Heddda Gabler - Analys

11 röster
13901 visningar
uppladdat: 2010-11-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hedda Gabler
Drama - Analys

Handling

Den unga och vackra nygifta Hedda är inflyttad i sitt drömhus. Men Hedda är inte lycklig, hon som fostrats till att vara vild och impulsiv är nu infångad i ett kvävande tryggt och konventionellt äktenskap.

Genom att gifta sig med den lovande och pålitlige Jörgen Tesman kunde hon behålla kontrollen över sitt liv. Eftersom Hedda är högre klassad än Jörgen, hade hon det lättare att ha makten i hemmet, hon hade försäkrat sin försörjning och sociala status. Medan Jörgen fullföljer sitt uppdrag som familjeförsörjare, tänkte Hedda fortsätta leva sitt gamla liv som annars hade varit omöjligt för henne att leva om hon vart singel.
Hedda och Elin var förälskade i varandra. Hedda gifte sig, och Elin lämnade staden och fortsatte leva som en älskarrinna till samma kön. När hon senare återvände till staden, så vände det på hela situationen.
Elin var författare, och Heddas make, Jörgen, var intresserad av att lösa det hon skrev. Elin hade sålt sin första bok jättebra, och nu fortsatte hon att skriva. När hon sedan en dag går ut och roar sig och dricker tappar hon bort sitt manuskript. Hon är helt förstörd när hon kommer hem till Hedda för att hennes "vän" väntat på henne där, fru Elvstedt. Hon lämnade sin man för att följa efter sin älskarinna.
Hedda och Elin är ensamma på riktigt nu för första gången, de orkade inte hålla emot längre, de kysste varandra. Och när Hedda kommit på att hon gjort fel fick hon panik, hon tog sin pistol, gav den till Elin, och Elin gick sin väg.
Innan det hade Jörgen hittat Elins manuskript, tagit hem det och tänkte lämna tillbaka det senare. Men, efter att Elin lämnat huset tog Hedda manuskriptet och brände upp det.

Lite senare kommer Professor Brack med en dålig nyhet om att Elin skjutit sig själv. Fru Elvstedt och Jörgen försökte pussla ihop Elins manuskript, med de kladdpapper hon hade skrivit tidigare.

Professor Brack visste att det var Heddas pistol som hon hade på sig.
Så han berättade sanningen för Hedda, att Elin inte begått sitt liv. Utan att hon blivit skjuten i underlivet av Diana för att hon anklagat henne att Diana tagit hennes manuskript den kvällen de var ute och drack.

Hedda orkade inte med allt, det blev för mycket, mycket lögner, mycket hemligheter, hon sköt sig själv med pistolen hon hade kvar, ett skott i huvudet, och stackars lilla barnet i magen dog med henne.

Hedda Gabler: en vacker och populär kvinna i staden. Alla vet vem hon är och ser upp till henne. För att inte få rykte, så lämnar hon sin älskarinna, och gifter sig med arbetsklassuppkomligen Jörgen Tesman som hon inte ens är kär i.

Elin förstärker Heddas frustration och förtydligar svårigheten i valet hon gjort. Hedda åtrår den värld som blir hennes fängelse och samtidigt både avundas, beundrar och hatar hon Elin som vågar ställa sig utanför den världen. Heddas kluvna längtan efter den värld hon saknade gjorde mig lite känslig.

Elin Lövborg: var den bisexuella kvinnan i rollen. Hon var Hedda Gablers älskarkvinna innan Hedda gifte sig och svek deras förhållande. Hon var duktig på att spela sin roll som en kvinna, eftersom det egentligen är/var en mans roll.

Jörgen Tesman: Hedda Gablers make, som är så kär i Hedda.
Professor Brack: Han var förtjust i Hedda och slängde stötar i luften. Han fick Heddas uppmärksamhet. Han var duktig på att spela sin roll, och slängde några upphetsande blickar till Hedda ibland.
Fru Elvstedt (Tea): Hette hon som lämnat sin man för Elins skull.  Hon och Elin hade inlett ett förhållande i smyg efter att Elin flyttat från staden. När Elin återvände till staden följde Tea efter henne. Tea hjälpte Elin när hon hade det svårt, så de blev liksom också vänner.

Fröken Tesman: Det var Jörgens faster, hon gillade Hedda väldigt mycket. Men hon var varken vind eller luft för Hedda, Hedda såg sin som en överklassare. Hon fanns inte med så mycket i pjäsen, bara lite i början. För i slutet dog hon. 

Diana: Hon var en osynlig roll figur som man inte fick se, men man fick höra hennes namn. Hon var förmodligen en "vän" till Elin Lövborg.

Miljö

Miljön var väldigt fräsch och rikt. Pjäsen utspelar sig i herr och fru Tesman villa. Det man får se heltiden är den avlånga soffan som man använde som trappa också, byggd av modeller, soffan/trappan använder de som både soffa och trappa. Betydelsen för denna villa var att det var en trivsam och fräsch miljö. Under en scen spelade sig pjäsen i Heddas sovrum också. Den scenen ville mer visa Heddas brist på kärlek och närhet. Hon saknade den kärlek som hon egentligen ville ha, med en älskarrinna.

Något annat från scenen som fråga mitt intresse var de vita blommorna. Jag tror att de vita blommorna ville mer visa tecken på deras kärlek, alltså Hedda och Elins förflutna.

Tiden

Pjäsen utspelar sig i två dagar under september. Under dessa två dagar hände det mycket. Men i pjäsen förklarade de också att de varit på smekmånad, dvs. semester i 5 månader innan och i början kom de nyligen hem för de hade sina resväskor framme och packade upp.

Budskap

Jag tycker att budskapet kunde vara olika,. T ex  "ger du bort något, går du miste om något också". Men det menar jag att, Hedda Gabler gav sin pistol till Elin Lövborg, kan kalla det för "present" eller "ett minne". Samtidigt som hon gav bort det gick ju hon miste om sin vän också. För i baktanken tror jag att Hedda visste att Elin förr eller senare skulle använda pistolen. Det kan också vara såhär, att budskapet var att de ville visa hur kvinnor levde under tidig 1930-tal.

Eller, "Att våga leva ut sitt liv". Elin vågade leva ut sitt liv, hon var inte rädd. Det kan vara så att de ville visa att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Eftersom detta är analys så kan det inte finnas källor.

Kommentera arbetet: Heddda Gabler - Analys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-11-17]   Heddda Gabler - Analys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58803 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×