Galileo Galilei

4 röster
8890 visningar
uppladdat: 2006-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Galileo Galilei, många har säkert hört namnet Galileo Galilei. Men däremot är det ganska få som känner till vad han egentligen sysslade med & uppfann/upptäckte. Han var en matematiker, fysiker & även astronom som föddes 1564 i Pisa. Han hade en bror & två systrar & växte upp i en ganska fattig familj. Men trots familjen ekonomi så anställdes en privatlärare åt Galileo pg a hans läs villighet osv. År 1674 när Galileo var 10 år gammal så flyttade familjen till Florens & Galileo började undervisas av munkar, det var en mycket strikt skola. Som 17-åringbörjade Galileo studera medicin.

En helt vanlig kväll satt Galileo och studerade hur en lampa i taket svängde fram och tillbaka, han tog då ”tiden” med sin egen puls och märkte att en svängning fram och tillbaka tog lika lång tid även om den svängde mycket eller lite, detta kom att väcka Galileos intresse för det vi idag kallar fysik och matematik. År 1585 slutade Galileo med sin medicinutbildning och började istället att föreläsa på akademin så att han kunde tjäna ihop lite pengar. Ett år som skulle spela stor roll i Galileo liv var 1586 då han uppfann en hydrostatisk våg, denna uppfinningen gjorde honom mycket berömd och han tjänade även en del pengar på den. Han skrev även en uppsats om att varje föremål har ett gravitationscentrum och att man, med hjälp av det, kan räkna ut hur det rör sig. Efter detta blev han utnämnd till professor i matematik,1589. Galileo arbetade i tre år som professor, men efter dessa 3 år med olika teorier med Aristoteles, blev han oense med professorerna på akademin, och pg a det så flyttade han till Padova. Några år efter han lämnat professor posten i matematik närmare bestämt år 1604 så upplystes nämligen hela himlen av en Stella Nova (ny stjärna). Inte många vad det var, och brydde sig inte heller om det. Men Galileo blev mycket intresserad & nyfiken, detta bevisade att Aristoteles och kyrkans teori om att universum var oföränderligt inte stämde. Alltså att det visst kunde hända saker ute i rymden etc. Detta ledde till att Galileo blev mycket intresserad av rymden & vårat solsystem så han började skapa ett teleskop, efter Hans Lippershey (En holländsk professor) kommit på iden. Men Galileos exemplar var mycket bättre än det som holländaren hade skapat, vilket gjorde att han kunde förstora 32 gånger. Efter detta blev han utnämnd professor på livstid & tjänade så mycket pengar att han aldrig ens behövde ägna en tanka åt pengar.

Här följer några exempel på upptäckter som Galileo gjort med hjälp av sitt teleskop;
 Månen var platt.
 Vintergatan bestod av miljontals stjärnor.
 Venus hade faser.
 Saturnus var ej rund.
 Solen hade solfläckar.
 Jupiter hade månar.

Alla stämmer ju inte som t ex att månen är rund, men det va inga som kunde bevisa motsatsen på 1600-talet. Den viktigaste av dessa upptäckter är förmodligen att Jupiter hade månar. Det bevisade ju att jorden inte va i centrum som alla trodde vid denna tiden.

Galileo hade blivit erbjuden livslångt arbete vid universitet i Padua, men han längtade till Florens och att bli fri från all undervisning. Galileo trodde att nu när han återvände till Florens, så skulle han få lugn och ro för att skriva om sina upptäckter, men det fick han inte, tvärt om. En väldigt kort tid efter hemkomsten fick han känna på fiendernas försök att krossa honom. Galileo hade inte bara motbevistat Aristoteles, utan också vad kyrkan ansåg om universum. I Pisa och Florens spreds ryktet att Galileo var en galning som vågade säga emot Bibeln och situationen blev nu väldigt allvarlig. År 1616 kom det egentligen första angreppet mot Galileo, präster hotade honom med fängelse om han inte slutade skriva om sin upptäckter.
Men några år senare, fick Galileo lov av Påven att skriva en bok (Påven var gammal vän till Galileo).Boken godkändes i början av kyrkan, men senare "kom man på" att boken inte var speciellt opartisk. Den 21 juni 1633 ställdes Galileo inför rätta. Han anklagades för att ha stött Kopernikus teorier trots förbud.

Boken; Breven om solfläckarna förbjöds och Galileo fick livstids fängelse men detta ändrades, tur i oturen till evig husarrest. Hans hus i Florens blev hans fängelse resten av livet. Galileo led av astma vilket gjorde honom sängliggande långa perioder. Trotsastma & andra besvär försökte Galileo att skriva klart en ny bok, ”Sa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Galileo Galilei

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-27

    var fan fick du detta från? Mi

  • Inactive member 2008-06-02

    eh jo..

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-21]   Galileo Galilei
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5887 [2022-07-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×