astma är till stor del är genetiskt. De säger att om man får i sig mjölkfetter varje dag har man mindre risk att drabbas av astma. Eftersom astma är kronisk sjukdom så kan vi åtminstone milda sjukdomen på många olika sätt. Det kan vara genom att genom att lära dig en god andningsteknik. Då utnyttjar man lungornas kapacitet på ett effektivt sätt, så att varje andetag tar upp mer syre och slemmet transortera bort från lungorna. Astmatikers luftrör är mycket känsliga för olika irriterande ämnen. Därför bör du undvika rökiga rum som kan göra att du får andningsbesvär. Parfym kan också vara irriterande. I sovrummet ska det inte finnas mattor eller kläder. Vill du damma huset så ska ytan vara fuktig. Regelbundna promenader är jätte viktiga. Det gör att man får färre och mindre allvarliga infektioner. Och inte bara det utan du kommer ha en god avslappning, kondition och lättare för dig att hosta upp slem. Stress är ingen orsak till lungsjukdomar. Men precis som andra sjukdomar så kan stress förvärra tillståndet. Vid akut stress ökar halten av stresshormoner i blodet. Hjärtat behöver då arbeta mer och för att hjärtmuskeln ska få mer syre behöver vi öka vår andningsaktivitet. Så varför belasta ännu mer andningsfunktionen mer än vad den redan är nedsatt. Psykiska faktorer kan också leda till anfall. Det är jätte viktigt att nära och kära står nära en. Det är stort stöd.

Astma och KOL kan likna varandra. Många med astma och många med KOL får andningsbesvär av kyla, ansträngning och starka dofter som till tex parfymer. Vissa mediciner fungerar både vid astma och KOL. En skillnad mellan de två sjukdomarna är att KOL nästan alltid orsakas av rökning medan astma uppstår helt oberoende av rökning. Astma är en attacksjukdom där man känner sig symptomfri mellan anfallen. KOL däremot är en sjukdom som inte tar några pauser. KOL uppkommer senare i livet medan astma brukar drabba redan som ett barn. KOL har lätt till förkylningar som ofta leder till infektioner djupare ner i luftvä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Internet o böcker

Kommentera arbetet: Asma

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-01]   Asma
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58788 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×