Idrott A – Ergonomi

8179 visningar
uppladdat: 2011-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Uppgift: Jag ska ta reda på kunskap om sätt att förebygga belastningsskador vid olika situationer.

•Ø  Vid Sittande arbete

•Ø  Vid Stående arbete

•Ø  Vid lyft

Det finns mycket att tänka på när man utformar en arbetsplats för att förebygga s.k. belastningsskador. Både att ha bra hjälpmedel och utrustning samt att utbilda de som arbetsplatsen är avsedd för om hur man t.ex. lyfter saker på ett säkert sätt för ryggen.

Vid sittande arbete: (framför skrivbord förslagsvis) är det viktigt att man sitter med ryggen rak, men ej spänd samt ställer in stolen så att den passar ens egen kroppsbyggnad. Sitt inte med armbågarna lutade mot bordet! Det medför att ryggen böjs, och även fast det kanske känns avlastande är det inte bra i det långa loppet. Sitt inte alltför bakåtlutad, men en aning, med rak rygg. Så att du känner att det är avslappnande.

Stående arbete:

Vid stående arbete är det viktigt att anpassa underlaget som man står på, för står man på ett hårt underlag - t.ex. ett betonggolv och utför ett statiskt arbete då man inte rör sig så mycket, intar kroppen automatiskt en ställning som kan medföra belastningsskador på rygg, höft och knä. Man står med ryggen rakt och har sin tyngdpunkt på hälen och låter skelettet hålla upp kroppen. Detta är bra ur ett energimässigt perspektiv - det är inte lika jobbigt, men det är jobbigare för skelettet som belastas. Kroppen är inte anpassad för betong. Under människans utveckling har kroppen anpassat sig för ett liv i naturen. Det teknologiska liv många lever nu, har bara funnits i ett par tusen år. Innan vi bosatte oss och blev jordbrukare var vi jägare och samlare.

Lyft:

När du lyfter saker, tänk på att hålla ryggen rak och benen böjda, då får diskarna i ryggen en jämn fördelning av belastning. Om man böjer ryggen när man lyfter blir belastningen på den inre sidan av diskarna stort, vilket kan medföra belastningsskador. Det är också viktigt att inte vrida ryggen medans du gör detta. Stå jämnt och stadigt med fötterna mot marken.

Utformning av arbetsplats/hjälpmedel:

Det framförallt viktigaste är att både bord och stol är inställningsbara i höjd. Det är också bra om stolen har andra inställningsmöjligheter såsom lutning, hårdhet samt höjd på armstöd. Om du sitter framför en skärm ska ögonen vara i höjd med övre kanten på skärmen. Du ska ha ryggen rak och stolen en aning (inte för mycket) bakåtlutad. När du har armbågarna neråt ska de vara i höjd med skrivbordet. Stolen ska ha en sådan höjd så att fötterna kan stå plant och stadigt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Idrott A – Ergonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-26]   Idrott A – Ergonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58853 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×