Mänskliga rättigheter Kina

7087 visningar
uppladdat: 2010-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mänskliga rättigheter

Kina i fokus - lagar som stiftats, löften som givits, mänskliga rättigheter som gång på gång och fortfarande ignoreras.

•-          Frihetsberövanden utan rättegång, vanligt förekommande.

•-          Tortyr, förbjuden enligt lag, vanligt förekommande.

•-          Dödsstraff, enligt Kinesisk press: 2790 domar under 2006. Forskare uppskattar ca 10 000 domar.

•-          Amnesty, arbetar för att utreda allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter

Hur kan en stat skriva lagar som inte följs? Hur kan ett land så tydligt bryta mot de mänskliga rättigheterna? Hur och när kommer någon att sätta stopp?

Frihetsberövanden utan rättegång

Fakta ur: UD: s (Utrikesdepartementets) rapport om Mänskliga rättigheter i Kina 2007

Att bli dömd utan rättegång och utan att kunna försvara sig är något som enligt uppgifter används för att "rensa upp" inför OS i Peking 2008. Detta kallas administrativt frihetsberövande och under dialogen mellan Kina och EU i september 2006 så fanns då ca 250 000 personer utsatta för detta i anstalter för "omskolning genom arbete" (reform though labour, RTL).

Administrativa frihetsberövanden kan vara upp till tre år och beslutas av en poliskommitté på länsnivå, inte av domstol. Från fjorton års ålder kan man utsättas för frihetsberövning, att överklaga är möjligt men det är i praktiken sällan framgångsrikt.

Omskolning genom arbete är vanligt när det gäller administrativa frihetsberövanden. Det innebär att man "förenar kroppsarbete med ideologisk skolning och syftar till att förändra beteenden som betraktas som olämpliga". Aktivister, petitionärer, Falun Gong-utövare, migrationsarbetare eller religiösa ledare kan sändas till arbetsläger med hänvisning att de stört den allmänna ordningen. Det förekommer också tillfälliga frihetsberövanden på ca 20 dagar om ett viktigt partimöte ska hållas och man vill visa upp sin bästa sida.

Mina reaktioner:

Administrativa frihetsberövanden ser för mig ut som en ursäkt för makthavarna att snabbt kunna "städa bort" personer som hotar deras styrsätt. Att isolera hotande personer är säkert effektivt, det skrämmer bort andra och när de väl kommer tillbaka efter ca tre år, är de väl så gott som bortglömda. De tillfälliga frihetsberövandena på ca 20 dagar är ännu tydligare med att detta bara är ett sätt att "sopa in smutsen under mattan". En narkotikamissbrukare blir inplockad några dagar innan den årliga folkkongressen för att sedan återvända till missbruket några dagar senare. Kanske en av de största anledningarna till att ingen kan opponera sig (se slutsats).

Tortyr

Fakta ur: UD: s (Utrikesdepartementets) rapport om Mänskliga rättigheter i Kina 2007

Enligt kinesisk lag är tortyr förbjudet. Lagen gäller dock endast fysisk tortyr, inte psykisk tortyr. Man har försökt minska bruket av tortyr genom att införa regler om att bevis som framtvingats ej kan användas i rättegång. Man har också infört ljud och film upptagningar under vissa förhör som gäller organiserad brottslighet m.m.

Verkligheten är att både fysisk och psykisk tortyr är vanligt förkommande, särskild på landsbygden och i fattiga områden, i städerna har en viss minskning noterats. Vanliga tortyrmetoder är elchocker, fastkedjning i obekväma ställningar, isolering och misshandel. FN: s specialrapportör för tortyr konstaterade i november 2005 att bruket av tortyr var utbrett i staten Kina.

Mina reaktioner:

Tortyr är vanligt förekommande. En kort mening på fyra ord som innebär så mycket. Kina känns väldigt långt borta när jag läser om det här. Tortyr är något som jag blundar för i filmer, något som bara behöver nämnas i böcker för att jag ska få rysningar. Ändå är det andra människors vardag. Tänk att bli gripen av polisen för något man inte gjort men sen ändå "erkänna" för att slippa plågan. Det är svårt att beskriva hur stor skillnad det är, att polisen är något man kan lita på. Egentligen helt omöjligt att föreställa sig.

Dödsstraff

Fakta ur: UD: s (Utrikesdepartementets) rapport om Mänskliga rättigheter i Kina 2007

Användningen av dödsstraff är mycket omfattande i Kina. Men den kinesiska regeringen vägrar att berätta hur många domar som avkunnas eller verkställs varje år. Enligt organisationen Amnesty utfärdade Kina 2790 dödsdomar under 2006. Dessa fakta var baserat på kinesisk press. Enligt kinesiska akademiska uppskattningar kan den verkliga siffran ligga på ca 10 000 dödsdomar 2006. Organisationen Dui Hua Foundation bedömer att antalet dödsstraff har sjunkit de senaste åren, till ca 7 000 under 2006. Företrädare för Högsta domstolen har uppgett att antalet utdömda dödsstraff 2006 var det lägsta på över ett decennium.

Dödsstraff kan dömas för 68 olika brott, våldsbrott samt ekonomiska brott. Dödsstraff får ej utdömas till barn under 18 år.

Efter kritik från många länder, bland annat Sverige har Kinesiska regeringen flera gånger sagt att avskaffandet av dödsstraff är ett mål, om än på mycket lång sikt. Från och med januari 2007 har Högsta domstolen börjat syna provinsdomstolars dödsdomar. Översynen sker av en panel på tre domare som främst förlitar sig på skriftlig dokumentation. Målet med detta är att minska antalet dödsdomar med 20-30 procent och enligt Högsta domstolens vice ordförande ska en stor andel domar ha underkänts efter årets första sju månader.

Mina reaktioner:

Dödstraff innebär att man gjort något som gör att man inte har rätt till att leva. Borde inte alla människor ha rätt till att leva? Har man tagit någons liv har man väl inte rätt till att leva, eller? Jag är emot dödsstraff. Särskilt när det gäller ekonomiska brott. Men så tänker jag på den lilla, lilla andel brott där någon mördat en annan, gärningsmannen är inte psykisk sjuk och visste precis vad den gjorde vid mordet, och viktigast av allt personen ångrar sig inte, har inget samvete. Ska man dö då? Nej, kanske inte, det vore faktiskt fel. I finare ordalag, alla människor har en gång skapats, alla människor har en gång varit oskyldiga barn. Det är världen, de som redan upplevt världen som avgör hur nästa generation ser ut. Jag tror inte att man kan se på en bebis om den kommer att bli en massmördare om några år. Tittar man på dess framtida omgivning så kanske man kan förutse det. Alltså måste det gå att omvända en person till en annan. Visserligen skulle man börja om med hela uppfostran och barndomen från minus men om alla hjälptes åt och ingen såg personen som en som förtjänar att dö så kanske personen skulle få uppleva det som jag och personer i min omgivning fått som gjort oss till "icke massmördare". Kärlek, eller hur?

Amnesty

Fakta ur artikeln: People's Republic of China: Fear of torture: Chen Zhenping (3 Nov. 2008)

Organisationen Amnesty som verkar för att mänskliga rättigheter i världen skrev en rapport i november 2008 om Falun Gong utövaren Chen Zhenpings öde efter att ha blivit gripen 9 juli 2008.

Falun Gong är en metod för att förfina kropp och sinne genom särskilda övningar och meditation. Sedan den introducerades till allmänheten 1992 av dess grundare Li Hongzhi, används Falun Gong av tiotals miljoner människor i runt 80 länder. Sedan juli 1999 är Falun Gong förbjudet att utöva i Kina och dess trogna anhängare har blivit slagna, torterade och dödade när de vädjat om en fredlig lösning.

Rapporten beskrev hur Chen Zhenping först blev arresterad och sedan hamnade på en anstalt för att bli "omskolad genom arbete". Hon får sova på golvet i en cell med fler än trettio personer och arbeta ca 19 timmar per dag. När hennes familj försökte få tag på en advokat för att få henne frisläppt fick de veta att regeringen hade varnat för att utöva Falun Gong inför OS och att Chen öppet trotsat det.

Amnesty vädjade om att man skulle skriva brev till ett antal högt uppsatta människor i Kina där man frågade efter Chen Zhenping och krävde hennes frisläppning.

Mina reaktioner angående källor:

När jag läser UD: s och Amnestys rapporter så framgår det verkligen tydligt vad författaren vill. UD vill kort och gott beskriva mänskliga rättigheter i Kina, deras rapport är neutral och opartisk. Man får intrycket av att det här är fakta som man kan lita på. Jag tror att de inte vill komma på kant med vare sig Kina eller någon motståndsrörelse.

Amnesty vill beröra. De vill att man ska reagera och agera. Deras rapport handlar ju om ett enskilt fall och kanske är det smart, folk kan förstå innebörden bättre om det står "hon blev torterad" än om det står "tortyr är vanligt förkommande".

Båda rapporterna handlar om i stort sett samma sak men ser ändå så olika ut. De är säkert sanning båda två men vill olika saker. Nu har jag inte hittat någon sådan källa men om någon som var för regimen i Kina hade beskrivit situationen så hade vi haft ännu en synvinkel av verkligheten.

Slutsats:

Mina tankar och spekulationer om Kinas förhållningssätt till mänskiga rättigheter

När jag läste om Kina och hur landet behandlade människorna var min första reaktion; hur? Hur kan ett land göra något så fel utan att det blir uppror och utan att resten av världen säger stopp? Efter ett längre funderande insåg jag vilken makt Kinas regering har. Genom att slå ner på varje litet andetag om oliktänkande och uppror visar de tydligt vem som bestämmer. En annan orsak är nog bristen på information om vad som verkligen händer bland de flesta kineserna. Med censur, hård kontrollerad media och ingen yttrandefrihet är vi i resten av världen antagligen bättre informerade om situationen i Kina än många kineser.

Kina har, som en accepterad stat av världen, rätt till självständighet i sitt styre. Andra länder kan lämna synpunkter men för att förändra är det krig som gäller, då måste man erövra landet. Idag är det antagligen inte kö till att börja kriga med världens fjärde största land. Krig är förstås inte heller alltid rätt. Krig kan bli väldigt fel också. Som när USA beslutade att gå in i Irak. Man ansåg tillslut att landet bröt mot för många mänskliga rättigheter och att risken att landet tillverkade kärnvapen var för stor. Invånarna i Irak mår inte särskilt mycket bättre nu.

Men någon gång måste väl världen dra en gräns, en gräns där man får gå in och avbryta utan krig? Är det möjligt? Kanske inte, antagligen inte, med så många högt uppsatta personer som det finns i världen är det väl stört omöjligt att enas om en sån sak. Förstås.

Jag spekulerar vidare. Genom att hota med att avsluta handeln med Kina har vissa länder kunnat påverka situationen. Men det är ju faktiskt inte makthavarna som blir lidande av att exporten av ris minskar. Det är ju b&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mänskliga rättigheter Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-12-08]   Mänskliga rättigheter Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58813 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×