Modern Asatro

5 röster
10895 visningar
uppladdat: 2011-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mjölner

Förord

Anledningen till att jag valde skriva om Modern Asatro är att inte många valde att skriva om den. Jag kommer också skriva om den nordiska mytologin vilket var början till dagens asatro. Många tror också att Asatron inte längre existerar, men i själva fallet så lever de flesta traditioner och seder kvar än idag. Ta veckodagarna som exempel, Tyr (tisdag), Oden (onsdag), Tor (torsdag) och Freja (fredag). Men även större högtider såsom Midsommar har en koppling till Asatron.

Fakta

Begreppet "asatro" kom till på 1800-talet och modern asatro kom till vid slutet av 1960-talet. Den fick med sig många följeslagare och kunde därför börja expandera. Den svenska moderna asatron har inga hårda krav på dem troende, en asatroende får äta vad han/hon vill, gifta sig med personer inom andra religioner m.m.  Kort sagt, man kan leva ett vanligt liv utan att försöka anpassa sig pågrund av sin religion.  Det enda man behöver göra är att följa några traditioner och seder.

Det finns flera olika sorters asatro. Grunden i den svenska/nordiska asatron utgår mest på seder och traditioner. Men grupper av rasister och dylikt har använt sig av den moderna asatron för att få fram deras tolkningar och budskap. Oftast utan någon religiös anledning, istället utnyttjar dom religionen i politiskt syfte. Det finns också grupper som använder religionen i magiskt sammanhang.

Rasideologisk asatro: de grupper som fokuserar på rastillhörighet och blodmystik. Dessa grupper är ovanliga i Sverige. Tidigare fanns Svensk Hednisk Front.

Etnisk asatro: grupper som anser att asatro handlar om etnisk tillhörighet. De ser sig inte som rasister men talar om folksjäl och att olika etniciteter är genetiskt betingade för olika gudar. Ovanliga i Sverige, men det avsomnade Norröna Samfundet brukar räknas dit.

Kulturell asatro: anser att asatro handlar om seder och historia. Fokuserar även på naturromantik. Dessa grupper har ofta en antirasistisk inställning och tar starkt avstånd från rasistisk och etnisk asatro (se nidstång). Huvudspåret i Sverige och Norden. I denna grupp ingår Sveriges Asatrosamfund och Nätverket Forn Sed.

Paganistisk asatro: grupper som införlivar fornnordiska föreställningar i trossystem som inte har något med asatro att göra, som till exempel nordiska häxor och sejdare.

Magisk asatro: grupper som integrerar fornnordisk symbolik och runmagi i sin praxis, men där elementen av asatron bara är en del av dessa rörelser tro och där det infogas i ett nytt sammanhang. Här kan man egentligen inte tala om vare sig asatro eller forn sed. Exempel i Sverige är Dragon Rouge, Temple of Set och Svenska Satanistkyrkan.

Sedfolk och Sejdfolk

2 saker som skiljer sig stort inom asatron är Sedfolk och Sejdfolk. Sedfolk betonar folktro, traditioner och sedvänjor med anknytning till forn sed. Sejdfolk använder shamanistiska tekniker som trumresor. Den förkristna magiska traditionen sejd har i moderna asatro tolkats som en speciell nordisk shamanism. Man har bland annat hämtat inspiration från de samiska shamanerna (nåjder) och deras trolltrummor.

Sejdfolket utövar forn sed precis som sedfolk, men använder sig också av shamanism. Men för en del sedfolk upplevs shamanismen som något som aldrig kommer gå ihop med forn sed. Det är kanske vanligare med argumentet att shamanism inte ingår i de traditioner och sedvänjor som stammar från folktron.

Om Nordisk mytologi

Världsbilden.
Innan kristendomen kom till Skandinavien var det asatron som regerade. Folket dyrkade kraftfulla asagudar. Var och en gud beskyddade var sitt område.
Vikingarna trodde att det var trädet Yggdrasil ("skräckhästen", ett jättelikt träd) som höll samman kosmos.
På trädets alla grenar fanns olika världar. Gudarnas hem -Asgård, människornas värld
-Midgård, dödsriket -Hel och oknyttens rike -Utgård.

Gudar inom den Nordiska mytologin

Oden. (Den rasande)
Det är Oden som är asarnas ledare och människornas övergud. Han  bor i Valhall, i det största huset i Asgård. Där bor han tillsammans med sin hustru Frigg. Dom har tillsammans ett barn, och i övrigt har Oden massa andra döttrar och sönder med olika troll, jättar och människor.
Tillsammans med sina bröder Vile och Ve skapade dom världen och gav liv till dom allra första människorna. Oden är en riktigt trollkunnig gud. När han plockade ut sitt ena öga och släppte ner de i vishetens brunn, kunde han se allt som hände i världen och vad som kan hända. Och för att få veta universums hemligheter naglar Oden fast sitt eget spjut vid Yggdrasils stam för att i utbyte mot sina plågor får han veta hemligheterna.
Vid sin sida har Oden alltid vargarna Gere och Freke (den glupske, och den spjuthuggande) Och när det är fest i Valhall ger han alltid allt kött i sin portion åt vargarna eftersom han själv bara dricker vin.
Dom två korparna Hugin och Munin (Tanke, känsla) är Odens två spanare. Varje dag skickar han ut dom ut i världen och om kvällen återvänder dom till Valhall och skvallrar i hans öron om alla saker som hänt.
Och det är den åttabenta hästen Sleipner som är Odens häst, den snabbaste i hela världen.

Tor. (Dundraren)
Odens äldste son är Tor, han är åskguden och den starkaste av asarna. Hanns humör är fruktansvärt, men han är aldrig riktigt elak. Det är Tor som vikingarna beundrade mest av alla.
Tillsammans med sin fru Siv och deras barn, Mode, Magne och Trud bor dom i huset Trudvang (Styrkans boning). Dom har också två människor i huset, drängen Tjalve och den duktiga pigan Röskva.
Det är Tor som försvarar Asgård mot jättar och andra vidunder. Och till sin hjälp har han med sin hammare Mjölner, smidd av dvärgen Sindre. Tor kastar Mjölner mot jättarna och den far runt tills den träffar sitt mål, då den återvänder den till Tors hand. När den far framåt åker den så snabbt så det ser ut som en skinande åskblixt mot himmelen. Och då den spräcker skallen på jätten hörs ofta en åskknall, som oftast då kommer efter blixten.
Tors huvudfiende är Midgårdsormen, och dom två kommer att mötas i en dödskamp under Ragnarök.
Egentligen är Tor den som ska skydda hela kosmos med sin styrka, men med sitt humör ställer han ofta till så att vi hamnar farligt nära stora katastrofer. Men Tor inser efteråt sina misstag och skäms bittert.

Balder. (Den lysande)
Odens ende barn tillsammans med sin fru Frigg är Balder. Han som Asgårds arvtagare är den ljusaste och vackraste av asarna och helt felfri. Med sin fru Nanna och deras son Foreste, som är rättvisans son, bor dom i huset Breidablick. Balder är älskad av alla utom Loke, och genom sin list ser Loke till att Balder blir dödad genom en olyckshändelse. Men efter Ragnarök återuppstår Balder och tar Odens plats som härskare av kosmos.

Loke. (Spindeln.)
Loke är en skum figur, från början var han av jättesläkt, men närmast är han en fosterbror till Oden. Egentligen är han ingen riktig gud, men han är ändå mycket mäktig och trollkunnig. Han gillar att retas, ljuga och att ställa till det för människor och gudar. Loke är gift tillsammans med fridsamma Sugyn och tillsammans har dom sonen Narve. Men framförallt har Loke tre mo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Modern Asatro

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-26]   Modern Asatro
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58847 [2021-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×