Atombomb

1 röster
4704 visningar
uppladdat: 2011-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

•1.      Inledning

•2.     Resultat

•3.     Slutsats

•1.      I denna rapport ska jag berätta och reflektera lite över de atombomber USA skickade över Japan under andra världskriget.  Efter att Japan attackerat USA:s militär bas Pearl Harbor väcktes det ett stort hat från USA mot Japan och en hämnd var på väg. Man hade några år innan atombomberna släpptes upptäckt att genom att klyva atomer kunde man utvinna en mycket stark energi, och med hjälp utav kedjereaktionen en mycket långvarig. USA visste att dem redan segrat över Japan men visste Japan det själva? USA ville verkligen visa Japan att dem var besegrade, genom att utplåna delar av Japan.

•2.      

•3.     Japan attackerades från olika nationer, från alla landets fronter, även fast Japan var totalt invaderat så hade dem ca.2 miljoner man som var redo att strida för kejsare Hirohito och Japan.  USA England och Kina hade tillsammans ställt ett krav på att Japan skulle kapitulera, denna överenskommelse kallades potsdamdeklarationen, först vägrade Japan gå med på dessa krav, men efter atombombernas fall över Hiroshima och Nagasaki gick dem med på det och kapitulerade.

Under andra världskriget hade USA med hjälp av andra nationer hållit på med ett forskningsprojekt kallat "Manhattan", 16 juli 1945 hade man framställt den första atombomben fylld med plutonium, man provsprängde den över ett öken område i New Mexico under en operation undernamnet The Trinity Test.  Bomben skapade en krater som var 3 meter hög och 330 meter bred med en räckvidd på över 160 km och ett enormt svampmoln.  Man ansåg resultatet av denna bomb mycket framgångsrikt och man bestämde sig för att skapa en liknande bomb att fälla över Hiroshima.

Den  6 augusti 1945 kvart över 8 släpptes bomben kallad "littleboy" över den Japanska industristaden, bomben var uranbaserad och innehöll ca 60kg uran.  Man släppte bomben på 10000 meters höjd med avsikt att bomben skulle detoneras 600 meter över marken.  100000 människor tros ha dött direkt under detoneringen andra dog av strålskador, eller under ruinerna, strålskadorna kunde få huden att lossna, ögonen att trilla ur, näsan att falla av, det var ett ytterst plågsamt sätt att dö på. Nästa atombomb fälldes den 9 augusti över Nagasaki. Denna bomb kallades ''fatman'' den här bomben ska ha varit även kraftigare än '' littleboy''  och denna var precis som Trinity plutonium baserad, trots denna bombs kraft dödade den färre personer än bomben som släpptes över Hiroshima, ca 75000 personer tros ha omkommit de närmaste dagarna efter bombens detonering.

•4.     Dessa bombningar ledde till total utplåning av dessa städer, all bebyggelse jämnades med marken all natur också, de människor som överlevt bombernas direkta verkan dog i senare skede av cancer. Varken naturen eller livet har än idag återgott till det normala. Fortfarande ser man missbildningar bland växter, barn och annat och antalet människor som drabbas av cancer är betydligt högre en det världsliga genomsnittet. Men, hur fungerar egentligen en atombomb och vad är det som påverkar Djur och natur?

En atombomb fungerar genom att man fyller ett käl med ämnen (ofta plutonium eller uran) som har väldigt instabila atomkärnor och mycket alfastrålning. Man använder faktiskt den minstfarliga strålningen, alfa när man detonerar atombomber för att den kan förflytta sig snabbast. När man skapar själva kärnan i bomben pressar man ihop radioaktiva ämnen under väldigt högt tryck, det skapar en massa med väldigt hög densitet och utan att lossa fler neutroner än normalt kan man hålla massan stabil tillräckligt länge för att kontrollera och planera detoneringen.  Fast efter ett tag har det bildats så mycket neutroner att trycket i den täta massan blir för högt och då exploderar energin inuti bomben. Det gör så att atombombens massa delar sig i två delar med extremt hög energi, och när dessa två sedan slås ihop bildas det en enormenergi, och det är den energin som detonerar bomben.  När bomben har detonerats bildas det ett gigantiskt moln som kan nå temperatur upp emot 14000000 grader c, samtidigt bildas det en våg och strålning. Vågen färdas på en hastighet som är dubbelt så snabb som ljusets hastighet, allt som den här vågen kommer i kontakt med jämnas med marken på nolltid. Beroende på väder och vind så kan den här vågen spridas på ett 15km2 område, och den radioaktiva strålningen kan med vinden spridas över hela världen

Hur djur och natur påverkas av strålning:

Man kan bli träffad av två olika sorters strålning, en som bränner sönder kroppen eller växten eller en som förstör dess ursprungliga dna. Den strålning som bränner sönder är direkt dödande och har inga efter effekter på djuret eller växten. Den strålning som direkt bränner är en starkare, färskare strålning än den andra. Den svagare strålningen träffar först kroppens eller växtens yttersta celler, med strålningen så får cellerna en energikick, till en början är inte detta något extremt farligt tills cellerna börjar dela sig. Efter ett tag med celldelningen så kommer kroppen eller växten att få en högre andel högenergi celler än vanliga celler, och då ändras dess ursprungliga dna. När kroppens immunförsvar försöker angripa dessa celler dör kroppen sakta men säkert, man kan säga att den angriper sig själv. De är det som kallas cancer. Visserligen händer inte detta alla som träffats av strålning, men dna blir alltid förändrat, det är därför många barn efter sådana katastrofer ofta föds med missbildningar.

Jag anser att atombomben idag är det största hotet mot jorden, man skulle så lätt kunna utplåna jorden på några dagar med ett tiotal atombomber. Under hela mänskligheten har det alltid funnits krig och hat och fred på jorden är något...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Atombomb

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-17]   Atombomb
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58832 [2023-03-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×