Kurder - Strävan efter ett eget land

18 röster
12966 visningar
uppladdat: 2010-11-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

KURDER - strävan efter ett eget land

Vad konflikten handlar om och orsaker till konflikten

I över 25år har det varit krig mellan Turkiet och kurderna. Turkarna har växt upp med hatet mot kurder och det känns troligen meningsfullt för dem. Kurder blir orättvist behandlade i sitt "eget land". Det var inte förrän 1990- talet som man började kalla kurderna för kurder, innan det fick de heta "bergsturkar" för att de inte hade någonstans att bo eller ta vägen. Kurder blev förtryckta i sitt eget land.

Det har varit en stor konflikt mellan Turkiet och Kurderna under lång tid.

Anledningen är att en gång för länge sedan krigade kurderna och turkarna tillsammans, de hade kommit överens om att de skulle dela på vinsten. Dvs. dela på landet på något sätt så båda länderna fick ta del av lika mycket. Men, så blev det inte. Turkarna lurade kurderna och tog allt dem hade, och ägde. Där blev kurderna helt maktlösa och det de en gång i tiden ägde var nu i turkarnas händer. Kurdistan fördelades och blev en del av Turkiet, Iran, Irak och Syrien.

De kurder som strider mot turkarna är gerilla soldater och dess parti heter PKK. Innan PKK grundades hade kurderna försökt ta tillbaka sitt land på ett eller annat sätt, men de har inte lyckats så bra. Massvis med kurder har förlorat sitt liv, massvis med kurdiska familjer har gråtit tårar av blod enbart på grund av att de förlorat sina söner som kämpade för ett eget land, än idag fäller kurderna tårar för att deras barn gått till bergen för att kriga mot de turkiska soldaterna. Kurdiska ungdomar som vill hjälpa till och visa att de är riktiga kämpare flyr från sin familj till bergen, de vet att de inte gör något fel, de vet också att deras föräldrar kommer att gråta varje natt från den dagen hon flyr hemifrån till krigsvärlden. Turkarna dödar utan att tänka, de har föds med hatet mot oss kurder, och vi kurder har fötts med hatet mot dem. vissa bryr sig inte om konflikterna alls, medan andra skulle kunna döda en turk bara hon fick tag i en. Allt handlar om hur ens föräldrar förklarar situationen för barnen. Hade mina föräldrar sagt att vi ska gilla turkar, hade jag gjort det. Eller tvärtom. Sen finns det vissa som inte säger något alls, som t.ex. mina föräldrar, av den anledningen så har jag min egen uppfattning om turkar och kurder.

Vilka grupper eller stater är inblandade?

Eftersom Kurdistan fördelades på flera olika delar så är det många som är inblandade i denna konflikt. Kurdistan ligger i gränsområdet mellan Turkiet, Iran, Irak, Syrien och Kaukasus. De flesta kurder bor i Iran, Turkiet och Irak.
Europa är också inblandad i det här, eftersom Turkiet är ett land som vill komma med i EU trots deras otillåtna lagar. USA är också inblandade, det USA ber den turkiska befolkningen göra, det gör turkarna. Hade USA tilltalat åt Turkiet att lägga ner eländet som de orsakar, så hade de nog gjort det eftersom USA är ett viktigt land för Turkiet, såsom Turkiet för USA.

Alla som vet om konflikten men inte gör något åt saken, för den delen gör något också, är inblandade.

Vilka konsekvenser har konflikten fått?

Ett rått exempel som kurderna har varit med om är Halabja. Halabja var en stad i södra Kurdistan, den hade cirka 70 000 invånare. 16 mars, 1988 anföll 15 irakiskt flyg denna stad och bombarderade den med giftiga gaser, bland annat nervgaser som dödar inom en kvart. Anfallet var helt oförberett och kurderna kunde inte fly eller skydda sig.  Drygt 10 000 överlevde, och alla dessa förde med sig olika sjukdomar. Cancer, försämrat immunförsvar, dålig matsmältning, sömnrubbningar, depressioner, blindhet och sterilitet är mycket vanliga i Halabja. Många barn föds vanställda eller handikappade.

En fråga som dyker upp i hjärnan just nu, är kurderna det folkgrupp som föddes för att bli nedtryckta, mördade och ihjälslagna?

I årtal har Turkarna och Kurderna varit två folkgrupper som inte tål varandra. I Turkiet har kurdernas existens förnekats, orden kurd och Kurdistan har varit förbjudna och ersatts med "bergsturkar" istället.

Kurdiska språket har i perioder varit helt förbjudet. Än idag får man inte tala kurdiska i Turkiet. De kurdiska barnen får säga "Jag är stolt turk" innan de påbörjar en lektion. Den som inte gör det blir slagen av läraren.

Gör en kurd minsta lilla fel kan det leda till brutal misshandel av en turk.

Kurderna i Turkiet kan häktas för ingenting, massvis med kurder sitter inne och satt inne för deras etniska bakgrund. "Turkarna släckte cigaretter på fångarnas kroppar, drog ut fångens tunga och stack den med nål eller knivspets. De vred även om fångarnas öron, slog sönder deras tänder, revben och fingrar, även deras näsa, haka och huvud. De vred armarna och benen ur led. De sparkade på smalbenen med stålförsedda kängor, för att benen skulle gå av."

Det är inte bara män som var fängslade, också kvinnor. När skriken från torterade kvinnor hördes, tänkte männen "Det kanske är min fru", när de hörde barnskrik sa de till sig själva, "det är kanske mina...".

Det har hänt att en manlig fånge känt igen sin hustrus vrålande röst och börjat banka huvudet mot väggen som en vansinnig, senare dog han under tortyren...

En stor del av kurderna lever fortfarande under starkt förtryck och på flykt. Längtan efter ett eget land växer allt mer, upproren slås hårt ner men föder alltid nya.

Åtgärder

Eftersom Turkiet vill komma med i EU så har EU vissa krav som de vill att Turkiet ska uppfylla. Av den orsaken att ett av dessa krav är att man inte ska använda våld eller tortyr så uppfyller Turkiet tyvärr inte dessa krav. Mänskliga rättigheter medföljer också i kraven, Turkiet har inte ens det. För fortfarande i nuvarande läget i Turkiet så torteras kurderna.

Turkiet har länge lovat kurderna att förbättra deras situation, framsteg har skett, men inte många. Idag ser folket det katastrofala problemet mellan kurder och turkar, så man pratar öppet om det nu. Förr var det värre, då vägrade Turkiet erkänna att kurder existerade, och att kurderna hittade på allt själva, men nu ser dem åtminstone problemet. Situationen för kurderna har länge varit svårt.

Kurderna har ett kurdisk arbetar parti som kallas för PKK. Vilken kurd som helst får delta i partiet och tvista. PKK grundades under slutet av 1970-talet av Abdullah Öcalan, med fokus på kurdernas rättigheter och drömmen om ett eget kurdiskt land. PKK är inte så kallade terrorister, de är bara "beväpnade reformister" som försöker få tillbaka sitt land de en gång i tiden hade, men blev hycklade på ett oerhört brutalt och obegripligt sätt.

Om man är politiskt aktiv i ett särskilt parti kan det orsaka mer konflikter.

PKK:s mål är att få den turkiska staten att erkänna kurdernas kulturella och politiska rättigheter, de kämpar för sitt folks rättigheter. De har all rätt att behandla turkarna som turkarna behandlar dem, dvs. de har rätt till att döda och använda våld mot turkarna.

Kurderna har ett politiskt parti också som heter BTP.

BTP är ett kurdiskt parti i Turkiet som strävar efter sina rättigheter. De vill ha samma rätt som turkar i landet. De vill också tala sitt eget språk, de vill också undervisas på kurdiska språket. De vill ha ett kurdiskt namn.

Men, turkarna kan inte acceptera kurderna, varför?

Vad kan man göra för att lösa problemet?

Det finns inget direkt svar på vad man kan göra för att lösa problemet. Man har försökt bilda olika partier, det har inte hjälp, man har stött ut Turkiet ur EU, det har inte hjälp. Vad mer kan man göra för att försöka lösa det?

Jo, att EU och USA tar bort PKK från sin terrorist lista, det kan världen börja med att göra. PKK är inte ett hot mot världen, det är bara folk som vill bli behandlade på ett rättvist sätt.

FN som kämpar för mänskliga rättigheter borde faktiskt engagera sig mer i detta ämne och se till att alla människor blir behandlade på ett rättvist sätt, och att alla människor ska vara lika värda.

Egna tankar och reflektioner

Jag är svensk medborgare. Staten ser mig som en svensk, men ändå hör jag inte hemma här. Jag hör inte hemma i den kurdiska delen i Turkiet heller. Jag är främling här i Sverige och främling i "Turkiet". Vart hör jag hemma egentligen?

När jag var yngre tänkte jag aldrig på att jag tillhör den folkgrupp utan land. Det är nu när man blir äldre och vill åka och hälsa på sitt hemland som man tänker på det. För två år sedan när jag skulle åka till Turkiet med min familj varnade pappa oss att inte ta med sig "Dalkurd" t-shirt eller något som representerade vår flagga. Och när vi skulle passera den turkiska tullen sa han åt oss att hålla tyst. Jag tog det inte seriöst då, men när jag tänker på det nu så vet jag exakt varför pappa sa så. Enbart för att turkarna kunde behandla oss d&ar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Har utgått utifrån egna tankar och tagit hjälp av andra som kan mycket om ämnet.

Kommentera arbetet: Kurder - Strävan efter ett eget land

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-04-14

    varför finns det ingen källhänvisning från vart du tagit informationen ifrån?

  • Inactive member 2012-04-14

    varför finns det ingen källhänvisning från vart du tagit informationen ifrån?

Källhänvisning

Inactive member [2010-11-17]   Kurder - Strävan efter ett eget land
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58801 [2019-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×