Argumenterande tal mot dödsstraff

16 röster
49880 visningar
uppladdat: 2011-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"Envar har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet."

Så står det i den Allmänna förklaringen som antogs av FN den 10 december 1948. Något som det bryts mot i de 69 länder som tillåter dödsstraff.

97 % av alla kända avrättningar 2004 stod tillsammans Kina, Iran, Vietnam och USA för.

I USA som är ett av väldens mäktigaste länder används dödsstraffet i 38 av 50 stater. Texas är den stat där flest avrättningar sker, 26 av de 42 som avrättades i USA 2007 avrättades i Texas. Fångarna i USA sitter ofta flera år i death row innan de avrättas. De sitter inlåsta 23 av dygnets 24 timmar i en cell på ungefär 5,5 m².

I bibeln står det öga för öga, tand för tand. Men är det verkligen så? Att ett taget liv kan kompenseras med ett annat? Jag tycker inte det. Dödsstraffet kränker det mest grundläggande för oss människor, nämligen rätten att leva. Ska staten då ha rätt att ta en människas liv? Som Ghandi sa: "Ett öga för ett öga resulterar bara i att hela världen blir blind."

Dödsstraffet är inte så avskräckande som många tror. En undersökning gjort av New York Times år 2000, visar att antalet mord har varit mellan 48 och 100 % högre i stater där dödstraffet finns kvar jämfört med stater där det är förbjudet. I Kanada har antalet brott per 100 000 invånare sjunkit med 43 % sedan man avskaffade dödsstraffet 1976.

Dödsstraffet är ett grymt straff som innebär att du är levande död från att man har fått domen och fram till avrättningen. Oavsett hur personen avrättas kan detta jämföras med tortyr.

För snart tre år sedan, i USA, så förbjöds dödsstraff för minderåriga och avrättningar av förståndshandikappade förbjöds 2002.

De personer som är för dödsstraffet säger att det är viktigt för de anhöriga att få ett avslut. Men jag tycker inte att det är ett skäl för att avrätta någon. Att hämnd skulle kunna lösa de problem vi har i samhället.

Runt om i världen sker det avrättningar efter rättegångar som inte uppfyller internationella normer. I Japan till exempel händer det att människor avrättas bara några timmar efter att de fått sin dom och de får ingen chans att träffa eller prata med sina anhöriga.

I många länder får inte den dömda en chans att välja sin egen försvarare eller så har de ingen alls.

95 % av alla dödsdömda i USA har inte haft råd med en egen advokat. De tvingas istället att använda sig av oerfarna och underbetalda advokater som domstolen utsett till dem och där advokaten ägnat väldigt lite tid åt att förbereda målet.

I alla delar av världen så är dödsstraffet ett straff som främst drabbar fattiga, minoriteter och andra förtryckta grupper i samhället.

Mumia Abu-Jamal dömdes till döden 1982 för att ha dödat en polis trots att det inte finns någon klar bevisning för att han begått brottet. Han är som 40 % av fångarna på death row en svart man trots att bara 12 % av Amerikas befolkning är svart.

Innan han blev dömd var han journalist och taxichaufför och dessutom politiskt aktiv i the Black Panther Party som kämpar för svartas rättigheter i USA.

Han har suttit på death row i Pennsylvania i över 25 år just på grund av att man undanhöll och förstörde bevis. Ögonvittnen tvingades till att säga att Mumia hade skjutit polisen och trots att Mumia alltid hävdat att han var oskyldig använde sig domstolen av ett förfalskat erkännande. 2001 erkände en man vid namn Arnold Beverly att han skjutit polisen mot betalning från andra poliser. &Aum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Intertnet Böcker Personer

Kommentera arbetet: Argumenterande tal mot dödsstraff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-10-14

    Hej! Ditt arbete är bra men du kan ej skriva något utan att du har läst om eller att du har bevis för du skrev så (I bibeln står det öga för öga, tand för tand ) och om du läser Bibeln ser du ej en sån text men i gamla testament fanns och när Jesus kom försätte han med gamla textemneten men ändrade på såna tankar regler som folk had förut och han sa älska din andra och älska din fiende så skriv ej något som du har hört av sndra snälla . Med vänlig hälsning , Simon

  • Inactive member 2015-10-07

    Samon wtf go back to the sect u came from

Källhänvisning

Inactive member [2011-04-27]   Argumenterande tal mot dödsstraff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58918 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×