UNDERSÖKNING - PERSONERS INSTÄLLNING TILL OLIKA FINANSIERINGSALTERNATIV

2012 visningar
uppladdat: 2011-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

UNDERSÖKNING - PERSONERS INSTÄLLNING TILL OLIKA FINANSIERINGSALTERNATIV

Syfte:

Syftet med denna undersökning är att undersöka personers inställning till olika finansieringsalternativ. Hur många har tagit ett sms-lån? Vilka kan tänka sig att köpa en vara på avbetalning genom affärens färdiga finansieringslösningar? Dessa är bara några av de frågor som kommer att diskuteras i detta arbete. I dagsläget är det många Framför allt yngre personer som hamnar i sms-låns fällan. Varför? Är det så att dessa typer av kortsiktiga finansieringar är mer accepterat bland dagens unga vuxna, eller är orsaken något helt annat.

Metod:

För att besvara ovanstående frågeställningar kommer jag huvudsakligen lämna ut enkäter till personer ur lämpliga åldrar och samhällskategorier. Resultatet kommer sedan att sammanställas för att användas till att dra konkreta slutsatser inom ämnet, samt för att verka som underlag för den kommande diskussionen.

Resultat:

Jag genom enkäten dragit slutsatser kring följande:

•-        Ungefär var femte person har tagit, eller kan tänka sig att ta, ett lån eller en kredit i syfte för att konsumera. Några tillfrågade uppger att de endast skulle dela upp betalningen av en vara om villkoren var till deras fördel.

•-        Många har som grundfilosofi att man inte ska köpa saker för pengar som man egentligen inte har. Detta beroende på flera olika anledningar. Några exempel på dessa är rädsla för att inte kunna betala tillbaka, onödiga utgifter i form av ränta etc. En person beskrev det hela på ett bra sätt: " Jag sparar hellre innan jag köper något - istället för tvärt om.  

•-        I stort sett alla tillfrågade har en väldigt negativ attityd till sms-lån. Lyxfällan, rena rama ockern, skojföretag, sådana jävla räntor och det är inte värt det är bara några av de kommentarer som fälldes då de tillfrågade fick yttra sina åsikter angående dessa typer av lån.

•-        De flesta vet att sms-lån har hög ränta. Vad många inte vet är däremot hur hög den faktiskt är. Folk tror i allmänhet att räntan på ett sms-lån ligger någon stans mellan 20- 40 % på årsbasis. Av de 5 kreditgivarna jag fokuserat på är det inte en enda av dessa som har en såkallad "effektiv årsränta", vilket innebär den totala kostnaden, under 675% per år! Ett normalt bolån har en ränta på ungefär 5 %. Jag kan konstatera en viss skillnad där.

Diskussion:

Användandet av sms-lån har det senaste årtiondet totalt exploderat, ändå är det ingen av de tillfrågade personerna i enkäten som säger sig ha använt detta. Är det en ren tillfällighet, eller drar folk sig för att erkänna att de tar dessa typer av lån. I dagsläget bedömer jag att det finns ett femtiotal olika aktörer på marknaden som ger ut olika former av så kallade mikrolån, mer känt som sms-lån. Om ingen skulle ta dessa typer av krediter skulle det inte finnas så många olika företag på marknaden, som det i dagsläget faktiskt gör. Jag tror att det finns något "skamligt" över användandet av mikro- och sms-lån i dagens samhälle. Alla vet att det inte är ett bra val och att det är lätt att hamna i en ond cirkel där man behöver ta nya lån för att betala de gamla. Ändå gör folk det. Jag tror att det är enkelheten och de låga kraven som är kreditgivarnas nyckel till framgång. Att på ren impuls kunna skicka iväg ett textmeddelande med ditt personnummer och kontonummer och 15 minuter senare ha pengarna på kontot gör det hela till ett framgångskoncept. Att sedan vilket företag som helst kan låna ut pengar på detta sätt, utan godkännande från finansinspektionen, gör bara saken ännu mer skrämmande. Jag anser att det behövs en lagändring på den punkten då det inte är rimligt att vilket företag som helst ska kunna, lagligt, bedriva dessa typer av bankverksamheter!

Vad många dock inte tänker på är den otroligt höga ränta som tas ut. I den undersökning jag gjort har inte en enda av de fem olika kreditgivarna redovisat kostnaden för lånet i procent som man normalt gör. Istället anges bara ett belopp vad lånekostnaden blir till exempel "låna 1500 kronor på 30 dagar för 275 kronor". I exempelfallet som precis nämndes skulle den effektiva årsräntan bli skrämmande 675%! Ett normalt bolån har en ränta på kanske maximalt 5 % och ett kreditkort en ränta på kanske 15-25%, beroende på vilket avtal kortet har. Det finns alltså bättre alternativ om man av någon anledning vill dela upp en betalning. Jag skulle råda till att i första hand betala "kontant" i så stor grad som är möjligt. När det inte är möjligt skulle jag tänka till en extra gång om köpet verkligen är nödvändigt. Om man bedömer att köpet är nödvändigt skulle jag rekommendera till i första hand betala med ett kreditkort och i andrahand via en avbetalning i butik. Aldrig med ett sms-lån då dessa som jag redan nämnt är mycket oförmånliga. Kreditkortet kommer på min lista före butiksavbetalningen eftersom man när som helst kan betala tillbaka det lånade beloppet i det fallet, medan en butikskredit löper hela den avtalade tiden. För övrigt är det ingen större skillnad på dessa två när det gäller räntor. Båda ligger någonstans mellan 15-25%.

Jag skulle vilja påstå att många låneföretag försöker mörka hur dåliga avtal deras produkter faktiskt har. Att, som jag nämnde förut, ange summan som man ska betala istället för räntan som man betalar skulle jag säga ligger på gränsen till vilseledande marknadsföring vilket i Sverige är straffbart. Å andra sidan kan man företagen också. Det är klart de vill sälja sina produkter, i detta fall mikrolån. Om jag ska se till mig som konsument så känns det som erbjudandet "Låna 3000 kronor på 30 dagar för 750 kronor" [Ferratum.se] lockar mer än " Låna 3000 kronor till en ränta om endast 1355 % ". Företagen har ju helt klart lyckats i sin marknadsföring.

Slutsats:

Det finns i dagsläget många både seriösa, men också mindre serösa, låneinstitut för mikrolån. Något som de alla har gemensamt är: Höga räntor o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: UNDERSÖKNING - PERSONERS INSTÄLLNING TILL OLIKA FINANSIERINGSALTERNATIV

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-04-28]   UNDERSÖKNING - PERSONERS INSTÄLLNING TILL OLIKA FINANSIERINGSALTERNATIV
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58929 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×