Narnia - Häxan och Lejonet

8 röster
27424 visningar
uppladdat: 2007-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om författaren Clive Staples Lewis

I Belfast den 29 november 1898 födde Flora Augusta Hamilton Lewis ett barn som hon och fadern, Albert James Lewis döpte till Clive Staples Lewis. Han hade också en tre år äldre bror vid namn Warren H. Lewis. Deras pappa var advokat och därför var de en rik familj, som hade råd att ge barnen en bra och lång skolgång. C.S. Lewis mor kom från en prästfamilj och hade inget arbete, utan var hemma och passade barnen. C.S. Lewis växte upp i en sträng och kristen familj. Den 1 juli 1963 föll Lewis i koma och dog den 22 november 1963. Han blev 64 år, 11 månader och 23 dagar gammal.
Lewis hade skrivit en massa böcker och de flesta av dom blev jättekända som tex Narnia böckerna. Narnia böckerna finns i sju delar och de gavs ut 1950-1956 och har översatts på många olika språk. Boken som jag läst heter Häxan och Lejonet. Boken har nyligen vart en stor succe på bioduken.



Handling

Det här är berättelsen om vad som hände de fyra syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy när de evakuerats till ett gammalt , enormt historiskt hus på landet undan flyganfallen i London. De skickades iväg till en gammal professor, som bodde långt ute på landet, en och en halv mil från närmaste järnvägstation och tre kilometer från närmaste postkontor. Han hade ingen fru, och han bodde i ett mycket stort hus tillsammans med sin hushållerska, som hette fru Macready, och tre hembritäden. (De hette Ivy , Margaret och Betty men de är inte med i den här historien)
Under en kurragömmalek hittar den yngsta flickan Lucy en väg in till ett nytt land som heter Narnia.
Narnia är ett märkligt land i en annan värld och tid. Där härskar den grymma drottningen Vita Häxan.
I en urgammal spådom sägs det dock att landet ska bli fritt igen och härskas av fyra av Adams och Evas söner och döttrar med hjälp av det goda lejonet Aslan.
Barnen kastas in i ett sanslöst äventyr och möter både godhet och ondska.


Personer
Det stora lejonet Aslan är hjälten i Narnia. Han har gyllene päls och stora kungliga ögon. Hans tassar är mjuka som sammet men dödligt farliga i strid. Aslans ansikte visar hans personlighet genom det sätt det uttrycker känslor. Ingen skulle klara av att vara nära honom, om det inte vore för hans vackra lugnande röst. Aslan är Narnias grundare. Han är också den ende karaktären som finns med i alla sju böckerna. Men Aslan kommer bara när Narnias invånare är i stor nöd.
Vita häxan är en ond människa som inte har några känslor, hon förvandlar de hon inte gillar till sten. Vita häxan är mycket blek med långt ljust hår. Vita häxan har en blandning av klarblåa och gröna ögon. Hon är också väldigt lång och smal. Jag störde mig på henne eftersom hon var mycket irreterande elak.
Professorn var förfärligt gammal och hade yvigt vitt hår, som växte ända ner i ansiktet på honom. Professorn är väldigt trevlig och hemlighetsfull.
Lucy som är yngst av barnen är mycket nyfiken och på alla sätt lika störande som en lilllasyster ska vara. Lucy är en söt liten tjej med ljusbrunt hår och blå ögon som lyser av glädje.
Edmund som är den yngsta pojken är väldig försiktig av sig men har dock en önska om äventyr. Edmund har en viss avendsjuka på sin äldre bror. Han vill också vara den starka och den modiga. Edmund har mörkt hår och mörka ögon och påminner en om Susan. Edmund är också ganska kort.
Den äldsta flickan Susan som är den betydlig mognaste vill hålla ihop syskonen, hon vill hjälpa så gott hon kan. Susan är en mycket vacker flicka med ganska långt mörkt brunt hår. Susans ögon visar mycket av hennes personlighet.
Peter som är den äldsta sonen skall vara förebild för hans syskon. Peter känner sig mäktig och stark när han försöker besegra den vita häxan. Han har hoppet och modet och han gör allt för att åter få Narnia till den underbara plats det en gång varit. Men han vill oxå att hans syskon ska klara sig helskinnat därifrån. Peter är en ganska lång kille med ljusbrunt hår och ljus gröna ögon.


Boken utspelar sig i landet Narnia. Det är vinter i Narnia pga att den onda vita häxan har förvandlat det vackra landet till vinter för alltid. Genom ett klädskåp hittar man till Narnia.
Mitt omdöme
Jag tycket boken var jättebra eftersom den var lättläst och spännande. Böcker som jag väljer handlar mest om äventyr och är spänannde. Det roliga med boken är att i slutet av varje kapitel hände nåt spännande. Det var de som fick en att fortsätta läsa även ifall man var jättetrött och verkligen behövde sova. När jag läser böcker brukar jag tröttna ofta på dom, då slutar jag läsa och lämnar tillbaka boken men den här boken fick mig att verkligen inte sluta läsa. Efter att jag läst klart boken tittade jag på filmen som kommit ut för några månader sen. Jag blev jättebesviken på filmen eftersom den var inte lika br...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Narnia - Häxan och Lejonet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-05-03

    tycker filmen var mer detaljerad, om ex varför dom hamnade i huset från första början och så vidare

  • Inactive member 2017-05-16

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-06]   Narnia - Häxan och Lejonet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5885 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×