Kinesisk Mat
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member
Kinesisk Mat
Det finns många typer av kinesisk mat, den riktiga kinesiska maten finns såklart i Kina. I västvärlden finns maten mest som
Kinesisk Takeaway
Den kinesiska takeawaymaten består till största delen av friterad kyckling, nudlar/bambuskott i sås, ris, biffbitar och sötsur sås att doppa i och ofta lite friterade räkor (nu för tiden kan man faktiskt komponera själv vad man vill ha med i menyn men ändå). Den västvärldiska hämtmaten är ofta mycket fet och ohälsosam och om man äter det mycket under lång tid bidrar det till olika sjukdomar t.ex. blodproppar, kärlsjukdomar, fetma m.m.
Maten serveras i en liten aluminium- eller plastlåda (det ökar ju verkligen aptiten) med olika fack så man kan få typ "4 små rätter" eller liknande, en del av maten tillverkas i köket men t.ex. nudlar, sötsur sås och biffen kommer från fabrikat som dom värmer. De friterar räkorna och kycklingen själva och lagar nog till bambun för hand.
I Kina äter man inte takeaway utan där äter man
Kinesisk vardagsmat
Den kinesiska vardagsmaten består av två huvudingredienser; den första är en kolhydratkälla som oftast består av ris eller nudlar, den andra komponenten i det kinesiska köket är grönsaker, kött, ägg eller fisk... nu på senaste tiden har även Tofu, som är gjort av skaldjur och är anledningen till att en så stor del av Kina är vegetariskt, blivit en populär del i det kinesiska köket. Som de flesta vet så är den kinesiska maten skuren så att den kan ätas med pinnar i ett lugnt tempo, en annan människa i Kina t.ex. en turist som äter med kniv och gaffel och inte med pinnar ses ofta som en ohyfsad barbar. Man äter även soppor med pinnar (gjorda av keramik) men bara "det matiga" i soppan som nudlar och biffbitar, spadet och grönsakerna äter man med sked eller suger upp det med en bit bröd...
Det kinesiska köket är en unik smakupplevelse som västvärlden har försökt att kopiera men inte lyckats; de kineser som har åkt till västvärlden har sagt att maten här inte alls smakar som i Kina utan har en mycket, mycket lägre kvalitet.
Till fest äter man speciell
Kinesisk Festmat
Den kinesiska festmaten är en smakrik och färgstark upplevelse; keramikskålar är fyllda med mad som sprakar med färg och dofter som har en nästan drogande inverkan, alla de mänskliga sinnena påverkas av dessa kulinariska mästerverk som äts vid fest för, är det fest så är det fest!
Den kinesiska festmaten är ofta i de här färgerna och upplagda på ett speciellt sätt för att hedra gudar, väsen och gudomliga personer (kejsaren).
Festmats Recept
Det här receptet är en av de mest populära maträtterna vid högtider och fest,
General Tso's Kyckling
Ingredienser:
Sauc
Sås:
Other:
Övrigt:
Preparation: Tillagning:
1. Cut the chicken into 1-inch cubes. Skär kycklingen i 1-tums kuber. Combine the chicken cubes with the egg, soy sauce, and pepper. Kombinera kycklingbitarna med ägg, soja och peppar. Add enough cornstarch to nicely coat the chicken, using cooking chopsticks or your fingers to mix it in. Lägg till tillräckligt majsstärkelse till kycklingen och använd matlagningsätpinnar eller fingrarna för att blanda ihop det.
2. 2. Combine the sauce ingredients in a bowl, stirring to dissolve the sugar. Blanda ingredienserna till såsen i en skål och rör runt för att lösa upp sockret. Set aside. Ställ åt sidan. Thinly slice the green onions. Skiva salladslök tunt.
3. 3. Heat the oil in a wok to between 350 and 360 degrees Fahrenheit (175 - 180 degrees Celsius). Värm oljan i en wok till mellan 350 och 360 grader Fahrenheit (175 - 180 grader Celsius). Drop the chicken cubes into the hot oil, a few pieces at a time, and deep-fry until crispy (3 to 4 minutes). Släpp kycklingbitarna i den heta oljan, några bitar i taget, och fritera tills den är knaprig (3 till 4 minuter). Remove the chicken cubes and drain on paper towels. Ta ut kycklingkuberna och låt rinna av på hushållspapper.
4. 4. Drain and clean out the wok. Töm och städa ur woken. Heat 2 tablespoons oil. Värm 2 msk olja. When the oil is hot, add the sliced green onions and the dried chili peppers. När oljan är varm, tillsätt den skivade gröna löken och den torkade chilipepparn. Stir-fry until aromatic (about 30 seconds). Stek tills det börjar lukta i hela köket (ca 30 sekunder).
5. 5. Add the deep-fried chicken cubes back into the wok. Lägg till de friterade kycklingbitarna i woken. Stir-fry until the chicken cubes are browned (about 1 minute). Woka tills kycklingkuberna är brynt (cirka 1 mi...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2011-03-08] Kinesisk MatMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58896 [2024-04-25]