Charles Darwin (Kort version)

9 röster
18024 visningar
uppladdat: 2010-10-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                                                              Inledning


Enda sedan den första organismen levde här på jorden har den utvecklats under flera miljoner år. Fiskar har utvecklat ben och människorna har utvecklats från homosapiens till de varelser vi är idag. Allt har utvecklats sen jorden kom till, varje varelse som levt på jorden har utvecklats och anpassat sig, dvs. evolutionen. Det var först när en man vid namnet Charles Darwin som var en hårt arbetande naturvetenskapsman som kom på något som vi senare känner till som evolutionsteorin.

                                                   Vem var Charles Darwin?
Charles föddes 1809 i den lilla staden Shrewsbury, Storbritannien.
Hans far, Robert Darwin, var ladsortsläkare samt modern Susanne som dog när Charles var nio år gammal. Vid 16 års ålder flyttade han till Edingburg för att studera till läkare men eftersom intresset inte var stort så hoppade han av studierna.
Vid 19 års ålder var han tillbaka i skolbänken, fast nu vid Cambridge där han skulle utbilda sig till präst, 3 år senare hade han tagit examen men valde att inte studera vidare utan att koncentrera sig på sitt stora intresse, djur och växter.

                                                HMS Beagle
1831 då Charles var 22 år gammal som han fick erbjudandet att åka med fartyget HMS Beagle, en resa som skulle ta 5 år att genomför. Hans uppgift var att samla in prover av växter, djur och stenar under resans gång. Första stället var på Kap Verde öarna, allting han såg var nytt för han, han hade aldrig sett levande koraller eller ökenväxterna som fanns en bit upp på stranden. Det var då Charles bestämde sig för att skriva en bok om geologin i alla länder som han besökte under resan. Han ville se hur jorden var formad, om hur allt han såg, om hur växter, djur och människor och deras sätt att leva.På väg till Galapagos så fick Charles höra om ett djur som liknade en drake, ett djur med en kam längst med ryggraden, det var en iguana eller en ödla som var en meter lång. Det underligaste med ödlan var att den levde både på land och i vattnet. Den skaffade sin föda genom att hoppa ner i havet där den betade sjögräs på havsbotten, när den hade ätit klart så klättrade den upp igen och la sig på en sten och bara stirrade ut över havet. Det var Galapagosöarna som var vändpunkten för Charles. Han upptäckte att djuren som han sett under resans gång var väldigt olika men hade väldigt många liknande egenskaper, han la speciellt märket till dem guldbruna fåglarna, finkar, på dem olika Galapagosöarna, varje fågelsort hade en speciell form på näbben beroende på vilken ö dem bodde på. Dem hade anpassat sig till födan som fanns på deras ön t ex. hade insektsätarna en spetsigare näbb medans fröätarna hade en grövre, trubbigare näbb. Han började då fundera på om alla dem olika sorterna kunde tänkas härstamma från en och samma ursprungsart.Sista anhalten var Nya Zeeland där Charles hittade det konstigaste djuret han har sett under resans gång, det var näbbdjuret.Den hade päls precis som ett däggdjur men den födde inte levande ungar utan la ägg. Den hade en näbb precis som en anka och simhud mellan tårna och levde både på land och under vattnet. Näbbdjuret hade inga fiender och behövde därför inte utvecklas för att överleva. Djurets egenskaper hade helt enkelt stannat i tiden.

                                                  Jenny, William & Annie
1839 gifte sig Charles Darwin med sin kusin Emma Wedgwood, de fick 10 barn tillsammans två vid namn William, Annie.    De var bosatta i London där dem bodde till 1842 då dem flyttade till Down.
Darwin befann sig väldigt ofta på stadens zoo där det fanns djur från hela världen. Men det djuret som Darwin var mest intresserad av var orangutangen från Indonesien, det var en första apan som kommit till England. Det var en hona som fick namnet Jenny. Hennes skötare tvingade henne att ha kläder och dricka te precis som en fin dam, många ansåg att det var väldigt otäckt att se djur uppföra sig nästan som en människa. Men det var inte bara det som uppmärksammade Darwin. Det mest intresseväckande var när Jennys skötare tog fram ett äpple, Jenny blev väldigt glad men när han gömde äpplet bakom ryggen så hon inte kunde se det så blev hon arg." Hon uppförde sig precis som ett ilsket barn tänkte han, precis som William när han fick ett raseriutbrott". Darwin fortsatte att utföra experiment med Jenny. Han spelade munspel för henne för att se om hon gillade musik. Han hängde upp en spegel framför henne och ställde sig bredvid henne för att se om hon reagerade, men hon blev mest förvirrad och försökte känna på spegeln och bakom den för att se om det fanns någonting där. Han upprepade samma experiment med dottern Annie men hon reagerade inte på det. Han kom fram till att en apa var mer intelligentare än ett ettårigt barn. Det var tack vare Jenny som Darwin påbörjade vad vi idag känner till som Livets träd, vilken var en teckning där roten på trädet var en organism ifrån var allt levande hade kommit och sedan utvecklats, trädets grenar var familjer och på grenarna växte de kvistar vilket var de olika arterna. De var släkta med varandra, ex. katt & puma.

 
                                                             Forskningen
Giftemålet gjorde att Darwin fick väldigt god ekonomi, så nu kunde han lägga all tid på sin forskning. Det var nu Darwin började fundera över evolutionsteorin, och resulterade i något som betraktas vara den viktigaste biologiboken som skrivits. "Om arternas uppkomst genom naturliga urvalet" hette boken som han färdigställde år 1859. I boken försöker Darwin bevisa att allt liv på jorden kommer från en och samma art och att dem har utvecklats under flera miljoner år och anpassat sig till miljön och födan. Detta kommer senare att bli känt som det naturliga urvalet. Det tog inte långt tid innan Darwin blev attackerad av arga människor då han sågs att han trotsat bibeln och guds lära. Efter några år blev han accepterad av folket igen, dock så gillade dem inte vad han skrev om, men Darwin fortsatte med sina studier. Men den 19 april 1882, dog han 73 år gammal i sitt hem i Down.

                                         Mina tankar                                            
Att jag skulle jobba om Charles Darwin var en självklarhet för min del, och varför kan man undra?
Jo det som Darwin gjorde, så mycket tid och hans syn på saker gör det intressant och läsa om han, en person som skiljer sig från mängden på hans tid, att inte lyssna till kyrkan och bibeln utan följa sig egen väg, det var en av anledningarna till varför jag valde att jobba om Darwin. Det som verkligen fångade mitt intresse var att Darwin jämförde allt han gjorde, han såg saker, forskade om det och drog sedan sin slutsats. Att jämföra Jenny, apan, med William, hans son, är en av de saker som jag tycker var intressant. Redan innan jag började med ämnet så hade jag begränsad information om Darwin, men efter arbetet så har jag fått en annan syn på vem Darwin var och vad han egentligen gjorde och varför han gjorde det. Men på grund av begränsad tid av arbetet så hann jag inte kommer helt in på ämnet, jag tror nog att med mer tid så hade man kunnat fördjupa sig lite mer, desamma gäller begränsningen av att arbetet fick vara på max en A4 vilket begränsar arbetet väldigt mycket. Att kunna relatera sig till ämnet tycker jag var lite knepigt, men jag ser en sak som jag kan relatera till och det är att Darwin verkligen kämpade och gjorde allt för hans forskning och det kan jag relatera till, att när jag väl har bestämt mig för en sak så ger jag mig inte förens jag är färdig.

Egna tankar
Charles Darwin kan vara en vetenskapsman som man kan se upp till tycker jag, han gjorde saker som få kunde föreställa sig på den tiden, han sa att alla individer och djur kom från en och samma art från början, vilket var väldigt vågat sagt på den tiden. Även att han är prästutbildad och att han inte trodde på att det var Gud som hade skapat jorden finner jag lite ironiskt då det var han som hade skapat jorden finner jag lite ironiskt då det var Darwin som kom på evolutionsteorin, den teorin som säger emot bibeln och skapelsen teorin.
Enligt mig så är Darwin en av världens mest framgångsrika naturvetensk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.mimersbrunn.se/Charles_Darwin_2261.htm http://www.knowledgerush.com/wiki_image/0/09/Darwin_ape.png Charles Darwin TANKAR SOM FÄRÄNDRADE VÄRLDEN av Carin Svensson http://www.ne.se/charles-darwin?gclid=CMOcjqG-yKQCFUWEzAod2D7JEQ# http://sv.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

Kommentera arbetet: Charles Darwin (Kort version)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-02-23

    Hej! Hur kommer jag i kontakt med författaren bakom detta inspirerande inlägg? Min mailadress: marcusantonson@live.se Med vänlig hälsning Marcus Antonson

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-10]   Charles Darwin (Kort version)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58791 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×